17.7.19

Live η ορκωμοσία της νέας Βουλής...

Από τις 10 το πρωί ξεκίνησαν να προσέρχονται στη Βουλή οι 300 βουλευτές για την τελετή ορκωμοσίας που θα ξεκινήσει στις 11:00.

Από τις πρώτες που έφτασαν στο Κοινοβούλιο ήταν η Νόνη Δούνια η οποία εξομολογήθηκε ότι είναι πολύ αγχωτικά τα...
νέα της καθήκοντα. «Θέλω να είμαι αντάξια των ανθρώπων που με πίστεψαν. Ήρθα με τον σύζυγό μου που είναι συγκινημένος» δήλωσε η βουλευτής της ΝΔ.

Λίγο αργότερα έφτασε ο Γιάνης Βαρουφάκης με τον επικεφαλής του ΜεΡΑ25 να κάνει λόγο για «πολύ μικρη ευκαιρία για να γιορτάσουμε τη Δημοκρατία. Αμέσως μετά θα αρχίσει ένας νεός σκληρός αγώνας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε μια τετραπλή πτώχευση. Εδώ δεν ήρθαμε για να πάρουμε θέσεις αλλά για να παλέψουμε για να μην φεύγουν τα παιδιά μας στο εξωτερικό».

Μαζί με τον Γιάνη Βαρουφάκη ήταν και η Δανάη Στράτου, η οποία δεν εξελέγη στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Για «σκληρή δουλειά γιατί ο κόσμος έχει απαιτήσεις» έκανε λόγο ο Γιώργος Αμυράς εκφράζοντας την ελπίδα να τα καταφέρει ο νέος ΓΓ Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς.

«Καλή χρονιά στους νέους συναδέλφους» ευχήθηκε από την πλευρά του ο Γιάννης Τραγάκης ο οποίος είναι ο αρχαιότερος βουλευτής της νέας Βουλής μιας και έχει εκλεγεί επί 14 συναπτές φορές.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η κυρία Δώρα Αυγέρη και ο πρώην υφυπουργός Γιώργος Αμανατίδης έκαναν λόγο για δημιουργική αξιωματική αντιπολίτευση.

Υπενθυμίζεται ότι η νέα Βουλή είναι εξακομματική καθώς αποχώρησαν οι ΚΟ Ποταμιού, Ενωσης Κεντρώων, Ανεξάρτητων Ελλήνων και Χρυσής Αυγής και εισήχθησαν οι ΚΟ της Ελληνικής Μέρας και του ΜεΡΑ25. Στον νέο συσχετισμό δυνάμεων η Νέα Δημοκρατία διαθέτει 158 βουλευτές (από 75 που είχε στην προηγούμενη περίοδο), ο ΣΥΡΙΖΑ 86 (από 145), το ΚΙΝΑΛ 22 (από 17), το ΚΚΕ 15 (σταθερό), η Ελληνική Λύση 10 και το ΜεΡΑ25 9.

Οι γυναίκες

Συνολικά οι γυναίκες καταλαμβάνουν 61 έδρες αυξάνοντας την «επιρροή» τους σε σχέση με την προηγούμενη Βουλή μόλις κατά 5. Η αύξηση κρίνεται μικρή αν συνυπολογιστεί πως στις τελευταίες εκλογές καθιερώθηκε υποχρεωτική ποσόστωση ώστε στο 40% των ψηφοδελτίων να τοποθετούνται γυναίκες.

Ειδικότερα η Νέα Δημοκρατία εκτός από την Ελενα Ράπτη, την Ολγα Κεφαλογιάννη και την Άννα Καραμανλή που αποτελούν πλέον παραδοσιακές δυνάμεις, ενισχύεται από την Άννα Ευθυμίου που εξελέγη στην Α’ Θεσσαλονίκης, την Κατερίνα Μονογυιού που έρχεται από τις Κυκλάδες, την Στέλλα Μπίζιου από την περιφέρεια Λάρισας και το γνωστό πρώην μοντέλο Νόνη Δούνια. Συνολικά, με τη ΝΔ εκλέγονται οι: Μαριέτα Γιαννάκου, Όλγα Κεφαλογιάννη, Φωτεινή Πιπιλή, Νίκη Κεραμέως, Ζωή Ράπτη, Άννα Καραμανλή, Σοφία Βούλτεψη, Νόνη Δούνια, Μίκα Ιατρίδη, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Ελένη Ράπτη, Άννα Ευθυμίου, Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφαλά, Ασημίνα Σκόνδρα, Παρασκευή Βριζίδου, Μαριλένα Σουκουλή, Κατερίνα Μονογυιού, Στέλλα Μπίζιου, Ζέττα Μακρή, Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, Φωτεινή Αραμπατζή, Κατερίνα Παπακώστα-Παλιούρα, Ντόρα Μπακογιάννη.

Στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επανεκλέγονται οι Εφη Αχτσιόγλου και Νίνα Κασιμάτη, επιστρέφει η Ειρήνη Αγαθοπούλου και εκλέγεται για πρώτη φορά η γνωστή τραγουδίστρια Ραλλία Χρηστίδου. Συγκεκριμένα με τον ΣΥΡΙΖΑ εκλέγονται οι: Έφη Αχτσιόγλου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Χαρά Καφαντάρη, Θεανώ Φωτίου, Ραλλία Χρηστίδου, Νίνα Κασιμάτη, Όλγα Γεροβασίλη, Σία Αναγνωστοπούλου, Γιώτα Πούλου, Νατάσσα Γκαρά, Φρόσω Καρασαρλίδου, Κατερίνα Νοτοπούλου, Δώρα Αυγέρη, Μερόπη Τζούφη, Σουλτάνα Ελευθεριάδου, Ολυμπία Τελιγιορίδου, Ειρήνη-Ελένη Αγαθοπούλου, Καλλιόπη Βέττα, Κατερίνα Παπανάτσιου, Θεοδώρα Τζάκρη, Μπέτυ Σκούφα, Πέτη Πέρκα, Κυριακή Μαλάμα. (23)

Με το ΚΙΝΑΛ εκλέγονται οι: Νάντια Γιαννακοπούλου, Φώφη Γεννηματά, Χαρά Κεφαλίδου, Ευαγγελία Λιακούλη. Με το ΚΚΕ εκλέγονται οι: Αλέκα Παπαρήγα, Λιάνα Κανέλλη, Διαμάντω Μανωλάκου, Μαρία Κομνηνάκα (σ.σ. είχε εκλεγεί και η Ελένη Γερασιμίδου που παραιτηθήκε από την έδρα της την οποία καταλαμβάνει ο Γιάννης Γκιόκας) Με την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ εκλέγονται οι: Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου, Μαρία Αθανασίου, Σοφία-Χάιδω Ασημακοπούλου. Με το ΜέΡΑ25 εκλέγονται οι: Αγγελική Αδαμοπούλου, Σοφία Σακοράφα, Μαρία Απατζίδη, Κωνσταντίνα Αδάμου.

Αναλογικά οι γυναίκες αποτελούν το 19,3% της σύνθεσης της νέας Βουλής, το 14,5% της Κο της ΝΔ, το 27% της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, 18% της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, το 33% όσων εκλέγονται με το ΚΚΕ, το 30% όσων εκλέγονται με την Ελληνική Λύση και το 44,5% της ΚΟ του ΜέΡΑ25.

Οι νέοι

Για την ΝΔ περίπου 80 βουλευτές είτε εισήλθαν για πρώτη φορά είτε επανεξελέγησαν. Στα «πρωτάκια» της «γαλάζιας» ΚΟ εντοπίζονται οι Γιώργος Γεραπετρίτης, Τάκης Θεοδωρικάκος, Κώστας Κυρανάκης, Αγγελος Συρίγος, Χρήστος Ταραντίλης, Γιάννης Καλλιάνος, Κωνσταντίνος Μπογδάνος, Μπάμπης Παπαδημητρίου και Δημήτρης Μαρκόπουλος.


Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μετρά 59 απώλειες σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο ωστόσο η ανανέωση είναι ευρύτερη καθώς 90 βουλευτές της Κουμουνδούρου δεν κατάφεραν να ανανεώσουν την θητεία τους. Για παράδειγμα δεν εξελέγησαν οι Γιώργος Σταθάκης, Τάσος Πετρόπουλος, Ελένη Αυλωνίτου, Αννέτα Καββαδία κ.α.

Απέκτησαν για πρώτη φορά κοινοβουλευτική ιδιότητα οι Δημήτρης Τζανακόπουλος, Κώστας Ζαχαριάδης, Γιάννης Μουζάλας, Ραλλία Χρηστίδου κ.α.

Συνολικά, 11 βουλευτές προέρχονται από την τοπική αυτοδιοίκηση όπως ο Διονύσης Χατζηδάκης της ΝΔ που διετέλεσε επι σειρά ετών δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, ο Σάββας Χιονίδης πρώην δήμαρχος Κατερίνης κ.α. Επίσης, 19 βουλευτές είναι δημοσιογράφοι (Κ. Μπογδάνος, Δ. Μαρκόπουλος, Μπ. Παπαδημητρίου, Φ. Πιπιλή κ.α.) και 2 τραγουδιστές (Ρ. Χρηστίδου, Κ. Βέττα).

Χωροταξία Ολομέλειας

Οι αλλαγές στους συσχετισμούς δύναμης των ΚΟ επιφέρουν και χωροταξικές τροποποιήσεις στην αίθουσα της Ολομέλειας καθώς σύμφωνα με πληροφορίες στις δύο δεξιές σειρές εδράνων θα τοποθετηθούν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. 

Το ΚΙΝΑΛ επανέρχεται στο μπροστινό διάζωμα πιάνοντας τις πρώτες θέσεις της κεντρικής κερκίδας που έως πρόσφατα κατείχε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πίσω από το ΚΙΝΑΛ θα τοποθετηθούν οι ΚΟ της Ελληνικής Λύσης και του ΜεΡΑ25. Στην κεντροαριστερή σειρά εδράνων θα τοποθετηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και στην αριστερή θα παραμείνει το ΚΚΕ...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: