31.7.19

Επιστρέφει ο σκοταδισμός στα ΑΕΙ...

Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση πολυνομοσχέδιο-σκούπα της κυβέρνησης με τον γενικό τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις των υπουργείων Εσωτερικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δικαιοσύνης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τουρισμού».

Ανάμεσα στις...
διατάξεις του περιλαμβάνεται αυτή που καταργεί το ακαδημαϊκό άσυλο. Μια δημοκρατική κατάκτηση και ένα δικαίωμα ιερό, ενάντια στο οποίο πολέμησε η πιο μαύρη αντίδραση της χώρας στη μεταπολεμική περίοδο.

Η σχετική διάταξη που εισηγείται η κυβέρνηση δίνει όρκους πίστης στην ακαδημαϊκή ελευθερία, στην ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών στα ΑΕΙ, αλλά πουθενά δεν χρησιμοποιεί τον όρο «ακαδημαϊκό άσυλο». Αυτό είναι ενδεικτικό της αντίληψης που έχει για το ζήτημα.

Ταυτόχρονα τροποποιεί την ισχύουσα διάταξη περί ακαδημαϊκού ασύλου, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε είδους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους να παρεμβαίνουν στα ΑΕΙ όταν και όποτε θέλουν.

Η ισχύουσα διάταξη προβλέπει: «Επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους των ΑΕΙ λαμβάνει χώρα σε περιπτώσεις κακουργημάτων και εγκλημάτων κατά της ζωής αυτεπαγγέλτως και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση μετά από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου». Η προτεινόμενη διάταξη της κυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη αναφέρει: «Εντός των χώρων των ΑΕΙ οι αρμόδιες αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους, συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων».

Διάκριση αναφορικά με τις αξιόποινες πράξεις για τις οποίες οι Αρχές θα μπορούν να εισέρχονται στα ΑΕΙ δεν υπάρχει στη νέα διάταξη. Αυτό σημαίνει ότι η αστυνομία μπορεί να μπαίνει σε αυτά όποτε το επιθυμεί, επικαλούμενη γενικώς και αορίστως την τέλεση αξιόποινης πράξης.

Αλήθεια, ποιος είναι αυτός που θα κρίνει την τέλεση αξιόποινων πράξεων στα ΑΕΙ; Ποιος θα διαπιστώνει ότι μια πράξη είναι όντως αξιόποινη, ώστε να θεωρείται αναγκαία η επέμβαση της αστυνομίας; Η αστυνομία πριν μπει στα ΑΕΙ δεν θα είναι σε θέση να προβεί σε τέτοιες κρίσεις.

Και επειδή η νέα διάταξη αφαιρεί αυτή την αρμοδιότητα από τις πρυτανικές αρχές, μήπως η επέμβαση της αστυνομίας θα προκύπτει ύστερα από οποιαδήποτε καταγγελία του οποιουδήποτε πρόθυμου; Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση καταργεί το ακαδημαϊκό άσυλο και θεσμοθετεί την ασυδοσία των Αρχών και το άσυλο του χαφιέ. Ή αλλιώς την πλήρη επιστροφή στον σκοταδισμό...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: