23.7.19

Οι 360 μέρες και νύχτες...

Ένας χρόνος τραγωδίας στο Μάτι...

Έρρικα Βαλλιάνου

Δεν ήταν μόνον η 23η Ιουλίου 2018 που έφερε τη φονική πυρκαιά στο Μάτι με τους 102 νεκρούς.

Δεν ήταν μόνο το...
μνημόσυνο της Κυριακής με τον υπουργό Μιχ. Χρυσοχοΐδη και τον περιφερειάρχη κ. Πατούλη που δήλωσαν τον απέραντο πόνο τους δίπλα στους επιζώντες και τα αποκαΐδια.

Είναι οι 360 μέρες και νύχτες οι χιλιάδες ώρες που οι κάτοικοι ζουν και ξαναζούν την τραγωδία τους. Κάποιοι ακόμη είναι εγκαυματίες, οι περισσότεροι ζουν με τη καθημερινή βοήθεια ψυχολόγων για να μπορούν να αντέξουν την απουσία αγαπημένων προσώπων και τη θέα του καμμένου σπιτιού, που ήταν για χρόνια το καταφύγιό τους.

Εξακολουθούν να ζητούν τη βοήθεια της Πολιτείας και των φορέων της, αλλά και δικαιοσύνη.

Είναι γνωστό ότι η δικαιοσύνη στην Ελλάδα αργεί, αλλά έρχεται. Βέβαια η καθυστέρηση της ανάκρισης δικαιολογήθηκε λόγω εκλογών.

Ο ανακριτής ανοίγει τη δικογραφία τον Σεπτέμβριο με 20 κατηγορούμενους για πλημμελήματα (όπως και στη Μάνδρα το 2017 με τις πλημμύρες) αφού ο εισαγγελέας Ηλ. Ζαγοραίος που έκανε την έρευνα και άσκησε τις διώξεις (5/3/19) διαπίστωσε:

«Έλλειψη συντονισμού, παραλείψεις, λάθη,απόλυτη ασυνεννοησία».

Ο ανακριτής κ. Μαρνέρης θα έχει μπροστά του  την πρώην περιφερειάρχι Ρένα Δούρου, τους δημάρχους Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, Ραφήνας Ευάγγ.Μπουρνούς, τον πρώην γ.γ.Πολιτικής Προστασίας Ι.Καπάκη, τον πρ.αρχηγό Πυροσβεστικής Σωτ.Τερζούδη και άλλα στελέχη της ΕΛΑΣ αλλά και τον 65χρονο που άναψε φωτιά για να κάψει χόρτα εκείνη την ημέρα με τον διαβολικό άνεμο.

Οι κατηγορίες είναι εμπρησμός και ανθρωποκτονίες και σωματικές βλάβες από αμέλεια και δια παραλείψεως.

Κατηγορίες που επισύρουν ποινές φυλάκισης μέχρι 5 χρόνια και σε επιβαρυντικές περιπτώσεις μέχρι 10 χρόνια.

Βέβαια υπάρχουν ανοιχτές δικογραφίες από μηνύσεις που έχουν κάνει κάτοικοι και για πολιτικά πρόσωπα και βρίσκονται στη Βουλή, αλλά και στο Ναυτοδικείο για την αργοπορία να σώσουν όσους βρέθηκαν στη θάλασσα αλλά και για Πολεοδομικές παραβάσεις με αυθαίρετη δόμηση στον αιγιαλό.

Με την διάταξη του εισαγγελέα απηλλάγη της κατηγορίας ο πρ. αρχηγός ΕΛΑΣ Κων. Τσουβάλας που σήμερα είναι γ.γ.του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη...

crimenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: