14.7.19

Ποιος κρατά πυξίδα στην Κύπρο;...


Ο γ.γ. του ΟΗΕ ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να παρατείνει κατά έξι μήνες την εντολή της αποστολής της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και...
προσπαθεί να βρει τρόπο για να ξαναρχίσουν ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις. Στα θετικά, η σύνδεση κινητής τηλεφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών του νησιού.
Κινητικότητα παρατηρείται στο Κυπριακό τις τελευταίες ημέρες, με αντιφατικές ειδήσεις από τους πρωταγωνιστές του: πολεμική δηλώσεων για τις γεωτρήσεις στη θάλασσα, μέτρα εμπιστοσύνης στην ξηρά και προαγγελία για νέο κύκλο πολιτικών διαβουλεύσεων.

Ο μόνος που έχει πραγματική εικόνα για το τι μπορεί να γίνει στην Κύπρο είναι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος αποφάσισε να δώσει παράταση έξι μηνών στον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μ. Ακιντζί για να βρουν τρόπο για διαπραγματευτική κατάληξη σε συμφωνία.

Αλλά κανείς δεν μπορεί πλέον να υπολογίσει αν υπάρχει ειλικρινής βούληση για λύση σε ένα πρόβλημα που αυτές τις ημέρες μετρά ακριβώς 45 χρόνια από τα τραγικά γεγονότα του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

Ο Γκουτέρες συνέγραψε μια έκθεση για τις πολιτικές εξελίξεις την οποία υπέβαλε για έγκριση στο Συμβούλιο Ασφαλείας και ταυτόχρονα αποφάσισε να στείλει ξανά στο νησί –για πέμπτη φορά– την προσωπική απεσταλμένη του Τζέιν Χολ Λουτ.

Ο Κύπριος πρόεδρος γνωστοποίησε την τηλεφωνική επικοινωνία του με την κ. Λουτ μέσω tweet την Τετάρτη το βράδυ, ενώ την επομένη –Πέμπτη 12.45 ακριβώς– με κοινή δήλωσή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη έθεσαν σε ενεργοποίηση την προ πολλού αναμενόμενη σύνδεση της κινητής τηλεφωνίας.

Στο κοινό ανακοινωθέν τους μίλησαν για τη σπουδαιότητα του μέτρου οικοδόμησης εμπιστοσύνης που ήταν στο ράφι από το καλοκαίρι του 2015 και συμφώνησαν να βρεθούν σύντομα μέσα στις επόμενες ημέρες για να συζητήσουν και άλλα μέτρα.

Βαρόμετρο για εξελίξεις
Ο γενικός γραμματέας ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να παρατείνει κατά έξι μήνες την εντολή της αποστολής της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο – UNFICYP, επειδή θεωρεί καθοριστική τη συμβολή της στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο νησί. Η αλήθεια είναι πως τα πράγματα έχουν τους τελευταίους μήνες προσλάβει τέτοια οξύτητα με τις γεωτρήσεις που κάθε άλλη απόφαση για αποχώρηση της UNFICYP, ή αλλαγή της εντολής της, θα συνιστούσε ολική αποσταθεροποίηση.

Ομως ο Γκουτέρες παραμένει εξαιρετικά ανήσυχος και αποστασιοποιημένος: «Δύο χρόνια μετά το κλείσιμο της Διάσκεψης για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά, οι διαπραγματεύσεις παραμένουν σε παύση». Η Τζέιν Χολ Λουτ έλαβε εντολή να εντείνει τις διαβουλεύσεις για να βρει «συναινετικό σημείο έναρξης για μια πιθανή διαπραγματευτική κατάληξη (conclusion) στο Κυπριακό», σημειώνει.

Η κριτική που ασκεί ο Αντόνιο Γκουτέρες είναι πλήρης: «Η διάθεση που περιβάλλει την ειρηνευτική διαδικασία δεν βελτιώθηκε, ενώ οι δύο πλευρές εξακολουθούν να διαφωνούν για την ουσία και κατηγορούν η μια την άλλη για το επίμονο αδιέξοδο. Παρά την έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας στο ψήφισμα 2453 (2019) και προς τους δύο ηγέτες να “βελτιώσουν τη δημόσια ατμόσφαιρα για διαπραγματεύσεις [...] προετοιμάζοντας τις κοινότητες για διευθέτηση και [...] να παράσχουν πιο εποικοδομητικά και εναρμονισμένα μηνύματα”, ελάχιστες προσπάθειες σημειώθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση», αναφέρει.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Κυριάκου Πιερίδη, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: