24.8.19

Δεν ασχολείστε κύριε Χρυσοχοίδη με το «100»;...


Συνέβη σε φίλη μου και μου το διηγήθηκε. Ήταν σε διακοπές όταν στις 4 τα ξημερώματα της τηλεφώνησαν από την εταιρεία σεκιούριτι για να της πουν ότι βλέπουν πρόβλημα παραβίασης στην...
είσοδο του διαμερίσματος της.

Επικοινώνησε με το «100» και έδωσε τα στοιχεία, την διεύθυνση κλπ. «Σε ποιο αστυνομικό τμήμα υπάγεστε;» την ρώτησε ο αστυνομικός. «Πήρα στο “100” και με ρωτάτε εμένα σε ποιο αστυνομικό τμήμα υπάγομαι;» αναρωτήθηκε. «Δεν μπορούμε να τα ξέρουμε όλα κυρία μου» ήταν η απάντηση του αστυνομικού με ευγενικό ύφος, πάντως.

Η φίλη μου του είπε το Α.Τ και εκείνος την είπε ότι πρέπει να επικοινωνήσει με αυτό. Αναρωτήθηκε γιατί δεν δίνει την εντολή το «100» αλλά ο αστυνομικός επέμεινε ότι πρέπει να επικοινωνήσει με το οικείο τμήμα. Του ζήτησε το τηλέφωνο, της το έδωσε και τηλεφώνησε στο Α.Τ.

Ο αστυνομικός του ΑΤ την ενημέρωσε ότι ήδη είχε πάρει την κλήση από την εταιρεία σεκιούριτι και επειδή το σπίτι είναι κοντά σε πρεσβεία, υπήρχε ένα περιπολικό εκεί κοντά και το έστειλε αμέσως επί τόπου. Ευγενέστατος ο αστυνομικός του Α.Τ την ενημέρωνε για όλες τις εξελίξεις.

Μου έκανε τόσο μεγάλη εντύπωση ο τρόπος λειτουργίας του «100» και ο πολύτιμος χρόνος που χάνεται με την παραπομπή στο Α.Τ που τηλεφώνησα στον καλό συνάδελφο μου, αστυνομικό συντάκτη του «Σκάι» και του «Newpost» Μιχάλη Τεζάρη. Εξεπλάγη κι εκείνος και έκανε το δικό του ρεπορτάζ.

Αυτό που προέκυψε είναι ακόμη χειρότερο! Ακούστε, λοιπόν! Εάν ο πολίτης είναι μέσα στο σπίτι την ώρα που προσπαθεί να μπει ο κλέφτης, ληστής κλπ, και παίρνει το «100», δίνεται το σήμα και σπεύσουν οι πιο κοντινές δυνάμεις. Όταν, όμως, ο πολίτης είναι μακριά, όπως συνέβη με τη φίλη μου, η καταγγελία πρέπει να γίνει στο οικείο Α.Τ διότι μπορεί να μην είναι τόσο επείγον, π.χ να έχει χαλάσει ο συναγερμός!

Είμαστε σοβαροί; Το «100» γνωρίζει εκ των προτέρων τι συμβαίνει, αν χάλασε ή όχι ο συναγερμός; Στην ουσία το «100» λέει στον διαρρήκτη «take your time» μέχρι να ενεργοποιηθεί το τοπικό Α.Τ με τις περιορισμένες δυνάμεις που έχει έτσι κι αλλοιώς.

Πόσος πολύτιμος χρόνος χάνεται! Έτσι θα καταπολεμηθεί η μικρή εγκληματικότητα που είναι και η μεγαλύτερη μάστιγα;

Σε τουλάχιστον τρεις ευρωπαϊκές χώρες που έψαξα να βρω τι γίνεται, ένα τηλεφώνημα κάνεις παντού, γιατί ένα μόνο επιχειρησιακό κέντρο υπάρχει που έχει την εικόνα και των δυνάμεων και βέβαια αυτό κάνει και τον συντονισμό.

Όλες αυτές οι εντυπωσιακές διακηρύξεις για τα άβατα και το άσυλο με τους αξιωματικούς - συνδέσμους, τα σχέδια εκκένωσης, τις προβλέψεις ακόμη και για κλήσεις - παγίδες, σαφώς και εξυπηρετούν το δόγμα «τάξη και ασφάλεια».Η νέα ηγεσία, όμως, πριν φτάσει στο Ω μήπως να ξεκινήσει από το Α; Από τα αυτονόητα; Το «δόγμα της καθημερινότητας» πρέπει να είναι ο οδηγός και έπονται όλα τα άλλα.

Υ.Γ: Ελπίζω να μην τολμήσουν στην Κατεχάκη να αρχίσουν τις έρευνες για τις τηλεφωνικές συνομιλίες και τιμωρηθούν απλοί αστυνομικοί. Θα με βρουν απέναντι τους και το εννοώ. Το παραμύθι ότι για όλα φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από τους πολιτικούς και τις πολιτικές δεν πρέπει να επαναληφθεί από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο νέος πρωθυπουργός έβαλε ψηλά τον πήχη, μέχρι στιγμής τον περνάει, θα είναι κρίμα να αφεθεί και εκείνος στη δίνη των παθογενειών...

Χριστίνα Κοραή

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: