23.7.19

Ένα λεπτό περιπτερά...

«Η ΔΕΗ δεν είναι περίπτερο»...

«Μαγικός τρόπος» για την επίλυση των προβλημάτων δεν υπάρχει δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στον ΘΕΜΑ, με αφορμή τα...
μέτρα στήριξης και εξυγίανσης της ΔΕΗ που παρουσίασε στη Βουλή. Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «πέραν του ότι η ΔΕΗ είναι μεγάλη επιχείρηση και δεν είναι περίπτερο για να μπορεί κανείς να εξαερώσει το πρόβλημα, οι λύσεις έχουν λιγοστέψει πάρα πολύ γιατί οι ζημιές είναι τεράστιες».

Ο υπουργός Ενέργειας διευκρίνισε ότι «έχω αποκλείσει τη λύση στρατηγικού επενδυτή, διότι πρέπει να ψάχνουμε να βρούμε τρελό. Στόχος μας αυτός είναι αλλά δεν υπάρχει στον ορίζοντα. Έχω αποκλείσει τη λύση της μικρής ΔΕΗ γιατί όπως είναι εξαιρετικά ζημιογόνα ολόκληρη η ΔΕΗ και οι προβλέψεις, αν δεν γίνει κάτι στο άμεσο μέλλον είναι τελείως αρνητικές. Όποιος την πάρει θα πάρει και τις ζημιές και δεν υπάρχει διαχωρισμός σε καλή και κακή ΔΕΗ γιατί την κακή θα πρέπει να την πληρώνουν οι φορολογούμενοι».

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι «οι καταναλωτές δεν θα βάλουν το χέρι βαθύτερα στην τσέπη για τη σωτηρία της ΔΕΗ» και εξήγησε ότι η λύση που βρέθηκε με τα τιμολόγια του ρεύμα του προκειμένου να υπάρξει ένεση ρευστότητας στη ΔΕΗ χωρίς να επιβαρυνθούν οι πολίτες είναι «να ισοσταθμίσουμε την ένεση ρευστότητας με μια μείωση που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση στο ΦΠΑ για την ενέργεια και μια μείωση του ΕΤΜΕΑΡ (το τέλος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας)».

Εξήγησε, ακόμα, ότι «έχουμε αποκλείσει την αξιοποίηση των υδροηλεκτρικών εργοστασίων γιατί θεωρούμε καλύτερα τη μέθοδο που ανακοινώσαμε για τον ΔΕΔΔΗΕ». Στα μέτρα στήριξης επανέλαβε τα χρήματα από τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.

Ο κ. Χατζηδάκης κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για «προχειρότητα» εξηγώντας ότι «εγκατέλειψε το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ και συμφώνησε ως αντισταθμιστικό μέτρο να πάει στο 50% της αγοράς η ΔΕΗ με μηδενικό οικονομικό όφελος. Μόνο οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ κόστισαν πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ».

Ερωτηθείς για τα σχεδιαζόμενα διαρθρωτικά μέτρα ο κ. Χατζηδάκης απάντησε ότι «σκεφτόμαστε να περάσουμε περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ και να κάνουμε μερική ιδιωτικοποίηση ώστε η ΔΕΗ με την αποκάλυψη της κρυμμένης περιουσίας να βάλει χρήματα στο ταμείο».

Απαντώντας, δε, σε όσους αντιδρούν σε κάθε κίνηση ότι «χωρίς ιδιωτικοποιήσεις και άλλες αλλαγές, ο μόνος τρόπος για να σώσω τη ΔΕΗ θα ήταν να αυξήσω την τιμή του ρεύματος. Αλλά αυτό και πάλι μπορούσε να γίνει πριν από 10 χρόνια και να είχε αποτέλεσμα. Άρα αυτό που κάνουμε είναι μετρημένο, δεν κατέβηκε από την κούτρα μας ξαφνικά ένα βράδυ».

«Ο ΔΕΔΔΗΕ θα μπορέσει να δώσει ένεση ρευστότητας στη ΔΕΗ. Το ποσοστό και το μοντέλο θα το δούμε με τους συμβούλους ανάλογα με το εύρος της αγοράς, την συγκυρία της στιγμής. Όπως ο ΟΤΕ δεν έβγαλε πόδια με την ιδιωτικοποίηση τότε, το ίδιο θα γίνει και με τον ΔΕΔΔΗΕ όπως γίνεται με τον ΑΔΜΗΕ που ιδιωτικοποιήθηκε εν μέρει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» συμπλήρωσε ο κ. Χατζηδάκης.

«Η κατάσταση είναι πολύ πιο άσχημη από ό,τι νομίζει κάποιος. Καλό είναι να συνεννοηθούμε για να σώσουμε την επιχείρηση. Εγώ από τη ΓΕΝΟΠ θα περίμενα ένα πράγμα να πει: αναγνωρίζουμε ότι είναι προς τη θετική κατεύθυνση η κατάργηση των ΝΟΜΕ που ήταν πάγιο αίτημά τους. Είμαι σίγουρος ότι ο απλός εργαζόμενος της ΔΕΗ καταλαβαίνει» πρόσθεσε ο υπουργός Ενέργειας εκφράζοντας την ευχή «μέσα στην εβδομάδα να κλείσει το θέμα του μάνατζμεντ και να αντιμετωπιστεί το ίδιο επιτυχώς όπως με τον ΟΤΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: