23.7.19

Οι σεισμολόγοι και οι Αλκυονίδες...


Και οι αντοχές των πολιτών...

Οι αντοχές των κτηρίων σε περίπτωση σεισμού και ειδικά μεγάλου σεισμού είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες προκειμένου να μη θρηνούμε θύματα, ειδικά σε μια...
τόσο σεισμογενή χώρα όπως η Ελλάδα.

Υπάρχουν όμως και οι αντοχές των πολιτών, που δοκιμάζονται στον συνεχιζόμενο επί χρόνια «πόλεμο» σεισμολόγων και άλλων επιστημόνων που ασχολούνται με το θέμα.

Τελευταίο επεισόδιο αυτού του «πολέμου», οι δηλώσεις για το ρήγμα των Αλκυονίδων, που έδωσε τον φονικό σεισμό του 1981 και το οποίο ήρθε πάλι στην επιφάνεια με αφορμή τον σεισμό της Πάρνηθας, στις 19 Ιουλίου.

Τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας, ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας στο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, όσο και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, προειδοποίησαν για τον κίνδυνο ενεργοποίησης του ρήγματος των Αλκυονίδων.

Ο μεν Κ. Μακρόπουλος ανέφερε μάλιστα ότι το συγκεκριμένο ρήγμα, στατιστικά, δίνει σεισμό κάθε 40 χρόνια, κατά προσέγγιση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η περίοδος επανάληψης για το ρήγμα των Αλκυονίδων πλησιάζει» και σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να κοιτάξουμε τα κτήρια, όχι μόνο τα διώροφα και τριώροφα αλλά και τα πολυώροφα».

Ο δε Άκης Τσελέντης, μιλώντας για τις Αλκυονίδες είπε ότι «έχουμε ένα θηρίο κοντά μας. Κάποια στιγμή θα γρυλίσει και τότε αλίμονό μας».

Πριν περάσει ένα 24ωρο μπήκε στο κάδρο ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας, διαφωνώντας με τους συναδέλφους του (ένας εκ των οποίων είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής).

Κατά τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο τα όσα ακούστηκαν για τις Αλκυονίδες είναι μια μεγάλη ανακρίβεια και δεν υπάρχουν στοιχεία που να στηρίζουν την εκτίμηση για «ξύπνημα» των Αλκυονίδων κάθε περίπου 40 χρόνια. Κατά τον ίδιο, «η σωστή διατύπωση λέει "το ρήγμα των Αλκυονίδων πιθανώς ενεργοποιείται σε αραιά χρονικά διαστήματα, ίσως εκατοντάδων ετών"».

Η ψυχολογία των πολιτών πάντως ενεργοποιείται σε τακτικότατα χρονικά διαστήματα και οι αντοχές τους απενεργοποιούνται με την ίδια ταχύτητα με όλες αυτές τις δηλώσεις...



Documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: