3.6.19

Γαλάζια υπεροχή με μεγάλη αποχή...

Κερδισμένη στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών αναδείχθηκε η Νέα Δημοκρατία το βράδυ της Κυριακής. Ο χάρτης της Ελλάδας βάφτηκε μπλε σε μια αναμέτρηση που οι πολίτες απείχαν από τις κάλπες και πλέον το...
ραντεβού ανανεώθηκε για την 7η Ιουλίου, ημέρα που θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές.

Η Περιφέρεια Αττικής πέρασε στη Νέα Δημοκρατία με τον Γιώργο Πατούλη να κερδίζει τη μεγαλύτερη πληθυσμιακά Περιφέρεια της χώρας με μεγάλη διαφορά έναντι της Ρένας Δούρου. Ο εκλεκτός του κόμματος της Πειραιώς ξεπέρασε το 65% με την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ να πλησιάζει το 35% διπλασιάζοντας το ποσοστό της σε σχέση με τον πρώτο γύρο. Ο Δήμος Αθηναίων βάφτηκε μπλε με τον Κώστα Μπακογιάννη να επιβεβαιώνει όσους τον έχρισαν φαβορί καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση με 65%. Ο αντίπαλός του, Νάσος Ηλιόπουλος, έχοντας τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ διπλασίασε το ποσοστό του πλησιάζοντας το 35%.

Η συμμετοχή των πολιτών στην Περιφέρεια Αττικής ξεπέρασε το 41% ενώ στο Δήμο Αθηναίων ήταν ιδιαίτερα χαμηλή κοντά στο 34%.

Μεγάλος χαμένος της βραδιάς ήταν ο Νίκος Ταχιάος που αν και έχει τον αέρα νίκης της πρώτης Κυριακής δεν κατάφερε να κερδίσει το Δήμο Θεσσαλονίκης με τον ανεξάρτητο υποψήφιο Κωνσταντίνο Ζέρβα να κάνει τη μεγάλη ανατροπή και κερδίσει λαμβάνοντας πάνω από 66% των ψήφων.

Στον Πειραιά, ο Γιάννης Μώραλης επανεξελέγη δήμαρχος Πειραιά κερδίζοντας καθαρά τον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας, Νίκο Βλαχάκο.

Εμφατική νίκη είχαμε για τον Κώστα Πελετίδη στην Πάτρα. Ο υποψήφιος του ΚΚΕ συγκέντρωσε σχεδόν το 70% των ψηφοφόρων και εκλέχθηκε δήμαρχος για ακόμα μια τετραετία. Μεγάλος νικητής στο Δήμο Λαρισαίων αναδείχθηκε ο Απόστολος Καλογιάννης με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Στο Δήμο Ηρακλείου, ο Λαμπρινός κατάφερε να κερδίσει τον Κουράκη ανατρέποντας το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου.

Αλ. Τσίπρας: Στην πολιτική έχει σημασία να ξέρεις να κερδίζεις αλλά και να χάνεις
Συγχαίροντας όλους όσοι επικράτησαν στο β' γύρο, δημάρχους και περιφερειάρχες, είτε προέρχονταν από τον ΣΥΡΙΖΑ είτε όχι, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τους ζήτησε την επόμενη τετραετία να κάνουν καλύτερες πόλεις, περιφέρειες και τοπικές κοινωνίες, εκμεταλλευόμενοι το νέο θεσμικό καθεστώς.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την επίσκεψή του στην πλατεία Συντάγματος, στα περίπτερα του ΣΥΡΙΖΑ, της Ρ. Δούρου και του Ν. Ηλιόπουλου, τόνισε πως από αύριο στον ΣΥΡΙΖΑ, «ενώνουμε δυνάμεις για τη μάχη των μαχών, τις εθνικές εκλογές» και πρόσθεσε: «Στην πολιτική, όπως και στη ζωή, έχει σημασία να ξέρεις να κερδίζεις, αλλά και να ξέρεις και να χάνεις, ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός αναδεικνύοντας το σημαντικό, όπως είπε: Να σηκώνεσαι πάλι όρθιος και να παλεύεις».

Το σχόλιο της Κουμουνδούρου 

Κομματικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών, στάθηκαν στο «εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο συμμετοχής των πολιτών στον δεύτερο γύρο τα» κάνοντας «εξαιρετικά δύσκολο να εξαχθούν τα όποια πολιτικά συμπεράσματα».

Για την περιφέρεια Αττικής και την Αθήνα οι υποψήφιοι που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «έδωσαν ένα σημαντικό αγώνα, αυξάνοντας τα ποσοστά τους σε σχέση με τον πρώτο γύρο». 

Στον ΣΥΡΙΖΑ πλέον κοιτούν στη «μεγάλη μάχη των εθνικών εκλογών, όπου το δίλλημα θα είναι καθαρό και ο λαός μας θα αποφασίσει ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός και με ποιο πρόγραμμα θα προχωρήσει η χώρα την επόμενη 4ετία».

Κυρ. Μητσοτάκης: Να γίνει η ελπίδα πραγματικότητα

Ενωτικός εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του μετά την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Όπως είπε χαρακτηριστικά «ο χάρτης βάφτηκε γαλάζιος αλλά δεν είναι το γαλάζιο της παράταξής μας αλλά της πατρίδας».

Ενόψει των εθνικών εκλογών, ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε ότι «τότε θα πάρουμε όλοι μαζί την καθοριστική απόφαση για το μέλλον της χώρας» και συμπλήρωσε πως θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή για «να γίνει η ελπίδα πραγματικότητα».

Η αντίδραση της Πειραιώς για την αποχή

Όσον αφορά τη μεγάλη αποχή, στη Νέα Δημοκρατία επιρρίπτουν ευθύνες στη «μικροκομματική και μικρόνοη επιλογή του κ.Τσίπρα να διεξάγει τις ευρωεκλογές μαζί με τον πρώτο και όχι τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Στον καταστροφικό νόμο της απλής αναλογικής που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ για τους Δήμους και τις Περιφέρειες ο οποίος απομειώνει την πολιτική σημασία του δεύτερου γύρου και στο ότι οι πολίτες αισθάνονται -και ευλόγως- ότι έστειλαν ήδη από τον πρώτο γύρο το μήνυμα της εξόδου στο ΣΥΡΙΖΑ και ως εκ τούτου έδωσαν μικρότερη σημασία στο σημερινό αποτέλεσμα».

Εθνικές εκλογές στις 7 Ιουλίου 

Τη Δευτέρα, 10 Ιουνίου ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την προκήρυξη των εθνικών εκλογών, όπως επιβεβαίωσε το βράδυ της Κυριακής ο Πάνος Σκουρλέτης. 

Μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε πως δεν έχει αλλάξει κάτι στον εκλογικό σχεδιασμό για κάλπες τον Ιούλιο, αποδίδοντας στη Νέα Δημοκρατία ευθύνες για διακίνηση σεναρίων περί εκλογών τον Σεπτέμβριο.

Τη ίδια στιγμή, κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισαν «ανοησίες και γελοιότητες» τα σενάρια για μετάθεση των εκλογών το φθινόπωρο.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 7 Ιουλίου...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: