16.8.19

Νεκρή φύση το Πάρκο Τρίτση...


ΦΩΤΟ...

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου αποφάσισε να καταθέσει στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ο Δήμος Ιλίου για την κατάσταση του μητροπολιτικού πάρκου «Αντώνης Τρίτσης».

Εικόνες που προκαλούν θλίψη και...
αποτυπώνουν νεκρά ψάρια και χελώνες μέσα στις λίμνες, τα νερά των οποίων έχουν μολυνθεί με λύματα και απορρίμματα, αποτέλεσαν την αφορμή για να συζητηθεί η κατάσταση του Πάρκου Τρίτση εκτάκτως σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου, όπου ελήφθη ομόφωνα επί των παρόντων η απόφαση για προσφυγή στον εισαγγελέα.

Με τη μηνυτήρια αναφορά ο Δήμος Ιλίου βάλλει κατά του Φορέα Διαχείρισης του πάρκου στον οποίο καταλογίζει ευθύνες για την «εγκατάλειψη και γενικότερη απαξίωση» του πάρκου «με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστιοι κίνδυνοι υγείας για τους επισκέπτες του πάρκου αλλά και να απειλείται συνολικά η πανίδα της περιοχής».

Ο Δήμος Ιλίου ζητά «την κατά νόμο τιμωρία όλων των υπευθύνων που με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους απαξίωσαν το Πάρκο Τρίτση».



Η αντιπαράθεση του Δήμου Ιλίου με τον Φορέα Διαχείρισης είναι παλιά. Σημειώνεται ότι αν και το Πάρκο Τρίτση βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του δήμου, ο δήμαρχος Ιλίου, Ν. Ζενέτος, έχει αρνηθεί να συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο του Φορέα, επιλογή για την οποία έχει δηλώσει ότι νιώθει «δικαιωμένος» λόγω της κατάστασης που διατηρείται στο πάρκο.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο οργανωμένο «πνεύμονα» πρασίνου στον αστικό ιστό της πρωτεύουσας, συνολικής έκτασης 1.440 στρεμμάτων (όσο περίπου 10... Εθνικοί Κήποι), στον οποίο τα προβλήματα δεν λένε να σταματήσουν, παρά τις όποιες προσπάθειες έχουν γίνει.

Ανακοίνωση του Φορέα

Με ανακοίνωση που ακολούθησε την απόφαση του Δήμου Ιλίου για κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς, ο Φορέας Διαχείρισης του πάρκου επισήμανε για την κατάσταση των λιμνών ότι αποτελούν ένα πρόβλημα «που ο Φορέας Διαχείρισης κληρονόμησε και προσπαθεί να επιλύσει κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του».

«Όπως όλοι γνωρίζουν, το πρόβλημα της ανεπαρκούς υδροδότησης των λιμνών του πάρκου χρονολογείται από την αρχή της λειτουργίας του», θυμίζει ο Φορέας, ενημερώνοντας ότι «η συνεχώς μειούμενη παροχή ύδατος από το αντλιοστάσιο του ρέματος της Εσχατιάς (μοναδική πηγή υδροδότησης των λιμνών) οξύνθηκε απελπιστικά ύστερα και από τον εγκιβωτισμό του ρέματος, στο πλαίσιο αντιπλημμυρικών έργων που υλοποιήθηκαν από το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ. Ως αποτέλεσμα είχε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες να εξελίσσεται σχεδόν σε μηδενική, με τις ανάλογες δυσάρεστες επιπτώσεις στην πανίδα και τη χλωρίδα που φιλοξενείται μέσα στις λίμνες».



Κάνοντας έναν απολογισμό, ο Φορέας αναφέρει ότι μέχρι σήμερα έχει από την πλευρά του «υλοποιήσει σοβαρά έργα υποδομής από τα οποία πολλά δεν είναι εμφανή, καθώς εξελίσσει και πολλά άλλα, όπως την αποκατάσταση του συστήματος πυρόσβεσης του πάρκου, την ενίσχυση του φωτισμού, τη διάνοιξη περιπατητικών διαδρομών και οδεύσεων πυροπροστασίας κ.ά.».

«Όλοι μας, εργαζόμενοι και διοικούντες στο πάρκο, εργαζόμαστε καθημερινά για το καλύτερο που μπορούμε να δώσουμε στο πάρκο και στους επισκέπτες του», καταλήγει η ανακοίνωση του Φορέα...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: