22.7.19

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, ο Βαρουφάκης και η απλή αναλογική...

Στον πυρήνα της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται όλο το επόμενο διάστημα η υπεράσπιση του έργου της τελευταίας τετραετίας. 

Αυτό φάνηκε τόσο από την...
πρωτομιλία του Αλέξη Τσίπρα το Σάββατο στη Βουλή, αλλά και από τις τοποθετήσεις των τομεαρχών του κόμματος.

Η έξοδος από τα μνημόνια χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης, η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές με χαμηλό επιτόκιο, η ρύθμιση του χρέους και ο καθαρός διάδρομος 15ετίας που έχει μπροστά η χώρα, η μείωση της ανεργίας, αλλά και το “μαξιλάρι” που έχει εξασφαλιστεί αποτελούν τα “όπλα” της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πεδίο της οικονομίας.

Μπορεί να είναι εξαιρετικά νωρίς και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να υποσχέθηκε πως δεν θα ζητήσει εκλογές σύντομα, ωστόσο στην Κουμουνδούρου ήδη “ψιθυρίζουν” για την επανακάμψη στην εξουσία και για αυτό, άλλωστε όλοι σχεδόν, με τις όποιες διαφωνίες, εκτιμούν πως η επανίδρυση του κόμματος είναι αναγκαία. 

Αρκετοί μέσα στο κόμμα χτυπούν “καμπανάκι” πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να επαναπαυτεί στο ρόλο του δεύτερου, αφού περιμένουν να υπάρξει μέχρι το τέλος του χρόνου ένα πρώτο κύμα δυσαρέσκειας στην κοινωνία από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Η υιοθέτηση της γραμμή της συναίνεσης είναι μέσα στα πλάνα του πρώην πρωθυπουργού, ωστόσο σύμφωνα με κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου από τα πρώτα δείγματα γραφής φαίνεται πως στα μείζονα ζητήματα η σύγκρουση με τη ΝΔ θα είναι σφοδρή. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα αποφασίσει πότε θα πρέπει οι τόνοι να ανέβουν πιο πολύ αν και η πρώτη ομιλία του ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε αρκετές προσωπικές αναφορές στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι φανερό πως η στρατηγική της αποδόμησης του πρωθυπουργού και των επιλογών που έχει κάνει είναι μια τακτική που θα ακολουθηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η τριήμερη διαδικασία που ολοκληρώνεται στη Βουλή αποτελεί και οδηγό για τους νέους βουλευτές για το πώς θα πολιτευτούν το επόμενο διάστημα τόσο απέναντι στη ΝΔ όσο και στα υπόλοιπα κόμματα. Από τον ΣΥΡΙΖΑ “ζυγίζουν” και την πρώτη εμφάνιση του Γιάνη Βαρουφάκη βλέποντας πως ο πρώην υπουργός Οικονομικών θα ασκήσει οξύτατη κριτική στο κόμμα ευελπιστώντας να κερδίσει κοινό από τα αριστερά του.

Σχετικά με το ΚΙΝΑΛ είναι πολύ νωρίς ακόμα για να βγουν συμπεράσματα αφού από την Κουμουνδούρου εκτιμούν πως η Φώφη Γεννηματά συνεχίζει να κινείται μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Ο δικομματισμός, πάντως τροφοδοτείται σε επίπεδο στελεχών από πολλά πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ και αυτό είναι κάτι που θέλουν να το εκμεταλλευτούν και οι δυο ισχυροί.

Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα αν στη σημερινή δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτός από τα πρόσωπα που έχει επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να πλαισιώσει τα χαρτοφυλάκια στον κρατικό μηχανισμό, την ανακολουθία, που όπως υποστηρίζεται, παρουσιάζει η κυβέρνηση στη Συμφωνία των Πρεσπών και στις προεκλογικές δεσμεύσεις ανοίξει την αντιπαράθεση και στα θεσμικά θέματα. Κορωνίδα αυτών είναι η απλή αναλογική την οποία η ΝΔ θα κάνει τα πάντα προκειμένου να μην ισχύσει στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Σίγουρα έξω από το κάδρο δεν θα μείνει η πιθανότητα εκχώρησης της ασφάλισης, κύριας και επικουρικής στον ιδιωτικό τομέα, ενώ από τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ στον ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να έχουν πειστεί πως η κυβέρνηση κρύβει τη μείωση του αφορολόγητου...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: