19.6.19

Ο Αλέξης Τσίπρας στο Open TV...


Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή του Open TV «Ώρα Ελλάδος 7:00» και στους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Γιάννη Σαραντάκο.

Δείτε αναλυτικά όσα δήλωσε:

«H Τουρκία δεν μπορεί να...
ισχυριστεί ότι είναι ένα διμερές πρόβλημα. Τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία ειναι ταυτόχρονα τα σύνορα της Ευρώπης με την Τουρκία. Η Τουρκία αισθάνεται απομονωμένη στην περιοχή.»

«Υπάρχουν φυσικοί πόροι στην Κύπρο που είναι στην διάθεση του κυπριακού λαού. Πρόσφατα ανακοινώσαμε παρουσία του υπουργού Εξωτ. των ΗΠΑ τον αγωγό Ισμέτ που θα μεταφέρει σε όλη την Ευρώπη μέσω της Ιταλίας τους πόρους.»

«Οι αντιδράσεις της Τουρκίας είναι αποτέλεσμα της μεγάλης επιτυχίας της εξωτερικής πολιτικής της ελληνικής πλευράς και της Κύπρου.»

«Οι αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις διασφαλίζουν ότι πρέπει να κοιμόμαστε όλοι ήσυχοι αλλά πρέπει να διασφαλίζουμε και τις στρατηγικές μας κινήσεις. Έχουμε κλειδώσει συμμαχίες ώστε οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς.»

«Όλες οι προκλήσεις έχουν στόχο να μας πουν ότι οι Τούρκοι θέλουν "μερτικό" από τους ενεργειακούς πόρους της Κύπρου. Δεν βλέπουν όμως ότι έχουν αντιστραφεί οι συσχετισμοί όπως ότι μετέχουν Ισραήλ και ΗΠΑ.»

«Και μόνο η εντολή στην Κομισιόν να διερευνήσει τα απαραίτητα μέτρα είναι ένα μεγάλο βήμα. Υπάρχει η αντίστοιχη επιτροπή που εξετάζει τα μέτρα που θα έχουν την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Πρέπει να δείξουμε ότι η άλλη πλευρά μόνο να χάσει έχει αν συνεχίσει σε αυτή την κατεύθυνση.»

«Έχουμε σχέδιο δεν θα αφήσουμε τον Ερντογάν να στρέψει προς το Καστελόριζο. Δεν θα αφήσουμε τον Ερντογάν να κάνει γεώτρηση στην ελληνική ΑΟΖ.»

Η στρατηγική μας ήταν να ανοίξουμε τα ζητήματα να επιδιώξουμε να τα λύσουμε προς όφελος του λαού μας, το Κυπριακό και το Μακεδονικό. Σήμερα καταλαβαίνει ακόμα και αυτός που είχε ένα σφίξιμο στο στομάχι για την επίλυση του Μακεδονικού ότι η πραγματική απειλή είναι στα ανατολικά μας.»

Πήραμε το κόστος της επίλυσης του Μακεδονικού προς όφελος της χώρας μας. Αυτή τη στιγμή τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας επιτηρούν ελληνικά αεροσκάφη... όχι τουρκικά.»

Σωστά υπήρξαν αυτές οι δηλώσεις. Λύστε το Κυπριακό, σταματήστε να έχετε στρατεύματα στην Κύπρο και να δώσουμε την δυνατότητα σε όλο τον κυπριακό λαό να γευτούν τους καρπούς του πλούτου του νησιού. Η Τουρκία αρνήθηκε να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου.»

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία.»

«Να μην μπαίνουν τα εθνικά ζητήματα στην προεκλογική αντιπαράθεση.»

«Εκτός τόπου και χρόνου η δήλωση Μητσοτάκη για δραματοποίηση»

«Επιλέγει ο Κυρ. Μητσοτάκης να αρνηθεί την αντιπαράθεση αλλά αυτό υποτιμά τους πολίτες και δείχνει αδυναμία στους πολίτες. Ο Μητσοτάκης αρνείται την ευθεία αντιπαράθεση - ίσως κάτι φοβάται.»

«Η τηλεοπτική αντιπαράθεση βοήθησε τον διάλογο και την δημοκρατία. Οι μόνοι που αρνήθηκαν ήταν ο Αντ. Σαμαράς και ο Κυρ. Μητσοτάκης.»

«Προτείνω στην τηλεοπτική αντιπαράθεση που θα γίνει και με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς να μην είναι παράλληλοι μονόλογοι. Ο κ. Μητσοτάκης κάνει λάθος και για την δική του στρατηγική. Καταλαβαίνω γιατί ο Μητσοτάκης αποφεύγει το face to face.»

«Το πολιτικό πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη έχει πολύ μεγάλες αντιφάσεις και σημεία αιχμής που όταν αποσαφηνιστούν είναι αποκρουστικά για τους πολίτες.»

«"του ξέφυγαν" οι βασικές προγραμματικές του θέσεις όπως το 1 προς 5 στο Δημόσιο. Για κάθε 5 δάσκαλους-ες που αποχωρούν θα προσλαμβάνεται 1.»

«Μετά "του ξέφυγε" η εφταήμερη εργασία. Ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει την αντιπαράθεση για να τις καλύψει πίσω από το χρυσοποίκιλτο περιτύλιγμα της μείωσης φόρων.»

«Όλοι γνωρίζουν ότι τα προγράμματα για την χώρα θα πρέπει να κινούνται σε ένα συγκεκριμένο δημοσιονομικό πλαίσιο. Εμείς προτείναμε κάτι πολύ συγκεκριμένο στο Ζάππειο. Μείωση ΦΠΑ εστίαση, ενέργεια, μείωση ΕΝΦΙΑ, μέρος της σύνταξης ως 13η στους πολίτες. Τα 5.5 εκ. θα διασφαλίσουμε την μείωση του επιτοκίου χωρίς να επηρεάζεται η σχέση με τους εταίρους μας με τα μέτρα.»

«Καταθέσαμε ένα σχέδιο που όλοι περάσαμε δυσκολίες μεν αλλά καταφέραμε να βγούμε ΟΛΟΙ μαζί από το μνημόνιο.»

«Η άλλη πλευρά λέει "εύκολα λόγια" μειώσεις φόρων, μειώσεις φόρων, μειώσεις φόρων γενικόλογα. Υπάρχει κανείς που δεν θέλει να λέει "μειώσεις φόρων"»

«Το 1.5 δις που λέει ότι θα αφαιρέσει από τους επιχειρηματίες. Που θα βρεθούν οι πόροι; Γιατί δεν "επένδυσαν" το 2010 - 2015. Πείτε μία επένδυση που έφεραν. Εμείς με επενδύσεις φέραμε την ανάπτυξη του 2%.»

«Η Ελλάδα έχει ρεκόρ στις επενδύσεις. Φέραμε την Παπαστράτος, κάναμε επένδυση στα Ναυπηγεία Σύρου, επεκτείναμε το Ελ. Βενιζέλος, δεκάδες επενδύσεις στον τουρισμό... σε ξενοδοχεία. Βρήκαμε μία προβληματική σύμβαση στο ελληνικό δημόσιο για το Ελληνικό. Την προχωρήσαμε, βγάλαμε το Προεδρ. Διάταγμα, κινήσαμε όλες τις διαδικασίες. Δεν ήταν ορισμένος ούτε ο αιγιαλός.»

«Κινήσαμε όλες τις διαδικασίες και ο Μητσοτάκης ξέρει ότι εμείς φτάσαμε στο τέλος και τώρα ξέρει ότι ο διαγωνισμός με το καζίνο καθυστέρησε. Λαϊκισμός του κ. Μητσοτάκη για το Ελληνικό, το οποίο τώρα θέλει να πιστωθεί ο ίδιος.»

«Να σας διαβεβαιώσω ότι όλα όσα σχεδιάζουμε για την ελληνική οικονομία είναι απολύτως εντός του δημοσιονομικού πλαισίου.»

«Υπερεκτιμημένα τα μέτρα που είχαν επιβληθεί από την Κομισιόν. Ήταν λάθος ο σχεδιασμός τους. Σήμερα μπορούμε να σχεδιάσουμε εμείς. Έχουμε αποδείξει ότι Μπορούμε. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν είναι σε μνημόνιο, υπόκειται στις υποχρεώσεις βέβαια αλλά όσο πετυχαίνει τους στόχους δεν θα υπάρξει καμία κίτρινη κάρτα.»

«Η μεγαλύτερη προσβολή που έχουμε ακούσει από την εποχή του Σόιμπλε ήταν από τον Βέμπερ που είπε ότι οι ευρωπαίοι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν τα θετικά μέτρα για τους Έλληνες.»

«Πιστεύω ότι θα υπάρξει ανατροπή και παλεύω για αυτήν. Κάποιοι ράβουν κοστούμι μνημονιακών πολιτικών.»

«Περικοπές δαπανών θα είναι η απάντηση της Ν.Δ. Δαπάνες είναι η Παιδεία, η Υγεία, τα επιδόματα όπως το οικογενειακό, το στεγαστικό κ.α. Ρωτάω τον κ. Μητσοτάκη, ποια επιδόματα θα περικοπούν;»

«Ευθύνη της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης να φτάσει η διερεύνηση ως το τέλος. Είναι προκλητικό να μιλάει για σκευωρία ο κ. Μητσοτάκης για τη Novartis όταν είναι ένα διεθνές σκάνδαλο, υπάρχουν καταγγελίες. Εκφοβίζουν κάνουν μηνύσεις και παρεμβαίνουν στην Δικαιοσύνη. Ο κ. Αγγελής μίλησε για μεγάλο σκάνδαλο. Δεν εισέπρατταν το ριμπέιτ. Ένα μεγάλο πάρτι στο φάρμακο, ενώ έγινε το PSI που όλοι είχαν κόστος από τις φαρμακοβιομηχανίες εκτός από τη Novartis.»

«Στο ποδόσφαιρο, την πολιτική και τη ζωή ανατροπές υπάρχουν με την προϋπόθεση να το πιστέψει ο κόσμος.»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: