31.7.19

Μετεκπαίδευση στο «ξέφραγο αμπέλι» του Ιπποκράτειου...


Μετεκπαίδευση στο «ξέφραγο αμπέλι» του Ιπποκράτειου


Σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο λειτουργίας της Διεύθυνσης Υγειονομικού του Στρατού αλλά και του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου εγείρονται από τα έγγραφα, που έρχονται σήμερα στο...
φως, σχετικά με τις μετεκπαιδεύσεις των στρατιωτικών γιατρών και τα έγγραφα πιστοποίησης που λαμβάνουν γι’ αυτές.

Πρόσφατα δημοσιεύματά είχαν αναφερθεί στην περίπτωση του θωρακοχειρουργού Χ.Κ., ο οποίος είναι αναπληρωτής διευθυντής στην Καρδιοχειρουργική Κλινική του 401 ΓΣΝΑ και βρέθηκε για τρίμηνη μετεκπαίδευση στην Α’ Καρδιολογική Κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, έχοντας κάνει... συμφωνία με τον εκεί διευθυντή, χωρίς να γνωρίζουν τίποτα η διοίκηση και το Επιστημονικό Συμβούλιο του νοσοκομείου.

Με απλά λόγια, ο Χ.Κ. μπορούσε να μπαινοβγαίνει στους χώρους της κλινικής ενός δημόσιου νοσοκομείου έχοντας μόνο την... έγκριση του διευθυντή της, σαν να ήταν καλεσμένος στον ιδιωτικό του χώρο.

Μπορεί σε κάποιους αυτά να φαίνονται λεπτομέρειες, ωστόσο δεν είναι. Οποιουδήποτε είδους εκπαίδευση γίνεται στους χώρους ενός δημόσιου νοσοκομείου οφείλει να έχει πρώτα από όλα την έγκριση του Επιστημονικού Συμβουλίου και στη συνέχεια της διοίκησης. Από τα έγγραφα που παρουσιάζουμε σήμερα αποδεικνύεται ότι για την εκπαίδευση γνώριζαν μόνο ο Χ.Κ. και ο διευθυντής Α’ Καρδιολογικής Κλινικής στο «Ιπποκράτειο».

Ειδικότερα:

■ Στις 19 Φεβρουαρίου ο Χ.Κ. καταθέτει μια αίτηση (χωρίς αριθμό πρωτοκόλλου) προς το «Ιπποκράτειο» και ζητά να γίνει δεκτός για «εκπαίδευση στις δομικές καρδιοπάθειες από τον καθηγητή κ. Τούσουλη για χρονικό διάστημα τριών μηνών, αρχής γενομένης από την 1η Απριλίου».

■ Στις 27 Φεβρουαρίου ο καθηγητής στέλνει επιστολή στον Χ.Κ. και του κάνει γνωστό ότι γίνεται δεκτός για εκπαίδευση στο αντικείμενο με ημερομηνία από 1η Απριλίου έως 30 Ιουνίου 2019.

■ Την ίδια μέρα, ο Χ.Κ. καταθέτει σχετική αίτηση προς το 401 ΓΣΝΑ και ενημερώνει ότι έγινε δεκτός για μετεκπαίδευση στο «Ιπποκράτειο» και ζητά να του εγκριθεί η αντίστοιχη εκπαιδευτική άδεια.

■ Ενα μήνα αργότερα, στις 28 Μαρτίου, η Διεύθυνση Δόγματος και Εκπαίδευσης του ΓΕΣ εγκρίνει την άδεια.

■ Στις 2 Απριλίου το 401 ΓΣΝΑ εκδίδει φύλλο μετάβασης στον Χ.Κ. προς το «Ιπποκράτειο».

Για όλα τα παραπάνω, η διοίκηση και το Επιστημονικό Συμβούλιο του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου δεν είχαν την παραμικρή ιδέα.

Στις 21 Μαΐου, σε δηλώσεις της η διοικήτρια του νοσοκομείου, Αναστασία Μπαλασοπούλου, μεταξύ άλλων μας ενημέρωνε ότι:

«Η εκπαίδευση του Χ.Κ. δεν ήταν σε γνώση ούτε της διοίκησης ούτε της διοικητικής υπηρεσίας του νοσοκομείου μας. Αυτό σημαίνει ότι δεν είχε ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία. Η διαδικασία είχε ξεκινήσει με έγγραφο του αρμόδιου διευθυντή της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής αλλά δεν ολοκληρώθηκε».

Απορρίφθηκε
Την επομένη, στις 22 Μαΐου, ο Χ.Κ., σχεδόν ένα μήνα πριν τελειώσει η άδειά του, καταθέτει εκ νέου αίτηση στο «Ιπποκράτειο» για να γίνει δεκτός! Αυτή τη φορά τουλάχιστον είχε φροντίσει να πάρει η αίτησή του αριθμό πρωτοκόλλου! Το Επιστημονικό Συμβούλιο του νοσοκομείου, ωστόσο, απέρριψε την αίτηση ως ετεροχρονισμένη! Με απλά λόγια, ο Χ.Κ. ήταν μετέωρος και χωρίς άδεια!

Παρ’ όλα αυτά, συνέχισε να επισκέπτεται τους χώρους του νοσοκομείου και ολοκλήρωσε τη... μετεκπαίδευση στις δομικές καρδιοπάθειες. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες της «Εφ.Συν.» πήρε και χαρτί βεβαίωσης, όχι από τη διοίκηση του «Ιπποκράτειου», αλλά από την Α’ Καρδιολογική Κλινική.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από αυτή τη διαδικασία είναι εύλογα για κάθε πολίτη και αφορούν τη δημόσια υγεία. Μένει να απαντηθεί από τους αρμόδιους φορείς, το υπουργείο Υγείας, αλλά και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, αφενός πώς επιτρέπουν να δίνονται έτσι οι εγκρίσεις σε άδειες για τις οποίες δεν έχει ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία (ενώ ο στρατιωτικός κανονισμός είναι σαφής), αφετέρου πώς ακριβώς μια κλινική δημόσιου νοσοκομείου μοιράζει βεβαιώσεις μετεκπαίδευσης. Αλήθεια, είναι πιστοποιημένη να το κάνει; Αναμένουμε απαντήσεις.

Η αίτηση με ημερομηνία 19/2/2019, χωρίς αριθμό πρωτοκόλλου, με την οποία ο Χ.Κ. ζητούσε να γίνει δεκτός για εκπαίδευση στις δομικές καρδιοπάθειες από τον καθηγητή κ. Τούσουλη του Ιπποκράτειου για το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου. Δεξιά η αίτηση με ημερομηνία 22/5/2019 που απορρίφθηκε ως εκπρόθεσμη. Εντούτοις ο Χ.Κ. πήρε βεβαίωση μετεκπαίδευσης από τον καθηγητή χωρίς να γνωρίζει τίποτε το νοσοκομείο...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: