26.8.19

Το σχέδιο του Θεοδωρικάκου...


Η «εργαλειοποίηση» της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού...
Στην ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν αρκεί η επιστροφή στην εξουσία και η κυβερνητική αυτοδυναμία για μια τετραετία. Στρατηγικός στόχος του Μαξίμου παραμένει ο...
«εκτοπισμός» της αριστεράς, του ΣΥΡΙΖΑ, και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα, από το πολιτικό παιχνίδι καθώς και η διαμόρφωση όρων μακράς ιδεολογικής και πολιτικής ηγεμονίας της συντηρητικής παράταξης.

Η στρατηγική αυτή επιδίωξη έγινε προφανής από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησης Μητσοτάκη μέσα από τα νομοθετήματα άλωσης του κρατικού μηχανισμού και ελέγχου όλων των ανεξάρτητων αρχών και, σε δεύτερο χρόνο, αναμένεται να αποτυπωθεί εξίσου έντονα στις θεσμικές παρεμβάσεις που ήδη δρομολογεί η κυβέρνηση τόσο με την συνταγματική αναθεώρηση, όσο και με την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.


Το τελευταίο αυτό σκέλος, η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού, αναμένεται να αναδειχτεί σε κρίσιμο κρίκο του πολιτικού πόκερ που ήδη ανοίγουν το Μαξίμου και το υπουργείο Εσωτερικών καθώς τα σενάρια που βάζει στο τραπέζι ο αρμόδιος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος - δια της πάγιας μεθόδου των διαρροών - εμπεριέχουν ουκ ολίγα αμφιλεγόμενα και γκρίζα σημεία.

«Το δικαίωμα της ψήφου των Ελλήνων σε όλη τη γη είναι πρώτα απ’ όλους δικό τους δικαίωμα. Συζητάμε μαζί τους τη βέλτιστη λύση. Όπως και να διασφαλίσουμε το αυτονόητο, ότι τα παιδιά των Ελλήνων είναι Έλληνες πολίτες όπου κι αν γεννιούνται», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών στην συνέντευξη του στην Real News προσθέτοντας ότι η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα έρθει στην Βουλή μέσα στο 2019.

Επί της βασικής αυτής θέσης λίγοι είναι εκείνοι, σε όλο το πολιτικό τόξο, που θα διαφωνήσουν. Όμως οι παγίδες μπορεί να βρίσκονται στους δύο βασικούς άξονες του κυβερνητικού σχεδίου που είναι η λεγόμενη «ισοτιμία» της ψήφου και η παροχή δυνατότητας για επιστολική ψήφο - δυο άξονες οι οποίοι, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υποκρύπτουν προθέσεις κομματικής «εργαλειοποίησησ» του εκλογικού δικαιώματος των αποδήμων.

Διαβάστε ολόκληρη την ανάλυση του tvxs, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: