21.7.19

«Πώς θα τετραγωνίσετε τον κύκλο»...




Να υποβαθμίσει τις εξαγγελίες της κυβέρνηση για άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ και βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων επιχείρησε ο...
κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολιάζοντας «Για το 2019 είπατε ότι θα υπάρξει μια μείωση στον ΕΝΦΙΑ και κάποια διορθώσεις για τις 120 δόσεις. Δεν νομίζω ότι όσοι τα άκουσαν είπαν "απαπα, να μια κοινούρια κυβέρνηση"».

Ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι το μόνο σίγουρο για τα επόμενα δύο έτη είναι η διατήρηση των πλεονασμάτων στο 3,5%. «Γιατί απορρίψατε το δικό μας σχέδιο που λέγαμε να βάλουμε στην άκρη 5 δις ευρώ. Το απορρίψατε ως κακή ιδέα;» είπε για να προσθέσει «ποιο είναι το δημοσιονομικό περιθώριο για το 2020; Πώς το υπολογίζετε και πως θα εφαρμόσετε τις εξαγγελίες σας; Θα το κάνετε με διεύρυνση της φορολογικής βάσης; Ποια από τα επιδόματα που εμείς θεσπίσαμε θα κρατήσετε;». Παράλληλα, άσκησε κριτική για το σχέδιο καταστολής – όπως το χαρακτήρισε – που υιοθετεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Εκτιμώντας ότι το δημοσιονομικό κενό που προκύπτει από τη μείωση των φόρων που εξήγγειλε ο Κ. Μητσοτάκης για το 2020 αγγίζει τα 1,8 δισ. ευρώ, κάλεσε τη κυβέρνηση να αναφέρει και τις δικές της δημοσιονομικές εκτιμήσεις.  «Πώς θα τετραγωνίσετε τον κύκλο;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.

«Δεν έχετε ψωμί, πάρτε καταστολή»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο σχέδιο καταστολής της κυβέρνησης κατηγορώντας την για «Μαρια-Αντουανετισμό».

«Εσείς λέτε στην κοινωνία αν δεν έχετε ψωμί πάρτε καταστολή. Ο κ. Βαρουφάκης είπε πως συνέπεια των οικονομικών μέτρων είναι η καταστολή και συμφωνώ μαζί του. Δημιουργείτε μια νέα κοινωνική πλειοψηφία με μια ατζέντα που έχει κέντρο την καταστολή. Πόσο θα φάει όμως καταστολή η μεσαία τάξη; Έχουν υποφέρει από τις δικές σας πολιτικές και θα δουν πως δεν μπορείτε να κάνετε πραγματικές φοροελαφρύνσεις. Θα δουν πως θα μειωθεί ο φόρος στα κέρδη των επιχειρήσεων αλλά λιγότερος φόρος για αυτούς δεν θα υπάρχει. Η ανάπτυξη δεν έρχεται με Προεδρικά Διατάγματα και η μείωση της φτώχειας είναι πολυσύνθετο πρόβλημα» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, Ευκλείδης Τσακαλώτος άφησε σαφείς αιχμές κατά του Άδωνι Γεωργιάδη για το γεγονός ότι τέθηκε επικεφαλής της Πράσινης Ανάπτυξης. «Όποιος πιστεύει ότι θα τα καταφέρει «έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ανθρώπινη φύση από ό,τι εγώ»...

protothema.gr, efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: