20.7.19

Άγκνες Χέλερ: «έφυγε» ένα ανυπότακτο πνεύμα...

Η Ουγγαρέζα φιλόσοφος Άγκνες Χέλερ, αντιφρονούσα του σοσιαλιστικού καθεστώτος και αργότερα αντιπολιτευόμενη στον πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν, πέθανε χθες σε...
ηλικία ενενήντα ετών, όπως ανακοίνωσε η Ουγγρική Ακαδημία Επιστημών.

Η Χέλερ, η οποία ήταν επικεφαλής και δίδασκε στη Νέα Σχολή για την Κοινωνική Έρευνα της Νέας Υόρκης, "δεν επέστρεψε από το μπάνιο της στη λίμνη Μπάλατον", σύμφωνα με το ενημερωτικό σάιτ 444.hu.

Γεννημένη στη Βουδαπέστη το 1929, σπούδασε υπό έναν από τους πλέον επιφανείς μαρξιστές φιλοσόφους, τον Γκιόργκι Λούκατς, και υπήρξε βασικό στέλεχος της «Σχολής της Βουδαπέστης», η οποία ακολούθησε την συντριβή της εξέγερσης του 1956 ενάντια στη σοβιετική κυριαρχία.

Η Χέλερ, η οποία ήταν Εβραία και ο πατέρας της είχε δολοφονηθεί στο Άουσβιτς, είχε χαρακτηριστεί «αντιφρονούσα και κυνηγήθηκε από το κομμουνιστικό καθεστώς τη δεκαετία του 1970. Στη συνέχεια έφυγε από την Ουγγαρία και δίδαξε πρώτα στην Αυστραλία και στη συνέχεια στη Νέα Υόρκη.

Επέστρεψε τη δεκαετία του 2000 και αναδείχτηκε σε κορυφαία φιγούρα της αντιπολίτευσης ενάντια στον ακροδεξιό Όρμπαν, η κυβέρνηση του οποίου επιδόθηκε σε πολλές εκστρατείες συκοφάντησης εναντίον της. Μιλούσε συχνά σε διεθνή Μέσα Ενημέρωσης για την «υποχώρηση της δημοκρατίας» στη χώρα της.

Η Χέλερ ήταν ανάμεσα σε αρκετούς διεθνείς διανοούμενους τους οποίους προσκάλεσε ο Εμανουέλ Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου για τη στάση τους ενάντια στον εθνικισμό...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: