17.6.19

Σύγκρουση υποψηφίων απουσία του φαβορί...

Σύγκρουση υποψηφίων απουσία του φαβορί  
Οι επίδοξοι διάδοχοι της Τερέζα Μέι στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος συγκρούστηκαν χθες στο πρώτο τους debate παρουσιάζοντας κυρίως τις...
θέσεις τους για το Brexit, αλλά η συζήτηση κατέληγε πάντα στο φαβορί Μπόρις Τζόνσον.

Οι πέντε από τους έξι υποψηφίους για το τιμόνι των Τόρις επιτέθηκαν εναντίον του υπουργό Εξωτερικών Τζόνσον και πρώην δήμαρχο του Λονδίνου αμφισβητώντας τη δέσμευσή του περί αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση έως τα τέλη Οκτωβρίου, που θα έβαζε τη Βρετανία στον δρόμο ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Οι Μάικλ Γκόουβ, Τζερεμι Χαντ, Σαγίντ Τζαβίντ, Ρόρι Στιούαρτ και Ντομινίκ Ράαμπ διασταύρωσαν τα ξίφη του για το ποιος είναι ο καλύτερος στο να υλοποιήσει το διαζύγιο της χώρας τους με την Ε.Ε., όμως το όνομα του Τζόνσον αναφερόταν συχνά γνωρίζοντας ότι πρέπει να νικήσουν τον φανατικού μπρεξιστή.

«Η διαφορά μεταξύ εμού και του Μπόρις είναι ότι εγώ θα προσπαθούσα για μια συμφωνία» επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ, που είναι ο τρίτος επικρατέστερος στην κούρσα.

Μάλιστα, χλεύασε τον Τζόνσον και διερωτήθηκε: «Πού είναι ο Μπόρις;». «Εάν η ομάδα του δεν του επιτρέπει να κάνει διάλογο με πέντε αρκετά φιλικούς συναδέλφους του, πώς θα τα πάει με 27 ευρωπαϊκές χώρες; Θα έπρεπε να βρίσκεται εδώ για να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα».

Από την πλευρά του, ο Ρόρι Στιούαρτ, που τάσσεται κατά ενός άτακτου Brexit χωρίς να το έχει αποκλείσει κατηγορηματικά, διαφώνησε με τα επιχειρήματα του Τζόνσον και άλλων υποψηφίων ότι ο μοναδικός τρόπος να πάρει το Λονδίνο μια βελτιωμένη συμφωνία από την Ε.Ε. είναι να προετοιμαστεί να εγκαταλείψει την Ένωση χωρίς μια συμφωνία.

Σχολιάζοντας την αποτυχία στην μέχρι τώρα πορεία του φλέγοντος ζητήματος ο υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης έκανε λόγο για «μια πραγματική ντροπή: είναι η ημιτελής επανάσταση της κοινωνίας μας» που αποτελεί «την κεντρική [του] προτεραιότητα».

«Δεν το φοβούνται αυτό, διότι δεν είναι μια αξιόπιστη απειλή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση γνωρίζει ότι το Brexit χωρίς συμφωνία δεν μπορεί να περάσει από το κοινοβούλιο» σημείωσε ο Στιούαρτ, που εμφανίζεται ως δεύτερος επικρατέστερος.

«Πώς ο Μπόρις θα υλοποιήσει το Brexit, πώς;… Δεν γνωρίζω καν τι πιστεύει. Δεν θα μιλήσει σε εμένα, δεν θα μιλήσει σε εσένα, δεν θα μιλήσει στους πολίτες. Θέλουμε να μάθουμε τι πιστεύει» είχε πει νωρίτερα.

Μία από τις πιο έντονες στιγμές ήρθε μετά το ερώτημα εάν θα έπρεπε να κλείσει το Κοινοβούλιο, προκειμένου να προχωρήσει σε μια συμφωνία χωρίς διαπραγμάτευση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, κάτι που τέσσερις από τους πέντε υποψήφιους υποστήριξαν...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: