22.7.19

Ο 40άρης από την Καλαμάτα...

Γ. Λακόπουλος

Για πολλούς πολιτικούς παρατηρητές, ο εκπρόσωπος Τύπου σε ένα κόμμα, ή σε μια κυβέρνηση, είναι κατ’ ουσίαν ο Νο2 στην ιεραρχία. Πολύ συχνά είναι το μόνο ορατό πρόσωπο σε ένα θέμα τρέχουσας πολιτικής και από τη δύναμη του λόγου του, αλλά και το ύφος της παρουσίας του, κρύβεται η απήχηση του σχηματισμού που εκπροσωπεί στην κοινωνία.

Όσοι ξέρουν από...
επικοινωνία λένε ότι η πιο επιτυχημένη κίνηση του Αλέξη Τσίπρα μετά τις εκλογές είναι ότι όρισε πορτ παρόλ του τον πιο επιτυχημένο υπουργό του πριν τις εκλογές. Όσοι ξέρουν από πολιτική το επικυρώνουν.

Τουλάχιστον τέσσερις Ευρωπαίοι επίτροποι- μεταξύ των οποίων και ο Αβραμόπουλος – που συνεργάσθηκαν μαζί του, όταν ήταν αρμόδιος για το ΕΣΠΑ, είχαν πει στον τότε Πρωθυπουργό ότι αν ζήλευαν έναν υπουργό στα κράτη- μέλη, αυτός ήταν ο Αλέξης Χαρίτσης.

Από το πόντιουμ του εκπροσώπου πλέον ο πρώην υπουργός Εσωτερικών καλείται να εκφράσει ένα κόμμα υπό μετεξέλιξη, με ορατές προϋποθέσεις επιστροφής στην κυβέρνηση, αλλά και έναν χαρισματικό αρχηγό. Απέναντι σε έναν κυβερνητικό εκπρόσωπο σαν τον Πέτσα, που έχει προσωπικά στοιχεία επάρκειας, αυτό είναι ιδιαίτερα απαιτητική δουλειά.

Ειδικά για την αξιωματική αντιπολίτευση η αποστολή του πορτ παρόλ δεν είναι μόνο να παρουσιάζει με πληρότητα -και με το κατάλληλο «σετάρισμα»- τις κομματικές θέσεις, αλλά πρωτίστως να λειτουργεί με ευθυβολία απέναντι στον αντίπαλο. Να μπορεί να τον πλήξει εκεί που πονάει, την κατάλληλη στιγμή, με τον κατάλληλο τρόπο. Η δύναμη του επιχειρήματος φορτίζει τον λόγο με επικοινωνιακό αποτέλεσμα και διαμορφώνει πολιτικό προβάδισμα.

Απαιτείται συνδυασμός γνώστης, πολιτικής κρίσης, επικοινωνιακής επάρκειας, φραστικών εργαλείων και προσωπικότητας. Λίγοι το κατάφεραν ως τώρα- και ο καλύτερος από αυτούς ήταν ο Κ. Λαλιώτης οσάκις αναλάμβανε προεκλογικά αυτόν το ρόλο στο ΠΑΣΟΚ.

Οι κατά καιρούς εκπρόσωποι κομμάτων και κυβερνήσεων συνήθως κινούνταν ανάμεσα στην αμετροέπεια, τη λογοδιάρροια και την μικροπολιτική- και οι λίγες εξαιρέσεις επιβεβαίωναν τον κανόνα.

Ο 40άρης μηχανικός από την Καλαμάτα έχει το καλύτερο δυνατό προφίλ γι’ αυτή τη δουλειά: συγκροτημένη σκέψη, ευπρεπή δημόσια παρουσία και πυκνότητα στο λόγο του -με φόντο το θετικό κυβερνητικό παρελθόν του. Με άλλα λόγια έχει ακροατήριο. Αυτό είναι η βάση της πειθούς, που είναι η ουσία της αποστολής του.

Δεδομένου ότι η πολιτική είναι μια σύγκρουση με άλλους στις αναμετρήσεις που έρχονται με την κυβερνητική παράταξη ο Χαρίτσης θα είναι πρόσωπο αναφοράς στο νέο κόμμα που αρχίζει να διαμορφώνει ο Αλέξης Τσίπρας- καθ’ υπέρβαση όσων το χαρακτήριζαν και το εκπροσωπούσαν ως τώρα. Προφανώς δεν είναι σύμπτωση που τον τοποθέτησε στη θέση του εκπροσώπου του...

anoixtoparathyro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: