19.6.19

Paid by ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ...


«Γιατί η Ανάπτυξη φέρνει Ελευθερία»! Αυτός είναι ο τίτλος του διαφημιστικού / προπαγανδιστικού σποτ «Paid by ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ», όπως αναγράφεται ευανάγνωστα στην...
πάνω, δεξιά γωνία του βίντεο, το οποίο παίζει παντού στο Διαδίκτυο. Ήδη ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης κατήγγειλε ότι ενώ η ΝΔ χρωστάει 280 εκατ. στις τράπεζες προαγοράζει χρόνο στο διαδίκτυο δίνοντας εκατομμύρια για προεκλογική εκστρατεία.

«Η ΝΔ που χρωστάει 280 εκ. στις τράπεζες κάνει προεκλογική εκστρατεία έχοντας προαγοράσει χρόνο στο YouTube και στην Google εκατομμυρίων», είπε ο Π. Σκουρλέτης πριν από λίγες ημέρες, απευθυνόμενος, σε τηλεοπτικό σταθμό, στον Τάκη Θεοδωρικάκο της ΝΔ, προσθέτοντας ότι «αυτό παραβιάζει τη νομοθεσία.

Η ΝΔ έχει ηθική, πολιτική και νομική υποχρέωση να επιστρέψει τα χρήματα στις τράπεζες». Η πτυχή αυτή που έθεσε, και που φυσικά έχει μείνει, όπως τόσα και τόσα άλλα, αναπάντητη από τη ΝΔ, είναι πάρα πολύ σημαντική γιατί αγγίζει ένα από τα πιο ευαίσθητα –ίσως το πιο ευαίσθητο– σε μια προεκλογική εκστρατεία θέμα. Εκείνο της χρηματοδότησής της... Και το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα στοιχεία για μια διαδικτυακή εκστρατεία που «βγάζει μάτι» ότι είναι δαπανηρή και ότι έχει διάρκεια, καθώς έρχεται σε συνέχεια εκείνης των ευρωεκλογών, λέει πολλά.

Οπως πολλά λέει παράλληλα και το περιεχόμενο του συγκεκριμένου σποτ, με έναν τίτλο -«Γιατί η Ανάπτυξη φέρνει Ελευθερία»- που αποτελεί από μόνος του... πρόκληση. Πρόκληση στη λογική, πρόκληση στην οικονομία, πρόκληση στην κοινωνία, πρόκληση στους πολίτες. Από που κι ως που, η «ανάπτυξη φέρνει ελευθερία»; Πως συνάγεται αυτό; Στη βάση ποιών αναλύσεων; Αυθαίρετα, επειδή «ακούγεται» ωραία; Πως συνδέεται συγκεκριμένα η ανάπτυξη με την ελευθερία; Ίσως όμως, αν το καλοσκεφθεί κανείς, το σύνθημα της ΝΔ να μην είναι και τόσο αυθαίρετο. Ίσως μάλιστα να είναι και ειλικρινές.

Γιατί η «ανάπτυξη», όπως την εννοεί το επιτελείο του συντηρητικού κόμματος, να αφορά όντως την ελευθερία. Την ελευθερία των εργοδοτών να απολύουν. Την ελευθερία των επιχειρηματιών να μην θέλουν τους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των υπαλλήλων τους. Την ελευθερία να μην δέχονται τους ελέγχους και να αποφεύγουν τα πρόστιμα για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας.

Την ελευθερία για την καθιέρωση της επταήμερης εργασίας. Την ελευθερία των λίγων να κάνουν τα κουμάντα τους σε βάρος των πολλών. Την ελευθερία των ισχυρών να μην φορολογούνται. Την ελευθερία ο νεοδημοκρατικός οδοστρωτήρας να σαρώσει, ανάλογα με τις ψήφους που θα λάβει, όλα τα «εμπόδια» για την «έκρηξη» (άλλη λέξη που επαναλαμβάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης) της επιχειρηματικότητας. Εμπόδια που καθόλου τυχαία αφορούν τα δικαιώματα των εργαζομένων φυσικά.

Ε, λοιπόν το σύνθημα «Γιατί η Ανάπτυξη φέρνει Ελευθερία» είναι απολύτως ακριβώς. Αρκεί να κατανοήσουμε όλοι για τι πράγμα ακριβώς μιλάει...

Ελένη Τσερεζόλε

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: