18.7.19

Ο διπλός «πονοκέφαλος» του Τσίπρα...

Δύο μέτωπα έχει να αντιμετωπίσει στο εσωτερικό του κόμματος ο Αλέξης Τσίπρας και οι κινήσεις του πρέπει να είναι σε ορισμένες περιπτώσεις γρήγορες και σε άλλες “χειρουργικές” προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να μην μπει σε...
έναν κύκλο εσωστρέφειας που μπορεί να του κοστίσει μετεκλογικά και να “θολώσει” το καλό αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου.

Η χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μαρτυρούσε πως μέσα στο κόμμα υπάρχει ένα “ανενεργό ηφαίστειο” που, όμως είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή να ξυπνήσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο και κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να προδικάσει πως θα τρέξουν οι εξελίξεις το επόμενο διάστημα.

Το νέο κόμμα διχάζει

Όλα τα στελέχη της Κουμουνδούρου θέλουν το κόμμα να αλλάξει και να μετασχηματιστεί. Σχεδόν όλοι διαφωνούν, όμως για τον τρόπο που θα γίνει αυτό. Εδώ και αρκετές ημέρες φαίνεται πως στο πλευρό της εσωκομματικής αντιπολίτευσης των “53+” έχουν συνταχθεί και αρκετά κορυφαία στελέχη που θωρούν υπαρκτό τον κίνδυνο της “Πασοκοποίησης” του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που προβληματίζει είναι η δημιουργία ενός μοντέλου αρχηγικού κόμματος που θα υποχωρήσει από πολλές ιδέες και αξίες της αριστεράς.

Για το ενδεχόμενο ο πρόεδρος  να εκλέγεται από τη βάση, θέση που προκρίνεται από την Προοδευτική Συμμαχία, είναι χαρακτηριστικό πως παλαιός βουλευτής και κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ τόνιζε στο newpost.gr ότι “υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης της φυσιογνωμίας του κόμματος”, συμπληρώνοντας σε πολύ υψηλούς τόνους: “Θα ψηφίζουν τα καφενεία για να βάλουμε αρχηγό;”.

Κοινό σημείο είναι η ανάγκη μαζικοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ και τα ερείσματα που πρέπει να αποκτήσει στην κοινωνία με αναφορές στην νεολαία, στην τοπική αυτοδιοίκηση και στα συνδικάτα.

Τα στελέχη που συμβαδίζουν με τις σκέψεις του Αλέξη Τσίπρα, βλέπουν πως ο χώρος επέκτασης του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σε καμία περίπτωση στα αριστερά του. Το 31,5%, άλλωστε ήταν για άλλη μια φορά αποτέλεσμα συμπορεύσης πολιτών που ανήκουν παραδοσιακά στο χώρο του κέντρου και έχουν έντονα αντιδεξιά αισθήματα. Εμφανίζονται αντίθετοι στις “κλειστές πόρτες” και καλούν το κόμμα να ανοίξει με νέες εγγραφές μελών και να ταυτιστεί με τους πολίτες που τον στήριξαν στις τέσσερις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.

Κατ’ επέκταση υποστηρίζουν πως πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να “κεφαλαιοποιήσει” ως εκλογική βάση το 31,5% της πρόσφατης εθνικής κάλπης και όχι το 23,7% των ευρωεκλογών.

Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ με βουλευτές

Στα τέλη Ιανουαρίου περίπου 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ενημερωθεί πως δεν ήταν συνεπείς με τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, αφού δεν είχαν καταβάλει τα 1.000 ευρώ μηναιώς που είχαν συμφωνήσει να δίνουν στο κόμμα (600 ευρώ για τις ανάγκες του ΣΥΡΙΖΑ, 400 ευρώ για την αλληλεγγύη).

Ασφαλείς πληροφορίες του newpost.gr αναφέρουν πως μέχρι τις εκλογές ο αριθμός των “μπαταχτσήδων” βουλευτών είχε αυξηθεί εξαιτίας των οικονομικών αναγκών που προέκυψαν από την προεκλογική τους εκστρατεία. Παρ’ όλα αυτά κανείς δεν “κόπηκε” από τις λίστες της Κουμουνδούρου όπως είχε ειπωθεί αρχικά.

Στην τελευταία συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας οι βουλευτές της περιφέρειες εμφανίστηκαν ενωμένοι σαν μια “γροθιά” σε σχέση με τις υποχρεώσεις που έχουν απέναντι στο κόμμα. Το  θερμόμετρο χτύπησε “κόκκινο” μέσα στην αίθουσα της Γερουσίας και βουλευτές όπως ο Παύλος Πολάκης και η Σία Αναγνωστοπούλου πήραν το λόγο προκειμένου να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των συναδέλφων τους. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από την πλευρά του κόμματος χτύπησε “καμπανάκι” ακόμα και δημοσιοποίησης των βουλευτών που είναι ασυνεπείς από τη στιγμή που όπως υποστηρίζουν έχουν συμφωνήσει και έχουν υπογράψει έναν κώδικα δεοντολογίας. 

Σύμφωνα με αυτόν είναι υποχρεωμένοι να δίνουν το 40% της αποζημίωσής τους στο ταμείο του κόμματος για ενίσχυση των κοινών επιτροπών και της κοινοβουλευτικής ομάδας, που ασχολούνται με το έργο της προγραμματικής  τεκμηρίωσης. Επίσης οφείλουν να παραχωρούν στην Κουμουνδούρου τον έναν από τους αποσπασμένους υπαλλήλους τους και τον έναν επιστημονικό συνεργάτη τους...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: