22.7.19

Κουμουτσάκος σε «γραμμή» Βίκτορ Ορμπαν...

Σε πλήρη δικαιολόγηση της ακραία αντιπροσφυγικής, αντιμεταναστευτικής και αντιευρωπαϊκής στάσης των χωρών του Βίζεγκραντ προχώρησε ο...
αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Απαντώντας στην επισήμανση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ότι στην ομιλία του ο κύριος Κουμουτσάκος δεν αναφέρθηκε στις χώρες του Βίζεγκραντ, είπε ότι το σφράγισμα του βαλκανικού διαδρόμου και οι πολιτικές των χωρών του Βίζενγκραντ «ήταν απάντηση στη δική σας πολιτική».

Αποκάλυψε έτσι πού οδηγεί η εργαλειοποίηση της έννοιας της ασφάλειας και το ανιστόρητο δίπολο «δημοκρατική αυστηρότητα – ιδεοληπτική χαλαρότητα» που αναπτύσσει σταθερά στις ομιλίες του το τελευταίο διάστημα, όπως το έκανε και χτες στη Βουλή: «Η αδιαφορία και η υποτίμηση της ασφάλειας αποβαίνει τελικά σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το επιβεβαιώνουν η Μόρια, το Βαθύ και πριν μερικά χρόνια η απαράδεκτη εικόνα στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού και η δαντική εικόνα στην Ειδομένη. Η ιδεοληπτική χαλαρότητα τελικά συνθλίβει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Προσβάλλει τα δικαιώματα τόσο εκείνων που έρχονται, αλλά και το δικαίωμα των Ελλήνων να ζουν στην πατρίδα τους με ασφάλεια σε περιβάλλον κοινωνικής ηρεμίας, προκειμένου να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη. Απέναντι στην ιδεολογική χαλαρότητα, εμείς προτάσσουμε τη δημοκρατική αυστηρότητα που σέβεται δικαιώματα και κανόνες», σημείωσε.

Αλλά ο εγκλωβισμός των προσφύγων στα νησιά δεν ήταν ασφαλώς αποτέλεσμα χαλαρότητας, αλλά της αυστηρής αντιπροσφυγικής ατζέντας της ευρωτουρκικής συμφωνίας, την οποία στηρίζει η Ν.Δ. Παρόμοια, η Ειδομένη και ο βαλκανικός διάδρομος υπήρξαν αποτέλεσμα της επιλογής της Ε.Ε. να μη θεσπίσει ασφαλείς και νόμιμους διαδρόμους για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, επιλογή που της επέτρεψε να τους κρατά έρμαιο και να μπορεί να επιβάλει ανά πάσα στιγμή την ατζέντα της σκληρής καταστολής.

Ο κύριος Κουμουτσάκος χαρακτήρισε «από εξαιρετικά προβληματική έως πραγματικά τραγική, μη βιώσιμη» την κατάσταση που παρέλαβε, παρά τις αξιέπαινες προσπάθειες λιμενικών, αστυνομικών και εργαζομένων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), σημειώνοντας ότι προστίθεται μεγαλύτερη πίεση λόγω του καιρού, που ευνοεί αύξηση της ροής.

Και χαρακτήρισε το πρώην υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής «μη ανιχνεύσιμο στην πραγματικότητα», κτισμένο «επάνω στο σαθρό και επικίνδυνο ιδεολογικό υπόβαθρο του “μπαίνουν - λιάζονται - φεύγουν”, δηλαδή πάνω στην ιδεολογικο-πολιτική φιλοσοφία του χάους που κληροδότησε στους διαδόχους της η κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου».

Παρέλειψε βέβαια να πει ότι στην πολιτική που θέλει την Ελλάδα χώρα διέλευσης προηγήθηκε η κυβέρνηση Σαμαρά, που έδινε στους Σύρους ταξιδιωτικά έγγραφα ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν στη συνέχεια στην Ευρώπη, ενώ αμέλησε πλήρως τις διεθνείς υποχρεώσεις της να φτιάξει θέσεις υποδοχής και φιλοξενίας, προτιμώντας μια ιδιαίτερα σπάταλη και αδιέξοδη πολιτική καταστολής, που παραβίασε κάθε έννοια κράτους δικαίου και η οποία αποδείχτηκε ότι είχε αμφιλεγόμενα επικοινωνιακά οφέλη και μόνο.

Την ίδια ατζέντα φαίνεται ότι ευαγγελίζεται και πάλι σε ένα σκέλος της μεταναστευτικής πολιτικής της η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αναβαπτισμένη στο ψευδεπίγραφο δόγμα της ασφάλειας, όπως την ανέπτυξε χτες ο κύριος Κουμουτσάκος.

Οχι νόμιμους και ασφαλείς διαδρόμους, αλλά σχέδιο εκμηδένισης της ροής προσφύγων και μεταναστών, χωρίς γείωση στους περιορισμούς της πραγματικότητας και του διεθνούς δικαίου, και αύξηση απελάσεων: ενισχυμένη φύλαξη συνόρων σε συνεργασία με FRONTEX και Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (!), ταχύτερη εξέταση αιτημάτων ασύλου και ταχύτερες απελάσεις, ενίσχυση των δευτεροβάθμιων επιτροπών εξέτασης των αιτημάτων σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης Ασύλου και την Υπατη Αρμοστεία, διεκδίκηση ευρωπαϊκού μηχανισμού ανακατανομής προσφύγων μέχρι την οριστικοποίηση του νέου κανονισμού του Δουβλίνου, αντίμετρα για τις χώρες προέλευσης και για όσες δεν συνεργάζονται στις απελάσεις, πίεση στην Τουρκία για αναχαιτίσεις και καταπολέμηση των διακινητών.

Αλλά και, για όσους τα κατάφεραν μέχρι τώρα, βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, προστασία των ασυνόδευτων παιδιών, προσωπικό ασφάλειας στα κέντρα της ενδοχώρας, και νέο ΚΥΤ στη Σάμο...

Δημήτρης Αγγελίδης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: