21.7.19

Ρέγκλινγκ: Μείωση φόρων αν βγαίνουν οι αριθμοί...

Τις φορολογικές ελαφρύνσεις τις οποίες έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση σχολίασε μετά από σχετική ερώτηση («Καθημερινή») ο Κλάους Ρέγκλινγκ. «Φυσικά μας ενδιαφέρει πώς θα βγουν οι αριθμοί στο τέλος. Αν οι φόροι μειωθούν και υπάρχει κενό στον προϋπολογισμό, αυτό πρέπει κάπως να καλυφθεί και δεν έχουμε δει τις λεπτομέρειες επ' αυτού» τόνισε ο ίδιος.

Πάντως, ο πρόεδρος Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σημείωσε ότι...
«αυτό δεν αποτελεί κριτική για την κυβέρνηση, αφού ανέλαβε καθήκοντα εδώ και μόλις πάνω από μία εβδομάδα» και παρέπεμψε στις συζητήσεις που θα γίνουν με την κυβέρνηση το Σεπτέμβριο, με αντικείμενο τον επόμενο προϋπολογισμό.

Στο ερώτημα αν κατά την πρόσφατη ομιλία του στο συνέδριο του Economist, πίσω από τον όρο, «διεύρυνση της φορολογικής βάσης», εννοούσε μείωση του αφορολογήτου, ο επικεφαλής του ESM απάντησε θετικά: «Ακριβώς, αυτή είναι η γενική σύσταση που δίνουν οι θεσμοί εδώ και καιρό:

»Συστήνουν τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με σκοπό να επιτραπεί μια μείωση των φορολογικών συντελεστών. Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο είναι φιλοαναπτυξιακό: Έχουμε μια κατάσταση όπου ένα σχετικά μικρό ποσοστό του εργαζόμενου πληθυσμού πληρώνει πραγματικά φόρους, υψηλούς σε σύγκριση με τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή του ΟΟΣΑ. Για αυτό το συγκεκριμένο μέτρο συμφωνήθηκε πριν από καιρό και απογοητευθήκαμε που ανετράπη. Όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί κατέστησαν σαφές πως απογοητευθήκαμε».

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: