20.8.19

Το ασυγχώρητο αμάρτημα της μισαλλοδοξίας!...

Αμετανόητος και προκλητικός εμφανίστηκε στην επιστολή παραίτησής του προς τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ο μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιος, παρουσιάζοντας τον εαυτό του σαν…
μάρτυρα που διώχτηκε για την πίστη του από τους ομοφυλόφιλους και από την προηγούμενη κυβέρνηση, την κυβέρνηση «των Αθέων και Μάγων του ΣΥΡΙΖΑ», όπως τη χαρακτηρίζει με το γνωστό του ύφος, ξεχνώντας τον τάχα ταπεινό και αυτοκριτικό τόνο που είχε υιοθετήσει την Κυριακή, όταν ανακοίνωσε την παραίτησή του στους πιστούς.

«Την 28ην Ιανουαρίου 2019, ο Πανάγαθος Θεός ηυδόκησεν, ώστε η αναξιότης μου να δοξασθή και με το παράσημον της διά Χριστόν κακοπαθείας, διωκόμενος εμφανώς μεν υπό των ομοφυλοφίλων, αφανώς δε υπό των παραγόντων της έως χθες Κυβερνήσεως των Αθέων και Μάγων του ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε στην επιστολή του προς τον αρχιεπίσκοπο, αναφερόμενος στην ημερομηνία της ιστορικής καταδίκης του από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου. Χρησιμοποίησε μάλιστα την αποστολική φράση «κακοπαθώ μέχρι δεσμών ως κακούργος».

Η λάθος συγγνώμη

Γίνεται έτσι σαφές και στον πλέον καλόπιστο ότι η συγγνώμη που ζήτησε από τον Θεό και το ποίμνιο την Κυριακή για τα «πολλά σφάλματα» που έκανε, όπως είπε, δεν αφορά τον εμπρηστικό, ρατσιστικό, ομοφοβικό και μισαλλόδοξο λόγο στον οποίο διακρίθηκε, υιοθετώντας και προπαγανδίζοντας σε κάθε ευκαιρία παιδαριώδεις ακροδεξιές συνωμοσιολογικές θεωρίες και κάνοντας προσωπικές επιθέσεις σε όσους θεωρούσε κάθε φορά πολιτικούς αντιπάλους. Η συγγνώμη δεν αφορά βέβαια ούτε τον αντιδραστικό τρόπο με τον οποίο πολιτεύτηκε, καταχρώμενος εμφανώς το εκκλησιαστικό του αξίωμα για να επιδαψιλεύσει φιλοφρονήσεις στη χούντα και στους καταδικασμένους βασανιστές της, στο έργο του δικτάτορα Μεταξά, στη Χρυσή Αυγή και στα υπόδικα ηγετικά στελέχη της ναζιστικής οργάνωσης, τα οποία δεν χάνουν την ευκαιρία να του ανταποδώσουν τη στήριξη («Από τα Τάγματα Αγγέλων στα Τάγματα Εφόδου», Δημήτρης Ψαρράς, «Εφ.Συν.», 25 Μαρτίου 2018).

«Ο Θεός ναζί σας»!

Η οριστική παραίτηση του μητροπολίτη, ο οποίος είχε ανακοινώσει και πέρσι ότι θα παραιτηθεί αλλά το ανέβαλε, ισχυριζόμενος ότι του το υπέδειξε η Παναγία, γιορτάστηκε δεόντως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που γέμισαν σαρκαστικά σχόλια. Ενδεικτικά: «Τα τελευταία λόγια του #Αμβρόσιος. Ο Θεός ναζί σας» (από τον χρήστη Cosmic debris), «Παραιτήθηκε ο Αμβρόσιος. Μεσίστιες οι σημαίες στα γραφεία της ΧΑ (όσα έχουν απομείνει δλδ […] (George Ntekas Tools), «Και άλλη παραίτηση από τη Χρυσή Αυγή, εκτός ο Αμβρόσιος» (Maik), «“Να σαπίσει το χέρι του Φίλη και να τρυπήσει το στομάχι όσων φάνε την Μ. Παρασκευή κρέας” Με τον καλό λόγο ήτανε ο Αμβρόσιος, θα μας λείψει η καλοσύνη του» (de facto®), «Παραιτήθηκε ο μητροπολίτης Αμβρόσιος. Μεγάλη η χάρη σου Παναγία μου. Εκανες το θαύμα σου» (Michael Bertakis), «Χρόνια τώρα βαρούσαν πένθιμα οι καμπάνες στο Αίγιο, ανάλογα τα γούστα του μητροπολίτη. Ας χτυπήσουν τώρα χαρμόσυνα» (Theano_B).

Την ικανοποίησή του για την αποχώρηση του Αμβρόσιου από τη διοίκηση της Εκκλησίας εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, κάνοντας λόγο για θετική εξέλιξη για την ελληνική κοινωνία και για την Εκκλησία. «Η παραίτηση Αμβρόσιου βάζει τέλος σε μια μακρά διαδρομή που σφραγίστηκε από τη συστηματική προώθηση σκοταδιστικών αντιλήψεων, αντιδραστικών θέσεων και ρατσιστικού-σεξιστικού λόγου», υπογράμμισε. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Μάρκου. Η παραίτηση «σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής κηρυγμάτων και πρωτοβουλιών, από θεσμική θέση, μίσους, ρατσισμού και ακροδεξιάς αντίληψης. Ομως το φίδι του φασισμού έχει εκκολαφθεί. Δεν δικαιολογείται κανείς εφησυχασμός», δήλωσε.

Διαφωνίες για τον διάδοχο

«Ο Ιεράρχης πρέπει να αποχωρή της ενεργού ιεράς Διακονίας του πριν οι σωματικές και οι πνευματικές του δυνάμεις αρχίζουν να τον εγκαταλείπουν! Διότι όλοι γνωρίζουμεν και ομολογούμεν ότι “το γήρας ουκ έρχεται μόνο”. Καθώς, λοιπόν, τα γηρατειά ήλθαν και με σφικταγκάλιασαν, τώρα, που νοιώθω ακόμη υγιής, απεφάσισα να παραδώσω το πηδάλιον της νοητής νηός, τ.ε. της Μητροπόλεώς μου, σε άλλα πιο στιβαρά χέρια». Με αυτά τα λόγια, ο παραιτηθείς μητροπολίτης εξηγεί στο ποίμνιό του την απόφασή του να παραιτηθεί σε ηλικία 82 ετών, την ημέρα που συμπλήρωνε 43 χρόνια σε αρχιερατικές θέσεις (εκλέχτηκε μητροπολίτης Ταλαντίου στις 17 Αυγούστου 1976), τα 41 στη θέση του μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.

Στο μήνυμά του δεν αποφεύγει να πάρει αποστάσεις από τους χειρισμούς της Ιεραρχίας σχετικά με τη διαδοχή του, ενώ εκφράζει την προσωπική του προτίμηση για τον διάδοχό του, χαρακτηρίζοντας κατάλληλο για τη θέση τον πρωτοσύγκελο Ιωακείμ Βενιανάκη. «Αλλά η σεπτή Ιεραρχία, όλως προσφάτως, με αφορμή την αντίστοιχη ενέργεια του παραιτηθέντος Μητροπολίτου Αρτης κ. Ιγνατίου, απέδειξεν ότι ΑΠΟΣΤΡΕΦΕΤΑΙ αυτού του είδους τις προτάσεις! Αρα η παραίτησίς μου δεν εμπεριέχει και πρότασιν περί προσώπου τινός, όπως εσφαλμένως ανεγράφη σε κάποια ηλεκτρονική εφημερίδα!», σημειώνει με νόημα...

Δημήτρης Αγγελίδης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: