24.6.19

Η «προέλαση» των «προδοτών» στα Σκόπια...

Mια φωτογραφία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού Γεώργιου Καμπά στη Βόρεια Μακεδονία με τον Πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ, έγινε αφορμή για...
διάφορα σχόλια, επί της ουσίας όμως πιστοποιεί για άλλη μια φορά πόσο επικερδής ήταν για τα εθνικά συμφέροντα η Συμφωνία των Πρεσπών.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε στο πλαίσιο νατοϊκής άσκησης, καθώς εκτός από την επιτήρηση του εναέριου χώρου της γειτονικής χώρας, η Ελλάδα έχει αναλάβει πλέον και την αμυντική αναδιοργάνωση και στρατιωτική εκπαίδευση αντί της Τουρκίας. Η παρουσία του Έλληνα Αρχηγού συνειδητά υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει "σπάσει" το τόξο της τουρκικής παρουσίας και επιρροής στα Βαλκάνια, του μόνου πραγματικού κινδύνου για την εθνική ακεραιότητα. Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει άμεσα παράξει εντυπωσιακά αποτελέσματα για την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας και την απομόνωση της Τουρκίας. Οι μετέπειτα εξελίξεις στο εύφλεκτο σκηνικό της ευρύτερης περιοχής επιβεβαίωσαν διπλά, διπλωματικά και στρατιωτικά, πόσο επωφελής ήταν.

Αυτή όμως είναι η μία όψη. Τώρα, τα πρόσωπα που δήλωσαν "ενόχληση" από τη φωτογραφία, έχουν ένα νέο γρίφο να λύσουν: Αυτόν της στάσης που προετοιμάζει η ΝΔ για πλήρη αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών σε περίπτωση που γίνει κυβέρνηση. Η ΝΔ, μετά τις ακροδεξιές κορώνες προς άγρα ψήφων, προαναγγέλλει επίσημα την πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας και από τα δύο μέρη. Απόστρατοι στρατηγοί και άλλοι "μακεδονομάχοι", με τους οποίους υποκριτικά "εναγκαλίστηκε" και για τις εσωκομματικές ισορροπίες, στέλνουν επιστολές στον αρχηγό της ΝΔ, αναμένοντας κατάργηση της Συμφωνίας ενώ κάποιοι επικαλούνται μέχρι και νομική ακυρότητα. Ο δε Μακεδονομάχος Απόστρατος Φράγκος Φραγκούλης, που πρωταγωνίστησε στα συλλαλητήρια, αφού στην αρχή προσεγγίστηκε από τη ΝΔ, τελικά δεν βρίσκεται σε εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Όπως λέγεται εξαιτίας της στάσης της ΝΔ που προαναγγέλλει πλήρη αποδοχή της Συμφωνίας.

Αυτό είναι ίσως και ένα μάθημα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Έφερε την πλέον πατριωτική και εθνικά επικερδή συμφωνία μεταπολεμικά για τη χώρα, επίλυσε ένα τεράστιο εθνικό πρόβλημα με τους καλύτερους δυνατούς όρους που κανείς ποτέ δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει και κέρδισε την παγκόσμια αναγνώριση και επιδοκιμασία. Όμως σε συνθήκες "μετα-δημοκρατίας", το "άσπρο" γίνεται "μαύρο" και οι δυνάμεις που κυνικά δημαγωγούσαν, κατηγορώντας τον για "προδοσία", αν κυβερνήσουν, θα εφαρμόσουν πανευτυχείς τη Συμφωνία του, έχοντας αποφύγει και το πολιτικό κόστος. Απέδειξαν για άλλη μια φορά, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, πως μπροστά στο κομματικό όφελος και την εξυπηρέτηση συμφερόντων, το εθνικό συμφέρον... υπολείπεται...

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: