20.6.19

Ποιος «εκδικείται» τον Δημήτρη Κουφοντίνα...


Αντα Ψαρρά

Μια ετεροχρονισμένη δίωξη για κακούργημα σε βάρος κρατουμένων των ανδρικών φυλακών Κορυδαλλού από την εισαγγελέα Πειραιά που είχε αναλάβει την...
προκαταρκτική έρευνα, μια δίωξη το περιεχόμενο της οποίας έφτασε ήδη στον Βόλο αλλά δεν κοινοποιήθηκε στον κρατούμενο, αποτελεί από χθες τη νέα αιτία της αρνητικής προς το Δικαστικό Συμβούλιο Βόλου εισήγησης του εισαγγελέα για τη χορήγηση τακτικής άδειας στον Δ. Κουφοντίνα.

Η δίωξη για τον Δ. Κουφοντίνα αφορά την κατηγορία της απλής συνέργειας (διά ψυχικής συνδρομής!) σε στάση κρατουμένων, με μοναδικό στοιχείο την υπογραφή του σε ένα κείμενο συμπαράστασης.

Κι όλα αυτά ενώ το συγκεκριμένο «κακούργημα» από την 1η Ιουλίου με την εφαρμογή των νέων κωδίκων μετατρέπεται σε πλημμέλημα. Το Συμβούλιο Βόλου αναμένεται να συνεδριάσει την Παρασκευή 21/6 με νέα σύνθεση.

Ο ειδικός κρατούμενος και οι... συμπτώσεις

Για τον Δ. Κουφοντίνα, ειδικά λόγω της καταδίκης του για τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη, ισχύει -όπως αποδεικνύεται- ξεχωριστό καθεστώς κράτησης με εξαίρεση από τους νόμους.

Οι αντιδράσεις κατά κύριο λόγο της ισχυρής πολιτικής οικογένειας των συγγενών του Παύλου Μπακογιάννη (αρχικά και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ) ήταν τόσο μεγάλες που οι εισαγγελείς πιέστηκαν αφόρητα προκειμένου να στερήσουν το δικαίωμα της άδειας στον συγκεκριμένο κρατούμενο.

Αλίμονο όμως αν οι συγγενείς των θυμάτων ή οι πιέσεις των ΜΜΕ μπορούν να καθορίσουν αν θα εφαρμοστεί ένα μέτρο ή ένας νόμος ισότιμα, όπως προβλέπουν το Σύνταγμα, η ΕΣΔΑ και ο Σωφρονιστικός Κώδικας. Ο καθρέφτης της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου δεν μπορεί να θαμπώνει, όσο ψηλά κι αν βρίσκεται στις βαθμίδες της εξουσίας ο οποιοσδήποτε συγγενής ενός τραγικού θύματος.

■Με πολυετή καθυστέρηση και κατά παράβαση των προϋποθέσεων του ευεργετικού μέτρου ξεκίνησε τελικά το 2017 να εφαρμόζεται ο θεσμός των αδειών και για τον συγκεκριμένο κρατούμενο, που δεν υπέπεσε στο παραμικρό πειθαρχικό παράπτωμα στη διάρκεια της δεκαεφτάχρονης κράτησής του, με τη σύμφωνη γνώμη ακόμα και της -κατά τα άλλα ιδιαίτερα επικριτικής προς το σημερινό υπουργείο Δικαιοσύνης- Ομοσπονδίας των Σωφρονιστικών.

■Το θέμα της άδειας έγινε «πρωτοσέλιδο», ενώ οι συντονισμένες προσπάθειες στέρησης αυτού του δικαιώματος οδήγησαν τον κρατούμενο σε αλλεπάλληλες και εξοντωτικές απεργίες πείνας. Δυστυχώς φαίνεται ότι και ορισμένοι δικαστικοί λειτουργοί επιδόθηκαν με ιδιαίτερο ζήλο στην ανεύρεση αιτιών παράκαμψης του Νόμου.

Τελικά ο κρατούμενος ξεκίνησε να παίρνει τις τακτικές του άδειες, ενώ στο μεταξύ, μετά από 17 χρόνια στο υπόγειο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, πήρε μεταγωγή στις αγροτικές φυλακές της Κασσαβέτειας.

Συμπαράσταση

■Τον Φεβρουάριο του 2018 έγιναν επεισόδια στις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού για συμπαράσταση σε άλλον απεργό πείνας, όταν άνδρες των ΕΚΑΜ πήγαν στο κελί του και διά της βίας τον οδήγησαν λιπόθυμο σχεδόν στην κλούβα προκειμένου να τον μεταγάγουν στις φυλακές Λάρισας, παρά το γεγονός ότι δικαζόταν στην Αθήνα.

Ενας μεγάλος αριθμός κρατουμένων προχώρησε τότε σε μια πεντάωρη μορφή στάσης, απομονώνοντας τους φύλακες μέσα στο Διοικητήριο και ζητώντας επαφή με το υπουργείο.

Εκπρόσωπος του υπουργείου μετά από διαπραγματεύσεις έπεισε τους δεκάδες κρατούμενους να επιστρέψουν στα κελιά τους και τους διαβεβαίωσε προφορικά ότι δεν θα διωχθούν πειθαρχικά. Την επόμενη μέρα κρατούμενοι των ανδρικών φυλακών δημοσίευσαν ανακοίνωση δικαιολογώντας τις ενέργειές τους προκειμένου να συμπαρασταθούν στον απεργό πείνας. Την ανακοίνωση συμπαράστασης συνυπέγραψαν και δύο κρατούμενοι των γυναικείων φυλακών, ένας εκ των οποίων ήταν ο Δ. Κουφοντίνας.

■Το συμβούλιο της φυλακής στη συνέχεια αθώωσε πειθαρχικά τους κρατούμενους που είχαν συμμετάσχει στην πεντάωρη κινητοποίηση. Δεν έκανε όμως το ίδιο και η εισαγγελέας στην οποία ανατέθηκε τότε η προκαταρκτική εξέταση για τα συμβάντα.

Η εισαγγελέας, αφού διερεύνησε την υπόθεση επί ενάμιση χρόνο, αποφάσισε να ασκήσει διώξεις για κακούργημα αποκλειστικά κατά όσων είχαν υπογράψει την ανακοίνωση συμπαράστασης, συμπεριλαμβανομένου και του Δ. Κουφοντίνα, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος βρισκόταν σε άλλη φυλακή και επομένως ήταν πρακτικά αδύνατο να έχει οποιαδήποτε συμμετοχή σε οτιδήποτε.

■Η νέα αυτή δίωξη ασκήθηκε την ίδια μέρα με την ψήφιση των Ποινικών Κωδίκων, στις 6 Ιουνίου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η εισαγγελέας που την άσκησε είναι υπό πειθαρχικό έλεγχο για ακραίου ιδεολογικού περιεχομένου αναρτήσεις στην προσωπική της ιστοσελίδα. Αυτό βεβαίως είναι υπόθεση της Δικαιοσύνης και μόνο.

■Την επόμενη μέρα (7/6) ακολούθησε με αφορμή την απόδραση κρατουμένου από τις φυλακές της Τίρυνθας αναλυτικό ρεπορτάζ της «Καθημερινής», που εκτιμούσε ότι η δίωξη θα επηρεάσει και τις άδειες του Δ. Κουφοντίνα.

Συμπτωματικά μάλιστα, κάτω από το ρεπορτάζ υπήρχε άρθρο του επίτιμου αρεοπαγίτη Λ. Λυμπερόπουλου για το «διάτρητο» κατά την εκτίμησή του πόρισμα του Αρείου Πάγου που έκρινε αστήρικτο και λανθασμένο το σκεπτικό του Συμβουλίου Πρωτοδικών Βόλου με βάση το οποίο είχε απορρίψει την 6η άδεια στον κρατούμενο.

Λίγο πριν αποφασίσει αρνητικά το Συμβούλιο του Βόλου, δημοσιεύτηκε άρθρο του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου (επί κυβέρνησης Ν.Δ.) Γ. Σανιδά, με καινοφανείς ερμηνείες του νόμου για τις άδειες στους πολυϊσοβίτες («Αυθαίρετες ερμηνείες και σκοπιμότητες σε βάρος της ισονομίας», «Εφ.Συν.», 23/3/2019).

Η απόφαση του Α.Π.

■Μετά την άρνηση του Δικαστικού Συμβουλίου Βόλου να δοθεί η προβλεπόμενη άδεια, ο Δ. Κουφοντίνας προχώρησε σε απεργία πείνας που για άλλη μια φορά τον έφερε στο κατώφλι μιας μη αναστρέψιμης για την υγεία του κατάστασης.

Το σκεπτικό του Συμβουλίου δημοσιεύτηκε, προκαλώντας στη συνέχεια την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξ. Δημητρίου (10/5), την οποία και υιοθέτησε με ομόφωνη απόφασή του το ΣΤ’ Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Η απόφαση ξεκαθαρίζει απολύτως την ισχύ του μέτρου των αδειών και για όλους τους ισοβίτες κρατούμενους και εκθέτει τους λόγους ακυρότητας του σκεπτικού του Συμβουλίου Βόλου.

Ανάλογες ήταν οι τοποθετήσεις ανώτατων δικαστικών λειτουργών, καθηγητών και νομικών, μεταξύ των οποίων η ηχηρή παρέμβαση του προέδρου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χ. Σεβαστίδη.

Οι τοποθετήσεις όχι μόνο υιοθετούσαν το σκεπτικό του Αρείου Πάγου, αλλά προχωρούσαν και σε νομικές αναλύσεις για την ισονομία, τον έωλο ορισμό της μεταμέλειας και τον σωφρονισμό που δεν μπορεί να σημαίνει εξόντωση.

-Ενώ όμως το Συμβούλιο του Βόλου από τη μέρα που εκδόθηκε η γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου δεν συνεδρίασε προκειμένου να επανεξετάσει υπό το νέο πρίσμα το αίτημα της χορήγησης άδειας, μόλις χθες η αρμόδια εισαγγελέας, έχοντας παραλάβει το έγγραφο για την άσκηση της δίωξης στον Δ. Κουφοντίνα με την κατηγορία της απλής συνέργειας (διά ψυχικής συνδρομής!) σε στάση κρατουμένων και με μοναδικό στοιχείο μια υπογραφή σε ένα κείμενο συμπαράστασης, έσπευσε να εισηγηθεί αρνητικά, αγνοώντας επιδεικτικά το σκεπτικό του Αρείου Πάγου.

Φαίνεται ότι το πολωτικό προεκλογικό και κυρίως μετεκλογικό κλίμα επηρεάζει και τον χώρο της Δικαιοσύνης.

Προφανώς και στον χώρο αυτό οι διενέξεις και οι διαφορές, πολιτικές και ιδεολογικές, είναι μεγάλες και αφορούν και τον τρόπο που ο κάθε δικαστικός λειτουργός αντιλαμβάνεται τον χαρακτήρα της. Θεμιτό και μέχρις ενός σημείου κατανοητό!

Εκείνο όμως που δεν είναι επιτρεπτό και βλάπτει βάναυσα το κύρος του θεσμού είναι το να επηρεάζεται η δικαστική κρίση από ανάλογες διαφορές και να εφαρμόζονται α λα καρτ οι νόμοι.

Για ένα απλό πλημμέλημα
Ιωάννα Κούρτοβικ, συνήγορος Κουφοντίνα

«Αξίζει να σημειωθεί ότι η δίωξη για απλή συνέργεια σε στάση λόγω ενός κειμένου που συνυπέγραψε ο κρατούμενος με τον νέο ποινικό κώδικα είναι απλό πλημμέλημα. Πρόκειται για μια δίωξη για την οποία καμιά κοινοποίηση δεν έχει γίνει στον ίδιο και καμιά ανακριτική διαδικασία δεν έχει μέχρι στιγμής κινηθεί.

«Είναι εντυπωσιακό το πόσα θεσμικά όργανα συνεργάστηκαν εντελώς αντιθεσμικά για να αποκλείσουν έναν άνθρωπο από το δικαίωμα που ο νόμος του αναγνωρίζει, που η φυλακή επανειλημμένα του χορήγησε και που σαν τέτοιο δικαιώθηκε και από την απόφαση του Αρείου Πάγου»...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: