15.6.19

Τουρκία κατά Med7 για τη κυπριακή ΑΟΖ...


Επιμένει η Άγκυρα στις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και με ανακοίνωση του το τουρκικό ΥΠΕΞ απορρίπτει την Κοινή Διακήρυξη των επτά χωρών του ευρωπαϊκού νότου,.κάνοντας λόγο για...
«προκατειλημμένες, αποκομμένες από την πραγματικότητα απόψεις που αντιβαίνουν στο Διεθνές Δίκαιο».

Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι «τέτοιες δηλώσεις αντανακλούν τις εθνικές θέσεις των Ελληνοκυπρίων που δεν είναι συμβατές με τις αρχές του ΟΗΕ όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Δεν έχει καμία αξία, καμία επίπτωση και δεν μας επηρεάζει».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η ανακοίνωση που εκδόθηκε το βράδυ της Παρασκευής μετά τη συνεδρίαση της MED7 στη Μάλτα «αποτελεί παράδειγμα του πώς οι Ελληνοκύπριοι εκμεταλλεύονται την παρουσία τους στην ΕΕ και πώς ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ συνεργάζονται σε αυτό».

«Γι’ αυτό η ΕΕ και τα κράτη μέλη της δεν μπορεί να αποτελούν αξιόπιστο παράγοντα στην επίλυση του Κυπριακού» προσθέτει το τουρκικό ΥΠΕΞ επανερχόμενο στη θέση ότι «πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι τουρκοκύπριοι έχουν τα ίδια δικαιώματα στις φυσικές πηγές ενέργειας του νησιού».

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή «λάδι στη φωτιά» έριξαν οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, σύμφωνα με τις οποίες το γεωτρύπανο «Πορθητής», που βρίσκεται δυτικά του Ακάμα, «ξεκίνησε αμέσως γεώτρηση δυτικά της Πάφου».



Ωστόσο , αβέβαιο παραμένει το αν τελικά το τουρκικό γεωτρύπανο προχώρησε σε γεώτρηση ή απλά πρόκειται για μια ακόμη κίνηση στη διπλωματική σκακιέρα εκ μέρους της Άγκυρας, καθώς αυτό δεν ξεκαθαρίζεται ακόμη και στην Κοινή Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής των επτά χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, όπου γίνεται αναφορά σε «υφιστάμενες ή ενδεχόμενες γεωτρητικές δραστηριότητες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου».

Την ίδια στιγμή η Άγκυρα δέχτηκε αργά το βράδυ της Παρασκεύης νέο «χτύπημα» από τον αμερικανικό οίκο Moody's ο οποίος υποβάθμισε περαιτέρω την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας στην βαθμίδα «Β1» από «Ba3»,. Το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών αντέδρασε έντονα αναφέροντας ότι η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την Moody's δεν συμβαδίζει με τους οικονομικούς δείκτες της χώρας. «Η απόφαση δεν συμβαδίζει με τους βασικούς δείκτες της τουρκικής οικονομίας και ως εκ τούτου εγείρει ερωτηματικά για την αντικειμενικότητα και την αμεροληψία της ανάλυσης του οργανισμού», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου...

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: