26.8.19

Οχι και τόσο... προσωπικά δεδομένα...

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος συζητείται και ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την...
προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία σχετικής κοινοτικής οδηγίας.

Από την εξαιρετικά ασαφή έννοια της συναίνεσης ή της συγκατάθεσης στη χρήση προσωπικών δεδομένων και την ατυχέστατη προσπάθεια συγκερασμού της ευρωπαϊκής οδηγίας και του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στο ίδιο σχέδιο νόμου μέχρι την άκριτη υιοθέτηση της αντίστοιχης γερμανικής νομοθεσίας, η κυβέρνηση επιχειρεί σε απειροελάχιστο χρόνο και με το πρόσχημα της αποφυγής κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση να νομοθετήσει για αυτό το τόσο ευαίσθητο θέμα.

Τα ζητήματα που απασχόλησαν κυρίως τη –μία και μοναδική– συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής την περασμένη Παρασκευή ήταν η σκιαγράφηση από δημόσιους φορείς «μελλοντικών εγκληματιών» κατά παράβαση του τεκμηρίου αθωότητας του κατηγορούμενου και το «φακέλωμα» εργαζομένων.

Ως προς αυτό το τελευταίο, μην ξεχνάμε ότι το νομοσχέδιο έρχεται σε συνέχεια της προ ημερών κατάργησης του βάσιμου λόγου απόλυσης από τον υπουργό Εργασίας, με το επιχείρημα ότι συνιστούσε «πρωτοφανές φακέλωμα των εργαζομένων».

Σήμερα λοιπόν η Βουλή καλείται να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο το οποίο θεσμοθετεί την επεξεργασία και εν τέλει τη χρήση προσωπικών δεδομένων για τη σύναψη ή και την καταγγελία μιας σύμβασης εργασίας. Αν δεν υπάρξουν ασφαλιστικές δικλίδες, ενδέχεται οι εργοδότες να έχουν τη δυνατότητα αξιοποίησης προσωπικών δεδομένων προκειμένου ακόμη και να απολύσουν έναν εργαζόμενο. Το νομοσχέδιο, αντί να ξεκαθαρίζει, θολώνει ακόμη περισσότερο τις πιθανές παρεμβάσεις σε βάρος των εργαζομένων.

Το πλαίσιο προστασίας είναι πολύ κρίσιμο. Αρκεί να σκεφτούμε τις σφοδρότατες αντιπαραθέσεις που προκλήθηκαν στην αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή των ειδικών, αντιπαραθέσεις οι οποίες κατέληξαν στην παραίτηση της προέδρου και την άρνηση υπογραφής του πορίσματος από τη μειοψηφία της επιτροπής.

Μένει λοιπόν να δούμε τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που θα γίνουν στα επίμαχα άρθρα ούτως ώστε ο όρος «προστασία των προσωπικών δεδομένων» να μην είναι κενός περιεχομένου και αν οι διατάξεις που συγκέντρωσαν τα βέλη της αντιπολίτευσης είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου το οποίο, σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες, πάσχει σε πολλά σημεία...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: