16.7.19

«Πήγαινα τα ρουσφέτια στον Παπαδημήτριου και τον Χατζάκη»...

Απίστευτα και άκρως αποκαλυπτικά για το πώς δρούσαν επί χρόνια οι διοικήσεις στο «αμαρτωλό» ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά και πώς έγιναν εκατοντάδες ρουσφέτια την εποχή των... παχέων αγελάδων, είναι τα όσα ακούστηκαν στη σημερινή...
ακροαματική διαδικασία μιας από τις πλέον χαρακτηριστικές δίκες του «αμαρτωλού πάρτι».

Πρόκειται, όπως έγραψε το Documento, για μία από τις δίκες αυτές που… αργοσέρνονται στη Δικαιοσύνη εδώ και πολύ καιρό. Ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2016 και εκτός από τον «αιώνιο» πρώην πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόδωρο Παπαδημητρίου, στο σκαμνί κάθονται ακόμη τέσσερα άτομα.

Πέρα της πολυσέλιδης δικογραφίας της υπόθεσης που καταγράφει τη ζοφερή αυτή κατάσταση στο ΚΕΕΛΠΝΟ, και μια εκ των κατηγορουμένων περιέγραψε το πάρτι που επικρατούσε. Συγκεκριμένα, κατά την απολογία της ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, η Όλγα Αδράμη (αναπληρώτρια διευθύντρια του τότε ΚΕΕΛ, όπως λεγόταν το ΚΕΕΛΠΝΟ) κατέθεσε ότι προσελήφθη στο Κέντρο μέσω της γνωριμίας της με την Ντόρα Μπακογιάννη. Το ρουσφέτι βέβαια, όπως κατέθεσε ενόρκως, το έκανε ο τότε υπουργός Υγείας της κυβέρνησης ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης. Μάλιστα, όπως δήλωσε, η ίδια πήγαινε τους φακέλους με τα ρουσφέτια στον Παπαδημήτριου ή τον Χατζάκη. Ήταν τα ίδια, όπως κατέθεσε, που κατέστρεψε όταν οι φάκελοι των νέων προσλήψεων με τα χαρτάκια αυτά, μπήκαν σε σακούλα και κατέληξαν στο γραφείο της.

«Ήξερα την Μπακογιάννη. Μίλησα με τον Κακλαμάνη και αυτός συνεννοήθηκε με τον Παπαδημήτριου και με στέλνουν στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Μου λένε θα βοηθάς και στο υπουργείο. Άλλοι έπαιρναν θεσάρες σε ΕΥΠ», είπε ενώ αργότερα πρόσθεσε πως Παπαδημήτριου και Κακλαμάνης ήταν φίλοι. Ερωτηθείς από την Πρόεδρο της Έδρας για το πώς γνώριζε ότι ήταν φίλοι, απάντησε: «Αυτόν πήρε μπροστά μου για να πάρω τη θέση. Πήρε μπροστά μου τηλέφωνο τον Παπαδημήτριου. Για να με βάλει στο ΚΕΕΛΠΝΟ!».

Όπως κατέθεσε και η ίδια η Αδράμη, την εποχή που προσελήφθη στην πλέον νευραλγική θέση της αναπληρώτριας διευθύντριας του ΚΕΕΛΠΝΟ, ήταν 33 ετών και γιατρός στο επάγγελμα. Δηλαδή, όπως με κυνικότητα κατέθεσε, «άσχετη με τη διοικητική δουλειά και με μηδέν προϋπηρεσία». Δεν ήταν μόνο αυτό βέβαια. Προσελήφθη με παχυλό μισθό, ίσο με αυτόν ενός διευθυντή ΕΣΥ.

Όπως κατέδειξε η Πρόεδρος, έπαιρνε περισσότερα χρήματα τότε μέχρι και από τον διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόδωρο Παπαδημήτριου. «Μετά από εσάς τον πήρε το μισθό και ο Παπαδημητρίου. Ξέρετε, είναι περίεργο αυτό. Εκείνος εισηγήθηκε να πάρετε μισθό διευθυντή ΕΣΥ και στη συνέχεια σε κάποιο συμβούλιο, εσείς εισηγείστε να πάει σε μισθό διευθυντή ΕΣΥ και ο Παπαδημήτριου», τόνισε η πρόεδρος.

Η κα Αδράμη, παρέμενε παράλληλα, σύμφωνα με την κατάθεσή της, και σύμβουλος του υπουργού (σ.σ Κακλαμάνη)

Πρ: Παίρνετε δηλαδή κατευθείαν αρμοδιότητες;

Κατηγ.: Μου είπαν θα αναβαθμιστείς. Θα παίρνεις περισσότερα λεφτά.

Πρ: Πότε μάθατε για το μισθό σας;

Κατηγ: Μου είπαν πως θα υπογράφω έγγραφα, την εισερχόμενη αλληλογραφία. Όλοι του συντονισμού θα απευθύνονται σε σένα.

Πρ: Αναλάβατε αρμοδιότητες και υπεύθυνης τμήματος διοικητικού προσωπικού……

Πρ: Για το μισθό σας πότε μάθατε; Δεν σας ενδιέφερε να μάθετε τί λεφτά θα παίρνετε;

Κατηγ: Τα λεφτά τα είδα όταν μπήκαν για πρώτη φορά.

Προ: Δεν είχατε αγωνία δηλαδή νωρίτερα να δείτε πόσα θα παίρνετε;

Μαρτ: Είχα αγωνία για να μην φύγω.

Προ: Καλά, δεν ρωτήσατε πόσα παίρνω;

Κατηγ.: Δεν ήξερε κανένας να μου πει….. Εγώ πήγα εκεί και μου έδωσαν το μισθό. [...] δεν υπέγραφα εγώ το μισθό μου. Δεν ξέρω. [...] Αυτόν το μισθό μου έδωσαν!

Στο σημείο αυτό η Πρόεδρος παρενέβη για να διευκρινίσει πως σύμφωνα με απόσπασμα πρακτικών του Δ.Σ του ΚΕΕΛΠΝΟ, η κατηγορούμενη είχε λάβει γνώση του μισθού της, πως θα λαμβάνει δηλαδή μισθό ΕΣΥ.

Καθόλη την απολογία της η κατηγορούμενη έριχνε το φταίξιμο στους συγκατηγορουμενούς της, Παπαδημητρίου και Χατζάκη. Όπως είπε, εκείνη έκανε ό,τι της έλεγαν γιατί ήθελε να παραμείνει μόνιμη. Εν συνεχεία συζητήθηκαν τα επιδόματα που λάμβανε, έξτρα από τον μισθό της (σύνολο μισθού, κοντά στα 5.800 μικτά). Η ζημία μόνο από αυτό, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, ανέρχεται σύμφωνα στις 69.600 ευρώ.

Πρ.: Παίρνετε το πρώτο επίδομα, αυξημένων αρμοδιοτήτων. Γιατί;

Κατηγ.: Προσπαθούσα να το εξηγήσω και εγώ.

Πρ: Δεν σας έκανε εντύπωση;

Κατηγ.:: Όχι. Επειδή δούλευα. Θα γινόμουν μόνιμη. Όλα καλά τα έβλεπα.

Πρ: Παίρνετε χίλια ευρώ επιπλέον!

Κατηγ.: Μετά μου έδωσαν το χιλιάρικο. Επειδή δούλευα. Έτρεχα και το άξιζα! Δεν μου έκανε εντύπωση. Δουλεύεις και αμείβεσαι.

Πρ: Τον επόμενο μήνα παίρνετε δεύτερο επίδομα.

Κατηγ.: Η μισθοδοσία ήταν ονομαστική. Έρχεται ο Χατζακης και το δίνει. Φαινόταν ότι είχα ακόμη χίλια ευρώ. Δεν ήταν κρυφό.

Πρ: Μάθατε τότε για την απόφαση του προέδρου;

Κατηγ.:: Μάλλον. Δεν θυμάμαι το είδα. Έφτιαξε ο Οικονομου, ο Χατζακης, πήρε ο ίδιος ο διευθυντής.

Προ: Ούτε το δεύτερο επίδομα σας έκανε εντύπωση;

Κατηγ.:: Το έδωσε και αλλού. Δεν είχα σκεφτεί ότι μας τη έστηναν.

Προ: Σας ανταμοιβανε για κάτι κα Αδραμη, δε σας τη στήνανε. Δηλαδή θα δώσουν επίδομα να σας τη στήσουν; Για ποιο λόγο γίνεται; Τι εννοείτε;

Κατηγ.: Είχα δει ότι δεν μου το έκοβαν.

Προ: Τότε γιατί το έδωσαν;

Κατηγ.: Δεν έπρεπε να μου το δώσουν. Δεν το παίρνουν πίσω το 2010 … να πουν δώσε αυτά που χρωστάς. Αλλά είπαν θα έρθεις μέχρι το δικαστήριο[…. ] Εγώ έλεγα σε μένα ότι “Θα κάνεις μεγάλη καριέρα”. Έτσι νόμιζα δηλαδή το ζώον. Σε χρειάζεται το ΚΕΕΛΠΝΟ, σωστά τα έπαιρνες.[....]

Πρ: Παίρνατε και αναδρομικά κάποια στιγμή! Με Παπαδημητρίου να το υπογράφει, το αμφισβητεί βέβαια αυτός.[...]

Πρ: Σας δίνεται έναν μήνα ένα χιλιάρικο και μετά άλλα χίλια διακόσια. Μετά τον άλλον μήνα σύνολο 2200. Μετά παίρνετε και αναδρομικά.

Κατηγ.:: Το ήξερα αυτό, το είχα δει.[...] Φοβούμουν. Με μια κουβέντα του Παπαδημητριου μπήκα. Αν έκανε εισήγηση να φύγω, δεν θα είχα καθήκοντα, θα έχανα τα καθήκοντα από μια κυρία ίσως πιο όμορφη;

Πρ: Τι θα σας έφερνε σε κόντρα;

Κατηγ.: Προσπαθούσα να είμαι συνεπής..

Εισαγγελέας: Και κάνατε και ο,τι σας έλεγαν;

κατηγ.: Φοβόμουν μήπως φύγω. Αν έλεγε ο διευθυντής θα έφευγα, τον φοβόμουν. Ο Χατζάκης ήταν καθηγητής, φίλος του μπομπολα, πολύ ισχυρός άντρας. Δεν με χώνευε ο.

Πρ: Ήσασταν δίπλα στον υπουργό. Παράλληλα παραμείνετε σύμβουλος του υπουργού. Δεν άλλαξε κάτι.

Κατηγ.: Εμένα περίμενε για να διοικήσει ο Κακλαμάνης; Κάθε βράδυ πήγαινε ο Χατζάκης και ο Παπαδημήτριου εκεί. Εμένα θα συμβουλευόταν;

Προ: Να διεκπεραιώσετε θέσεις του. Εκτελεστικό όργανο ήσασταν.

Η Πρόεδρος της Έδρας, πίεσε με ερωτήσεις την κατηγορούμενη η οποία είπε μεταξύ άλλων:

«Τέλος Νοεμβρίου, βάζει διοίκηση ο Κακλαμάνης. Ήμουν υποχρέωση εγώ, που έπρεπε να πάει κάπου. Πήγα σε καλή θέση. Όλοι μέλη της ΝΔ ήταν στη διοίκηση. Και ο Καραγκουνης ήταν εκεί. Πάντα αυτά (Δ.Σ) ήταν κομματικά. Φεύγει το παλιό ΔΣ και βάζουν πρόεδρο τον Χατζακη[....]».

Παρακάτω στην ακροαματική διαδικασία, ερωτηθείς για τη σχέση της με τον Χατζάκη, είπε αρχικά ότι της ήταν αντιπαθής, «γιατί ήταν ΠΑΣΟΚ», κάτι που προκάλεσε τα γέλια σε όλο το ακροατήριο. Αργότερα, η κα Αδράμη είπε ότι ο Χατζάκης δεν της ήταν ούτε συμπαθής ούτε αντιπαθής. «Είχαμε τυπικές εργασιακές σχέσεις»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: