12.7.19

«Θα είστε σοβαροί ή θα βγαίνετε στους δρόμους;»...

Μεγάλο άγχος έχει πιάσει δημοσιογράφους, πανελίστες, αρθρογράφους, σχολιαστές για το είδος της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. "Θα είστε ‘σοβαρή’ αντιπολίτευση ή θα βγαίνετε πάλι στους δρόμους;" ρωτούν στις εκπομπές τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Έκδηλη η αγωνία -μάλλον προσδοκία- ο ΣΥΡΙΖΑ να...
αφήσει πίσω την αριστερή του ταυτότητα και να γίνει ένα κόμμα κεντρώο. Το ενδιαφέρον είναι ότι εκφράζεται από τα φιλοκυβερνητικά, πλέον, χείλη, αλλά και από φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ στη γραμμή: "Αλέξη, ρίχτο, διώξε τα αριστερά βαρίδια και κάνε νέο κόμμα".

Η αμηχανία στα τηλεοπτικά πάνελ και οι συγκρατημένοι τόνοι από τα στελέχη της Ν.Δ., παρά την καθαρή νίκη της, ήταν τις πρώτες ώρες και ημέρες έκδηλη. Λογικό, αφού είχαν προετοιμαστεί για μια συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ, μια στρατηγική ήττα και το πολιτικό τέλος του Αλ. Τσίπρα. Το έλεγαν ακόμα και την Κυριακή πριν από τα exit polls.

Το αποτέλεσμα ήρθε σαν κεραμίδα, αφού, αντί για στρατηγική ήττα, αναδεικνύει τον ΣΥΡΙΖΑ ως αδιαμφισβήτητο πόλο για τους αριστερούς, δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες. Όχι μόνο δεν ξεμπέρδεψαν με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα, αλλά αντίθετα ξέρουν πως ανοίγεται ένα πεδίο για το κόμμα της Αριστεράς να ριζώσει στην πολιτική σκηνή, μα κυρίως στην κοινωνία.

Μια κοινωνία που βίωσε την κρίση, αγωνίστηκε και βγήκε από τα Μνημόνια με το κεφάλι ψηλά. Κάτι που θα φαίνεται ολοένα και πιο καθαρά όσο κατακάθεται το σύννεφο της λάσπης των fake news, της προπαγάνδας και της δολοφονίας χαρακτήρων. Αλλά και όσο θα εφαρμόζεται η πολιτική της Ν.Δ. που ήδη από τις πρώτες ημέρες έχει δείξει τα δόντια της απέναντι στα κοινωνικά δικαιώματα. Και οσονούπω στην οικονομία, καθώς θα αποδειχτεί πως η "ισχυρή ανάπτυξη" σημαίνει ανάπτυξη για τους ισχυρούς.

Και ακριβώς επειδή η κίνηση των μαζών και η εξέλιξη της Ιστορίας δεν είναι γραμμική, αυτό που κάνει τους σημερινούς κυβερνώντες να τρέμουν είναι ότι η ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα και τα κεκτημένα δεν θα γίνει δεκτή με σιωπή.

Εδώ είναι η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση, που καλείται ως μια μεγάλη δύναμη της Αριστεράς να υπερασπιστεί στο Κοινοβούλιο προγραμματικά, θεσμικά και μαχητικά τα όσα κερδήθηκαν. Να εκπροσωπήσει δηλαδή ξανά τους εργαζόμενους, τους αδύναμους και φυσικά τη νέα γενιά που επέλεξε την Αριστερά στις εκλογές.

Η νέα εποχή που ξεκινάει για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ενδιαφέρουσα και κρίσιμη. Η αντιστοίχηση του κόμματος με την εκλογική βάση πάνω σε ένα αριστερό, προοδευτικό, ρεαλιστικό πρόγραμμα, αλλά και με αγώνες, αποτελεί διακύβευμα. Στο χέρι του κόμματος και των προοδευτικών πολιτών είναι να δικαιώσουν το "άγχος" των... νόμιμων ιδιοκτητών και όσων ονειρεύονται την "κεντροποίηση" του ΣΥΡΙΖΑ.

Σπύρος Ραπανάκης

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: