16.7.19

Συσκέψεις επί συσκέψεων για το restart του ΣΥΡΙΖΑ...

...για την εκλογή προέδρου από τη βάση...

Συνεχείς είναι οι συσκέψεις του Αλέξη Τσίπρα με τους στενούς του συνεργάτες αφού επιθυμεί πριν τις αρχές Αυγούστου και την καλοκαιρινή ανάπαυλα στην οποία θα μπει το κόμμα να έχει ολοκληρώσει ένα γύρο επαφών για το...
“restart” στον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφοντας όλες τις απόψεις που υπάρχουν μέσα στην Κουμουνδούρου.

Αμέσως μετά τη χθεσινή συνεδρίαση με την Προοδευτική Συμμαχία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στην Κουμουνδούρου όπου είχε έναν νέο γύρο επαφών για τα επόμενα βήματα μέχρι την κρίσιμη Κεντρική Επιτροπή του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας, που στη χθεσινή τρίωρη σύσκεψη της Δευτέρας, ο πρώην πρωθυπουργός επεσήμανε πως “μπαίνουμε σε έναν νέο κύκλο και είναι θέμα στρατηγικής η προοδευτική συμμαχία και όχι τακτικής. Πρέπει να προχωρήσουμε στην ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ και να καταλήξουμε σε μια σύγκλιση δυνάμεων και πολιτικών”. 

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως ο Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολόγια του, με την οποία ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση, τόνισε πως πιστεύει στην υπέρβαση για τον ΣΥΡΙΖΑ και για αυτό το λόγο χρησιμοποιεί τους όρους “μετασχηματισμός” και “επανίδρυση”.

Είναι ξεκάθαρο από την πλευρά των μελών της Προοδευτικής Συμμαχίας πως αυτό που επιθυμούν μετά το Συνέδριο είναι η πλήρης ενοποίησή τους με την Κουμουνδούρου υπό τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμώντας ένα κόμμα ομογενοποιημένο αριστερό, προοδευτικό με μαζικά χαρακτηριστικά. Και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, άλλωστε δεν θέλει να ηγείται  μιας παράταξης στην οποία θα κυριαρχούν οι τάσεις, δίνοντας τέλος σε καταστάσεις που πλήγωσαν τον ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν.

Μετά τη χθεσινή συνάντηση στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ η Προοδευτική Συμμαχία αποκτά τη μορφή Γραμματείας, ενώ θα δημιουργηθεί και μια νέα ενιαία οργανωτική επιτροπή που θα προετοιμάσει το Συνέδριο.

Όπως είχε δημοσιοποιήσει από χθες το newpost.gr, η συζήτηση για την εκλογή του νέου προέδρου από τη βάση φαίνεται να μπαίνει ολοένα και πιο δυναμικά στον εσωτερικό διάλογο, αφού και η πλειοψηφία των στελεχών της Προοδευτικής Συμμαχίας επεσήμαναν χθες προς τον Αλέξη Τσίπρα πως αυτή είναι η ενδεδειγμένη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να μην πάρει θέση αφού το συγκεκριμένο ζήτημα δεν έχει τεθεί ακόμα επίσημα στα όργανα του κόμματος. Είναι γνωστό, άλλωστε πως η εσωκομματική αντιπολίτευση των “53+” δεν βλέπει με καλό μάτι μια τέτοια προοπτική.

Μέσα σε αυτό το κλίμα σήμερα το απόγευμα συνεδριάζει για πρώτη φορά η νέα κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα να δίνει και το στίγμα της τακτικής που θα ακολουθηθεί απέναντι στην κυβέρνηση. Προγραμματική αντιπολίτευση με προεκτάσεις και μέσα στην κοινωνία, στο βαθμό που προκύπτουν θέματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα των πολιτών, προτείνει το σύνολο των στελεχών.

Όσον αφορά τα πρόσωπα που θα τεθούν επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, ωστόσο θεωρείται σίγουρο πως θέλει να τηρήσει τις ισορροπίες. Κομβικές είναι οι θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, του γραμματέα της ΚΟ, και των αντιπροέδρων της Βουλής και τα στελέχη που έχουν ακουστεί να “φλερτάρουν” με αυτές είναι η Όλγα Γεροβασίλη, ο Δημήτρης Βίτσας, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Σωκράτης Φάμελλος, ο Νίκος Φίλης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Πολλή συζήτηση έχει γίνει και για το πρόσωπο που θα αναλάβει διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας μεταξύ των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ που δεν εξελέγησαν στη νέα Βουλή. Κατά πολλούς η Ράνια Σβίγκου θεωρείται ότι έχει την εμπειρία να αντεπεξέλθει σε αυτά τα καθήκοντα. Δεν αποκλείεται η Έφη Αχτσιόγλου να παραμείνει εκπρόσωπος τύπου του κόμματος...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: