17.6.19

Απορρίπτουν τη συγγνώμη, επιμένουν στην παραίτηση...

Απορρίπτουν τη συγγνώμη, επιμένουν στην παραίτηση


Ασφυκτική είναι η πίεση στην επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, έπειτα από τη χθεσινή πρωτοφανή διαδήλωση σχεδόν δύο εκατομμυρίων ανθρώπων, σύμφωνα με τους διοργανωτές, που δεν δέχονται τη...
«συγγνώμη» της, ζητούν την παραίτησή της και την απόσυρση του νομοσχεδίου της για τις εκδόσεις υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα.

Τη φωνή του μαζί τους ένωσε σήμερα ο Τζόσουα Γουόνγκ, ένας από τους πρωτοστατούντες στο φοιτητικό κίνημα, ο οποίος είχε γίνει το πρόσωπο της «Εξέγερσης των ομπρελών» του 2014 κι είχε φυλακιστεί τον Μάιο αφού είχε απορριφθεί προσφυγή του σε δεύτερο βαθμό κατά της καταδίκης του.

«Ζητούμε η Κάρι Λαμ να παραιτηθεί, να αποσύρει πλήρως τον νόμο για την έκδοση υπόπτων και να αναθεωρήσει τον όρο “ταραχές' που χρησιμοποιεί”» για τις τεράστιες κινητοποιήσεις της περασμένης εβδομάδας. «Οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της» τόνισε ο 22χρονος ακτιβιστής.

Ο Γουόνγκ κατήγγειλε επίσης το γεγονός ότι οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων και σφαιρών με επικάλυψη από καουτσούκ την Τετάρτη, στην οποία τραυματίστηκαν περίπου 80 άτομα και η οποία ήταν η πιο βίαιη διαμαρτυρία που έχει πραγματοποιηθεί στην πρώην βρετανική αποικία μετά την επιστροφή της στην Κίνα το 1997.

«Όταν ήμουν στη φυλακή, είδα την Κάρι Λαμ να κλαίει ζωντανά στην τηλεόραση. Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως όταν έχυνε δάκρυα, οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ έχυναν το αίμα τους στην Αντμίραλτι», είπε αναφέροντας τη συνοικία που έγινε θέρετρο της καταστολής.

Ποιός είναι ο Γουόνγκ
Ο ίδιος σε ηλικία 17 ετών είχε καταδικαστεί για το ρόλο του στις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας του 2014 και τον Ιανουάριο 2018 του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τριών μηνών επειδή δεν είχε συμμορφωθεί με δικαστική εντολή για την εκκένωση ενός καταυλισμού που είχε δημιουργηθεί στη διάρκεια κινητοποίησης.

Τότε είχε μείνει μόνο έξι ημέρες στη φυλακή και στη συνέχεια είχε απελευθερωθεί με εγγύηση εν αναμονή της εξέτασης της έφεσής του. Ωστόσο στα μέσα Μαΐου ένας εφέτης είχε διατάξει να επιστρέψει στη φυλακή, μειώνοντας παράλληλα την ποινή του σε φυλάκιση δύο μηνών με αποτέλεσμα να αποφυλακιστεί σήμερα.


Απεργούν εργαζόμενοι και φοιτητές
Στο μεταξύ εκατοντάδες διαδηλωτές, οι οποίοι συνέχιζαν τον αποκλεισμό ενός αστικού αυτοκινητοδρόμου στην καρδιά του Χονγκ Κονγκ, διαλύθηκαν το πρωί. Η αστυνομία είχε περάσει πολλές ώρες καλώντας τους να αποχωρήσουν από τις δέκα λωρίδες της πολυσύχναστης οδικής αρτηρίας.

Οι αρχές δήλωσαν ότι τα κυβερνητικά γραφεία θα είναι κλειστά σήμερα, ενώ είναι προγραμματισμένες απεργίες φοιτητών και εργαζομένων.

Μετά τη μεγαλύτερη διαμαρτυρία στην ιστορία της πόλης χθες η Λαμ αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη για το χειρισμό της σχετικά με το επίμαχο νομοσχέδιο, κάτι που είχε αρνηθεί να κάνει σε προηγούμενη συνέντευξη Τύπου, αλλά δεν ανταποκρίθηκε σε κανένα από τα βασικά αιτήματα των διαδηλωτών. Την Τετάρτη η «εκλεκτή» του Πεκίνου ανακοίνωσε την αναστολή αλλά όχι ακύρωση της διαδικασίας υιοθέτησης του σχεδίου.

«Η αναστολή του νόμου είναι σαν να κρατάτε ένα μαχαίρι πάνω από το κεφάλι κάποιου και να λέτε "δεν πρόκειται να σε σκοτώσω τώρα", αλλά θα μπορούσατε να το κάνετε οποτεδήποτε», δήλωσε μία 18χρονη διαδηλώτρια. «Αγωνιζόμαστε για την ελευθερία μας» τόνισε.


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: