24.6.19

Mε 54,21% ο Ιμάμογλου...

Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης ο Ιμάμογλου με 54,21%
Τα επίσημα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στον μεγαλύτερο μητροπολιτικό δήμο της χώρας ανακοίνωσε το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας (YSK). Η διαφορά που...
χωρίζει τον νικητή Εκρέμ Ιμάμογλου από τον υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος Μπιναλί Γιλντιρίμ ξεπερνά τις 800.000 ψήφους, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην τουρκική πολιτική ζωή.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα το στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) έλαβε το 54,21% των ψήφων, έναντι 44,99% του υποψηφίου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, ο Εκρέμ Ιμάμογλου έλαβε 4.741.868 ψήφους ενώ στις ακυρωθείσες εκλογές του Μαρτίου είχε κερδίσει με διαφορά μόλις 13.729 ψήφων. Ο αντίπαλός του, Μπιναλί Γιλντιρίμ, συγκέντρωσε 3.935.453. Η διαφορά ανήλθε 806.415 ψήφους.

Η συμμετοχή ανήλθε σε 84,5%. 8.740.000 εκατομμύρια ήταν τα έγκυρα ψηφοδέλτια και 178.599 τα άκυρα. Περισσότεροι από 10.560.000 εκατομμύρια ήταν οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι.

Ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα, ο Σαντί Γκουβέν, επικεφαλής του YSK δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα ότι οι υποψήφιοι έχουν περιθώριο μέχρι την Τρίτη (25/06) να εφεσιβάλουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο Ιμάμογλου μετά τη νίκη του, στην οποία συνέβαλε το γεγονός ότι γύρω του συσπειρώθηκαν και άλλα μικρότερα κόμματα, εμφανίστηκε ενωτικός, όπως και στην προεκλογική εκστρατεία.

«Σε αυτή την πόλη σήμερα αποκαταστήσατε τη δημοκρατία. Σ' ευχαριστώ Κωνσταντινούπολη», είπε στους συγκεντρωμένους υποστηρικτές του. «Ήρθαμε για να ανοίξουμε την αγκαλιά μας σε όλους. Θα οικοδομήσουμε τη δημοκρατία σε αυτή την πόλη, θα οικοδομήσουμε τη δικαιοσύνη. Σε αυτή την όμορφη πόλη, σας το υπόσχομαι, θα οικοδομήσουμε το μέλλον».

O νεοεκλεγείς δήμαρχος Κωνσταντινούπολης είχε το ιδανικό προφίλ υποψηφίου για τη δημαρχία: πρώην επιχειρηματίας, με μάστερ στη διοίκηση επιχειρήσεων, γεννημένος στην Τραπεζούντα αλλά με εμπειρία στην αυτοδιοίκηση της Κωνσταντινούπολης, μέλος του CHP, αλλά και πιστός μουσουλμάνος. Όλα αυτά συνέβαλα στην επικράτησή του ακόμη και σε προάστια-οχυρά του AKP, του κόμματος του Ερντογάν, που κράταγε στα χέρια του την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη επί 25 χρόνια.

Αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό

Για πολλούς, η ήττα Γιλντιρίμ, του πρώην πρωθυπουργού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι ένδειξη ότι η κυριαρχία του Τούρκου προέδρου έχει δεχθεί πλήγμα, κυρίως λόγω της ύφεσης, της οικονομικής κρίσης, αλλά και του αυταρχισμού που επιδεικνύει σε κάθε ευκαιρία, από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 και μετά.

Επίσης, σύμφωνα με αναλυτές, οι ήττες Ερντογάν σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη μπορεί να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο στην τουρκική πολιτική ζωή και ίσως προκαλέσουν αμφισβήτηση ακόμα και στο εσωτερικό του κόμματος του Ερντογάν, ειδικά όσο τα οικονομικά προβλήματα παραμένουν στο επίκεντρο.

Σύμφωνα με τον πρώην διπλωμάτη και σύμβουλο του ινστιτούτου Carnegie Europe, Σινάν Ουλγκέν, η διαφορά που εξασφάλισε ο Ιμάμογλου χθες καθιστά σαφές πως το χθεσινό αποτέλεσμα θα έχει «οπωσδήποτε» συνέπειες για «το μέλλον της τουρκικής πολιτικής».

Αναλυτές επίσης προβλέπουν ότι η ήττα του AKP ίσως πυροδοτήσει ανασχηματισμό της κυβέρνησης και μεταβολές στην εξωτερική πολιτική. Θα μπορούσε ακόμη και να επισπεύσει τις εθνικές εκλογές, που κανονικά θα διεξαχθούν το 2023, αν και ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Δράσης (MHP, άκρα δεξιά) και κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν έσπευσε να αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο.

Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει γίνει γνωστό πότε ο Ιμάμογλου θα αναλάβει την εντολή δημάρχου. Το CNN Turk μετέδωσε ότι αυτή θα του δοθεί το νωρίτερο την ερχόμενη Τετάρτη...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: