16.6.19

Το «καυτό» καλοκαίρι της Κύπρου...


Τι θα σήμαινε η αποχώρηση της UNFICYP...


Ενα θερμό καλοκαίρι σε περιβάλλον εντάσεων αναμένει την Κύπρο. Οι παράγοντες που οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα είναι πολύ συγκεκριμένοι: από τη μία, η διαδικασία για...
επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων επίλυσης είναι νεκρή και, από την άλλη, οι αφορμές για την πρόκληση κρίσεων από την πλευρά της Τουρκίας, σε πιεστικές συνθήκες για τον Ταγίπ Ερντογάν, πολλαπλασιάζονται.

Η πιθανότητα πρόκλησης ενός σοβαρού περιστατικού ή ακόμα και θερμού επεισοδίου στη θάλασσα (κυπριακή ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα, Καστελόριζο) δεν υποτιμώνται καθόλου από κανέναν στην Αθήνα και τη Λευκωσία. Παράλληλα, η περίοδος αυτή μπορεί να εκληφθεί ως μεταβατική για την Ελλάδα, λόγω των εθνικών εκλογών, άρα και βολική για όλους όσοι στην Αγκυρα αναζητούν το «timing» για νέα τετελεσμένα.

Στα δύο χρόνια που πέρασαν από τη Διεθνή Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά, η κατάσταση στο νησί έχει ολικά ανατραπεί. Το διαπραγματευτικό κεκτημένο που έφερε τις δύο κοινότητες, ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή, σε ακτίνα στρατηγικής συμφωνίας, έχει υποσκαφθεί, αφού κανείς δεν γνωρίζει πού στέκουν οι δύο πλευρές σε κρίσιμες πτυχές του προβλήματος.

Η επαναπροσέγγιση και η εμπιστοσύνη είναι ανύπαρκτες και η διεθνής κοινότητα, ο ΟΗΕ και η Ε.Ε., πλήρως αποστασιοποιημένοι. Μετά τον γ.γ. Αντόνιο Γκουτέρες, ήρθε η σειρά του απερχόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, να κάνει λόγο για το Κυπριακό ως μία από τις αποτυχίες της θητείας του: «Ημασταν τόσο κοντά και μετά τα πάντα εξανεμίστηκαν»...

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Κυριάκου Πιερίδη στην efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: