21.8.19

Οι τρεις προκλήσεις του φθινοπώρου για τον ΣΥΡΙΖΑ...

O Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κλείσει ήδη 52 μέρες στην πρωθυπουργία της χώρας. Η ΝΔ φρόντισε από την πρώτη στιγμή να δώσει το στίγμα της διακυβέρνησής της - ένα στίγμα καθαρά νεοφιλελεύθερο με...
τεχνοκρατικό μανδύα - και για τον ΣΥΡΙΖΑ φθάνει πλέον η ώρα να πάρει τις τελικές αποφάσεις τόσο για το μοντέλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα ασκήσει όσο και για την πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος στην μετά 7ης Ιουλίου εποχή.

Η επιστροφή απόψε του Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα μετά από ολιγοήμερες οικογενειακές διακοπές στην Ισπανία ανοίγει και την αντίστροφη μέτρηση για τις αποφάσεις αυτές, με τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν να διαμορφώνονται καθαρά πλέον σε τρία επίπεδα.

Το πρώτο είναι η ανάγκη αποκατάστασης μιας στοιχειώδους έστω ισορροπίας στην επικοινωνιακή προβολή των θέσεων κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Εκεί δρομολογείται η συγκρότηση ενός κεντρικού επικοινωνιακού επιτελείου που θα λειτουργεί σε συνεργασία με τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση και οι λεπτομέρειες αναμένεται να διευθετηθούν στις κομματικές, οργανωτικές συσκέψεις του επόμενου διαστήματος. Με δεδομένους ωστόσο τους ισχύοντες συσχετισμούς στα ΜΜΕ και την κυβερνητική στράτευση σύσσωμων των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων που ελέγχουν τα τηλεοπτικά κανάλια, στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν ότι το εγχείρημα δεν θα είναι εύκολο.

Σε επίπεδο πολιτικής ουσίας, το βάρος των επόμενων ημερών θα πέσει στον σχεδιασμό της παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ, ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης πλέον, στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου. Επ’ αυτού τους τελικούς τόνους θα διαμορφώσουν οι εξαγγελίες που θα κάνει μια εβδομάδα νωρίτερα στην Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στον ΣΥΡΙΖΑ όμως θεωρούν προδιαγεγραμμένη τόσο την οικονομική ατζέντα  της κυβέρνησης όσο και την πρόθεσή της να αποδομήσει και να ξηλώσει σταδιακά το κοινωνικό κράτος και τα εργασιακά κεκτημένα της διακυβέρνησης Τσίπρα.

Εκεί πρέπει να αναμένονται και οι υψηλότεροι αντιπολιτευτικοί τόνοι, ενώ στην Κουμουνδούρου θα παρακολουθήσουν στενά και την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους θεσμούς για τον προϋπολογισμό και τις φοροελαφρύνσεις του 2020. Κομματικές πηγές λένε χαρακτηριστικά ότι η μείωση των πλεονασμάτων είναι «μια μάχη που εγκαταλείφθηκε πριν καν δοθεί» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με αυτό το δεδομένο φοβούνται ότι προκειμένου να υλοποιήσει τς δεσμεύσεις για ελαφρύνσεις, κυρίως στα υψηλότερα εισοδήματα, η κυβέρνηση θα μπει στον πειρασμό να εκμεταλλευτεί το «μαξιλάρι» ασφαλείας των 37 δις ευρώ. Πρόκειται για μια προοπτική που θα αποτελέσει casus belli για τον ΣΥΡΙΖΑ και θα οδηγήσει σε μετωπική πολιτική σύγκρουση.

Παράλληλα με την αντιπολιτευτική ανασύνταξη όμως, το τρίτο και μεγαλύτερο στοίχημα αυτού του φθινοπώρου για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η μετεξέλιξη και ο μετασχηματισμός του κόμματος. Πρόσωπα κοντά στον Αλέξη Τσίπρα επιμένουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει πάρει τις αποφάσεις του και το άνοιγμα της κομματικής βάσης πριν από το συνέδριο - το οποίο τοποθετείται στις αρχές της άνοιξης - πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Εξίσου ως δεδομένη εμφανίζουν στελέχη της προεδρικής πλευράς και την ανοιχτή εκλογή του προέδρου από τη βάση, πρόκειται όμως για μια διαδικασία που δεν διαγράφεται ανέφελη. Παραδοσιακά κομματικά στελέχη όπως ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Νίκος Βούτσης διατυπώνουν ανοιχτά πια τη διαφωνία τους με τις «διαδικασίες που παραπέμπουν στις παθογένειες των αρχηγικών κομμάτων τύπου ΝΔ και ΠΑΣΟΚ», και ταυτόχρονα εκφράζουν φόβους για εγκατάλειψη της «αριστερής ταυτότητας και συνείδησης» του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ίδια γραμμή φέρεται να κινείται και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παρ’ ότι ο ίδιος δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί δημοσίως, ενώ αίσθηση προκάλεσε και η κυριακάτικη συνέντευξη του Νίκου Βούτση στο «Έθνος» όπου είπε πως «πρέπει να πάψουμε να φτωχαίνουµε αυτήν την πλούσια και δηµιουργική συζήτηση, που αφορά προφανώς και το µέλλον µιας µαζικής, ανοικτής και ισχυρής ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ και της σύγχρονης προοδευτικής παράταξης, µε ρηχές αναλύσεις περί πασοκοποίησης και περί “δανεικών ψήφων”».

Ειδικά η αναφορά στις «δανεικές ψήφους» εξελήφθη από αρκετούς και ως απάντηση στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα και στον κομματικό μετασχηματισμό που είχε προαναγγείλει ο πρώην πρωθυπουργός τη βραδιά των εκλογών. Και τούτο, πάρ’ ότι οι πληροφορίες φέρουν τον Αλέξη Τσίπρα διατεθειμένο να επιδιώξει συνθέσεις και όχι συγκρούσεις, δείχνει προφανώς ότι η διαδικασία δημιουργίας του «νέου ΣΥΡΙΖΑ» δεν θα είναι ένας ανώδυνος πολιτικός τοκετός...

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: