17.8.19

Πρωτοφανής η κυβερνητική μεθόδευση στην ΕΡΤ...

"Το κυβερνών κόμμα φρόντισε είτε να παρακάμψει τον νόμο είτε να...
 
τινάξει στον αέρα αυτή τη μίνιμουμ πρόβλεψη διαφάνειας ανακοινώνοντας εκ των προτέρων τις προτάσεις της!" αναφέρει σε ανακοίνωση της η Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος. Ενώ επισημαίνει ότι "πρόκειται για ένα σαφές μήνυμα αυταρχισμού και πρόθεσης ελέγχου της ΕΡΤ"

«Η ανακοίνωση της κυβέρνησης για τα πρόσωπα που «προτείνει» για τις θέσεις του προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ όχι μόνο πάσχει θεσμικά, όχι μόνο βαφτίζει το κρέας ψάρι αλλά κυρίως διαιωνίζει με εξόφθαλμο και θρασύ τρόπο την κομματική εξάρτηση της ΕΡΤ» τονίζει σε ανακοίνωση της η Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος.

«Η τοποθέτηση στη θέση του προέδρου της ΕΡΤ του έως τώρα επικεφαλής του γραφείου τύπου του Πρωθυπουργού μόνο εγγύηση κομματικής αμεροληψίας δεν μπορεί να αποτελέσει» και σημειώνει ότι "η πρόσφατη μεθόδευση μάλιστα εκτός από πρωτοφανής δεν κρατάει ούτε τα προσχήματα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Συσπείρωσης Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος:

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης για τα πρόσωπα που «προτείνει» για τις θέσεις του προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ όχι μόνο πάσχει θεσμικά, όχι μόνο βαφτίζει το κρέας ψάρι αλλά κυρίως διαιωνίζει με εξόφθαλμο και θρασύ τρόπο την κομματική εξάρτηση της ΕΡΤ. Η ελληνική κοινωνία είναι θεατής στο ίδιο έργο. Τα κόμματα εξαπολύουν μύδρους κατά της «κομματικής ΕΡΤ» όσο είναι στην αντιπολίτευση και μόλις γίνουν κυβέρνηση θέτουν ως κύριο μέλημα τον έλεγχό της.

Η πρόσφατη μεθόδευση μάλιστα εκτός από πρωτοφανής δεν κρατάει ούτε τα προσχήματα. Η κυβερνητική ανακοίνωση αναφέρεται αόριστα σε μια «διαδικασία» ενόψει της οποίας προτείνει «υποψηφίους».

Σύμφωνα ωστόσο με τον νόμο που η ΝΔ, ως αντιπολίτευση τότε, είχε καταγγείλει ότι δεν εξασφαλίζει αρκετή ανεξαρτησία στην ΕΡΤ, ο αρμόδιος υπουργός υποχρεούται να απευθύνει δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Επιλέγει ο υπουργός ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους και ακολούθως εισηγείται στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όπου η εκάστοτε κυβέρνηση έχει βεβαίως την πλειοψηφία.

Το κυβερνών κόμμα φρόντισε είτε να παρακάμψει τον νόμο είτε να τινάξει στον αέρα αυτή τη μίνιμουμ πρόβλεψη διαφάνειας ανακοινώνοντας εκ των προτέρων τις προτάσεις της! Πρόκειται για ένα σαφές μήνυμα αυταρχισμού και πρόθεσης ελέγχου της ΕΡΤ. Επιπλέον η τοποθέτηση στη θέση του προέδρου της ΕΡΤ του έως τώρα επικεφαλής του γραφείου τύπου του Πρωθυπουργού (αλλά και πριν τις εκλογές, της επικοινωνίας της ΝΔ) μόνο εγγύηση κομματικής αμεροληψίας δεν μπορεί να αποτελέσει και ας διαβεβαιώνει ο ίδιος και η κυβέρνηση για τις προθέσεις του να υπερασπιστεί την ακηδεμόνευτη ενημέρωση.

Η Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος υποστηρίζει διαχρονικά και σθεναρά την απεξάρτηση της ΕΡΤ από τον κρατικό και κομματικό έλεγχο. Όπως και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έτσι και τώρα ζητάμε την επιλογή διοικήσεων για την ΕΡΤ με διαδικασία απολύτως ανεξάρτητη από την πολιτική ηγεσία.

Η δημόσια ραδιοτηλεόραση είναι πυλώνας της Δημοκρατίας δεν μπορεί να ανήκει στην Γενική Κυβέρνηση, ούτε να είναι ΔΕΚΟ, ούτε να διοικείται από πολιτικό προσωπικό όπως τα Υπουργεία. Μόνο έτσι θα αφεθεί ελεύθερη να επιτελέσει το ρόλο της.

Η ΝΔ αν θέλει να είναι συνεπής με όσα έλεγε προεκλογικά πρέπει αντί να κοροϊδεύει την κοινή γνώμη με προτάσεις τύπου «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει» να προχωρήσει τάχιστα στην θεσμοθέτηση ανεξάρτητης διαδικασίας επιλογής του ΔΣ της ΕΡΤ από ανεξάρτητη αρχή και να επεξεργαστεί σχέδιο απεγκλωβισμού του Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα από το καθεστώς ΔΕΚΟ.

Όλα τα άλλα είναι «αδειανά πουκάμισα» που ούτε για επικοινωνιακή διαχείριση δεν κάνουν.

Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος...

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: