26.8.19

Από τον Τσάβες... στον Κυριάκο...

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου ήταν λιτή. «Σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα Λατινικής Αμερικής αναλαμβάνει ο Ιάσων Πιπίνης». Ακολουθούσε το βιογραφικό του δημοσιογράφου και όλοι στα δημοσιογραφικά γραφεία αναρωτιούνταν αν το δελτίο Τύπου είναι αληθινό ή πρόκειται για πλάκα. Τελικά, ήταν αληθινό. Επίσημα πλέον ο...
πρωθυπουργός της χώρας έχει σύμβουλο για τα θέματα μιας ηπείρου στην άλλη άκρη του κόσμου.

Εξηγήσεις δεν δόθηκαν από το μέγαρο Μαξίμου, όχι για την επιλογή, αλλά για τη δημιουργία αυτής της νέας θέσης. Αναρωτιέται κανείς δηλαδή από τη στιγμή που υπάρχουν οι ελληνικές διπλωματικές υπηρεσίες τόσο στις χώρες τις Λατινικής Αμερικής όσο και οι αντίστοιχες του υπουργείου Εξωτερικών, τι ρόλο θα έχει ένας τέτοιος σύμβουλος. Με την ίδια λογική γιατί δεν υπάρχει κι ένας σύμβουλος για θέματα Ωκεανίας, μιας και στην Αυστραλία υπάρχει έντονο το ελληνικό στοιχείο;

Σύμφωνα με το βιογραφικό που δόθηκε στη δημοσιότητα, «ο Ιάσων Πιπίνης είναι Ελληνο-περουβιανός δημοσιογράφος. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις Σύγχρονες Λατινοαμερικάνικες Σπουδές του πανεπιστημίου Complutense της Ισπανίας και πτυχιούχος ισπανικής Φιλολογίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. 

Είναι συγγραφέας τριών βιβλίων για την πολιτική ιστορία της Λατινικής Αμερικής, μεταξύ των οποίων το “Βενεζουέλα. Από τον Τσάβες στον Μαδούρο”, που κυκλοφορούν όλα από τις εκδόσεις Κέδρος, ενώ έχει σκηνοθετήσει και τρία ντοκιμαντέρ για τη Λατινική Αμερική.

Εχει συνεργαστεί ως ανταποκριτής με μεγάλα ισπανόφωνα μέσα ενημέρωσης, όπως το TVE, το Telesur και το HispanTV. Εχει πραγματοποιήσει δημοσιογραφικές αποστολές σε αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως Βενεζουέλα, Κολομβία, Περού, Κούβα, Παναμά, Κόστα Ρίκα και Βολιβία. Εχει πάρει συνεντεύξεις από Λατινοαμερικανούς ηγέτες, όπως ο Ούγο Τσάβες και ο Εβο Μοράλες. Εργάστηκε για 18 χρόνια ως δημοσιογράφος στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ενώ εργάστηκε επίσης στον ΣΚΑΪ και στον Ελεύθερο Τύπο».

Η αλήθεια είναι πως ο Ιάσων Πιπίνης είναι γνωστός για τρία πράγματα: για τα βιβλία που είχε γράψει για τη Λατινική Αμερική, τον θαυμασμό του για τον, μακαρίτη πλέον, πρώην ηγέτη της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες (από τον οποίο είχε πάρει και συνέντευξη) και τη «μεταστροφή» του τα τελευταία χρόνια όταν αναδείχτηκε σε φανατικό πολέμιο του νυν ηγέτη της Βενεζουέλας Μαδούρο και υποστηρικτή του πραξικοπηματία Χουάν Γουαϊδό. Μάλιστα κάποιες φορές ο φανατισμός του να πέσει μια ώρα αρχύτερα η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση Μαδούρο, γεγονός που αποτελεί και διακαή πόθο των ΗΠΑ, τον οδήγησε στο να εξυπηρετήσει στο έπακρο το αφήγημα της Ν.Δ. περί των σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με τη Βενεζουέλα.

Ενα αφήγημα που αρχίζει από το περιβόητο ταξίδι του Νίκου Παππά εκεί το 2013 έως πρόσφατα, όπου κάθε λίγο και λιγάκι η Ν.Δ. αναρωτιόταν για ποιους λόγους αεροσκάφη της Βενεζουέλας, τα οποία μετέφεραν υπουργούς, σταματούσαν για ανεφοδιασμό στην Ελλάδα. Τα ερωτήματα που έθετε συνέχεια ο δημοσιογράφος ήταν αμείλικτα. Πόσες ώρες έμεινε για ανεφοδιασμό το αεροσκάφος στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»; Ποιους είδε ο υπουργός του Μαδούρο; 

Εμεινε στο αεροδρόμιο ή έφυγε απ’ αυτό; Πού πήγε μετά; Μετέφερε χρυσό από τη Βενεζουέλα για αλλού; Κάποια από τα παραπάνω ερωτήματα ενδεχομένως και να αποτελούσαν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας, φτάνει να μην εκπορεύονταν από ανακοινώσεις και «πληροφορίες» του Χουάν Γουαϊδό, τις οποίες ο Ιάσων Πιπίνης μετέφερε και χρησιμοποιούσε στην Ελλάδα λες και είναι κάποιου είδους «άτυπος» εκπρόσωπος του πραξικοπηματία στη χώρα μας.

Ο διορισμός του πάντως έκανε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να πάρουν φωτιά. Από τη μια πλευρά στέκονταν οι υποστηρικτές του, οι οποίοι χαιρέκακα σημείωναν πως «τώρα θα αποκαλυφθούν τα σκάνδαλα του ΣΥΡΙΖΑ στη Βενεζουέλα» -λες και μέχρι χθες ο Ιάσων Πιπίνης ήταν υπέρμαχος του Αλέξη Τσίπρα- και από την άλλη στέκονταν εκείνοι που αντιμετώπισαν τον «διορισμό» με χιούμορ. «Νιουελς Ολντ Μπόις - Μπόκα (σ.σ. ποδοσφαιρικές ομάδες της Αργεντινής), το βλέπεις διπλό;»

Η συνέντευξη με τον Τσάβες

Πριν από 9 χρόνια ο Ιάσων Πιπίνης είχε πάρει συνέντευξη από τον Ούγο Τσάβες. Λίγα χρόνια μετά θα συναντηθεί και θα περάσει αρκετές ώρες με τον ηγέτη της Βολιβίας, Εβο Μοράλες. Το 2013, όταν ο ηγέτης της Βενεζουέλας έχανε τη μάχη με τη ζωή, ο Ι. Πιπίνης έγραφε στο σάιτ (americalatina.com.gr) στο οποίο αναρτούσε τα θέματά του: «Ο κόσμος από σήμερα είναι πιο φτωχός. 

Και η Ιστορία μόλις καταχώρησε στα κιτάπια της μία Θρυλική μορφή. Κομαντάντε Τσάβες ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ». Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και λίγα χρόνια ο ιστότοπος αυτός είναι ανενεργός. Μάλλον η αναστολή λειτουργίας του συνέπεσε με τη μεταστροφή του δημοσιογράφου, που από υποστηρικτής των λαών της Λατινικής Αμερικής και του δικαιώματός τους στην αυτοδιάθεση έγινε θερμός υποστηρικτής των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που κατά κύριο λόγο εκπορεύονται από την Ουάσινγκτον.

Ισως να σταθεί τυχερός και επί των ημερών του, ως σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, να αξιωθεί να δει πρόεδρο τον πραξικοπηματία Γουαϊδό. Τόσος καημός είναι κρίμα να πάει χαμένος...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: