22.7.19

«Βάρυνε» η μπάλα για κυβέρνηση και επιχειρηματίες...

Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να αποφασίσει η κυβέρνηση για τις συμφωνίες της ΕΡΤ με τις ΠΑΕ. Αυτό που πρέπει να διευκρινίσει η ομάδα των ανθρώπων που ανέλαβε να αξιολογήσει το εγχείρημα είναι αν...
πρόκειται για διάσωση του ποδοσφαίρου ή για σχέδιο πολυτελείας, με βάση τα οικονομικά δεδομένα που βρίσκεται η χώρα. Ο Ιβάν Σαββίδης θα μετρήσει τη στάση της κυβέρνησης, ενώ απέναντι στη συμφωνία ΕΡΤ – ΠΑΟΚ βρίσκεται ο Βαγγέλης Μαρινάκης με την ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Η τάση που υπάρχει είναι να απομακρυνθεί η κρατική ραδιοτηλεόραση, αν και υπάρχει και η εισήγηση να προταθούν συμφωνίες με χαμηλότερο τίμημα προς την ΠΑΕ ΠΑΟΚ και την ΠΑΕ ΟΦΗ, αλλά και στις ομάδες της Super League 2. Όσον αφορά την τελευταία υπάρχουν σκέψεις για μείωση τους ύψους της συμφωνίας κατά 20%. 

Σημειώνεται πάντως πως στην περίπτωση του ΠΑΟΚ τον τελευταίο λόγο τον έχει η Nova, εξαιτίας της μεταξύ τους συμφωνίας. Επιπλέον, η ΕΡΤ έχει και την υφιστάμενη συμφωνία με ένα γκρουπ ομάδων της Super League, όπου πρέπει να τηρήσει όσα έχουν ήδη υπογραφεί.

Το συνολικό κόστος του εγχειρήματος ανέρχεται σε 66 εκατ. ευρώ, τα οποία η ΕΡΤ θα πρέπει να αναζητήσει στα ταμειακά της διαθέσιμα. Επιπλέον, πρέπει να γίνει αναθεώρηση του προϋπολογισμού, την οποία πρέπει να εγκρίνει ο υπουργός Οικονομικών. Και πρέπει να συνυπολογιστεί και το τρέχον κόστος των 67 εκατ. ευρώ από τον συμψηφισμό των μισθών και των αποζημιώσεων από το λουκέτο του 2013. Από οικονομικής άποψης, πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως δύσκολο εγχείρημα για την ΕΡΤ, ακόμη και αν μειωθεί το ύψος των συμφωνιών. 

Το κόστος των αθλητικών μεταδόσεων της ΕΡΤ, με βάση τις υφιστάμενες συμφωνίες, αντιστοιχεί στο 1 από τα 3 ευρώ που πληρώνουν οι καταναλωτές ως ανταποδοτικό τέλος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της διοίκησης.

Μια σημαντική παράμετρος είναι επίσης ότι τα υφιστάμενα κανάλια της ΕΡΤ δεν μπορούν να σηκώσουν το σύνολο των μεταδόσεων αγώνων και λοιπών αθλητικών προγραμμάτων. 

Μάλιστα το 2018 είχε δημιουργηθεί πρόβλημα με το πλήθος των παράλληλων αθλητικών μεταδόσεων, αφού την ίδια ώρα μπορεί να μεταδίδονταν αγώνες σε ΕΡΤ1, ΕΡΤ3 και ΕΡΤ Sports...

typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: