19.8.19

Παρατυπίες, προχειρότητες και ερωτήματα...

...για τη νέα σύνθεση του ΚΑΣ...

Η σκόνη που σήκωσε η κυβέρνηση με την αντικατάσταση των μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, δεν φαίνεται να κατακάθεται παρά τις «διορθωτικές» κινήσεις που επιχειρήθηκαν ενώ...
έχουμε καταγγελία για νέα παρατυπία από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Η νέα υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ζήτησε πριν λίγες μέρες την παραίτηση των μελών του ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) πριν λήξει η θητεία τους. Όταν ανακοινώθηκε η νέα σύνθεση του, ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Στερεάς και Νήσων ανακοίνωσε ότι παραβιάστηκε ο αρχαιολογικός νόμος καθώς ένα από τα νέα μέλη, συγκεκριμένα η κα Γατοπούλου πρώην Γενική Διευθύντρια στο ΥΠΠΟΑ, δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις που ορίζει.

Ανάμεσα σε άλλα η ανακοίνωση του Ενιαίου Συλλόγου έγραφε:

«Πρόκειται για ευθεία παραβίαση του Αρχαιολογικού Νόμου, κάτι που θίγει όχι μόνο το κύρος του Συμβουλίου αλλά σε κάθε περίπτωση και τη νομιμότητα των αποφάσεών του. Η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι «επισπεύδει» τις διαδικασίες για το Ελληνικό με συνεδρίαση του ΚΑΣ στις 21 Αυγούστου. Φαίνεται, ότι ήταν τέτοια η «σπουδή» να φτιαχτεί ένα νέο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο απόλυτα ελεγχόμενο από τη νέα πολιτική ηγεσία, ώστε αγνοήθηκε και ο ίδιος ο νόμος. Νόμος τον οποίο η Υπουργός κ. Λ. Μενδώνη γνωρίζει πολύ καλά, καθώς ήταν γενική γραμματέας κατά το χρόνο συγγραφής και ψήφισής του.»

Μετά τις αποκαλύψεις, η κυρία Γατοπούλου, υπέβαλε την παραίτησή της και αντικαταστάθηκε από τον κ. Πανέτσο, καθηγητή της Αρχιτεκτονικής Σχολής στην Πάτρα, επιβεβαιώνοντας όσα έγραψε ο Ενιαίος Σύλλογος περί μη σύννομης συγκρότησης του Συμβουλίου.

Μια μέρα μετά, όμως, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αποκάλυψε ότι υπάρχει κι άλλη παρατυπία στη σύνθεση του Συμβουλίου με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις το ΚΑΣ να έχει 18 μέλη αντί για 17 που ορίζει ο νόμος.« ..η βιασύνη και η προχειρότητα με την οποία εκδόθηκαν αυτές οι Υπουργικές Αποφάσεις, οδήγησαν σε ακόμη μια σοβαρή παρατυπία στη σύνθεση τόσο του ΚΑΣ όσο και του ΚΣΝΜ (Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων)» τονίζει η σχετική ανακοίνωση που στάλθηκε σήμερα το πρωί στον τύπο.« Επειδή βασική προϋπόθεση για τη νομιμότητα των γνωμοδοτήσεων των Κεντρικών Συμβουλίων, αποτελεί και η σύννομη σύνθεσή τους, θα πρέπει άμεσα να ανακοινοποιηθούν στο ορθό οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις, σύμφωνα με όσα ορίζει η αρχαιολογική νομοθεσία»


Με λίγα λόγια ένα ΦΕΚ που βγήκε 13/8, τροποποιήθηκε στις 16/8 και τώρα θέλει ξανά τροποποίηση γιατί παραμένει μη σύννομο!

Η πρώτη παραβίαση του νόμου δεν ενόχλησε κάποια από τα πιο φανατικά μέσα υπεράσπισης της ΝΔ και της κυβέρνησης που δεν έγραψαν λέξη για το ίδιο το γεγονός. Αντιθέτως τους ενόχλησαν οι συνδικαλιστές που αντέδρασαν, αν και μέχρι στιγμής δικαιώθηκαν.

Σε άρθρο του, το φιλοκυβερνητικό Liberal διαβάζουμε μεταξύ άλλων:

«Θα περίμενε κανείς θετική αντιμετώπιση ως προς τη νέα σύνθεση ενός συμβουλίου που όλα δείχνουν πως δεν θα είναι ένα άβουλο συμβούλιο, αλλά θα κάνει αυτό που κάνουν τα περισσότερα συμβούλια κατά τις τελευταίες δεκαετίες: θα μάχεται σθεναρά υπέρ των αρχαιοτήτων και θα είναι αυστηρό, αλλά δίκαιο. Κι όμως, κάποιοι συνδικαλιστές του υπουργείου έχουν άλλη γνώμη.»

Ωστόσο, εκτός από φωνές εντός του υπουργείου που βλέπουν τοποθετήσεις με κομματικά κριτήρια, υπάρχει και άλλη μια εύλογη απορία. Τρία από τα νέα μέλη που επιλέχτηκαν, ελέγχονται καθώς υπάρχουν εκκρεμείς υποθέσεις εις βάρος τους. Ένα μέλος έχει εκκρεμή υπόθεση στο πειθαρχικό για διοικητικά και οικονομικά θέματα. Ένα δεύτερο μέλος έχει εκκρεμή υπόθεση στο πειθαρχικό για διοικητικό θέμα σχετικό με τις άδειες για τις πολυκατοικίες στου Μακρυγιάννη. Ενώ ένα τρίτο μέλος έχει σε εξέλιξη διερεύνηση για οικονομικό θέμα στην υπηρεσία της. Επίσης, ανάμεσα στα νέα μέλη υπάρχουν άτομα που ελέγχονται για το «αμαρτωλό» Ταμείο Αλληλοβοήθειας του Υπουργείου Πολιτισμού.

Για όλους τους παραπάνω ισχύει προφανώς το τεκμήριο της αθωότητας. Δεν είναι όμως θεμιτό να τεθεί το ερώτημα γιατί επιλέγονται αυτοί ως μέλη του Συμβουλίου; Είναι εύλογο να αναρωτηθεί κανείς αν, λόγω των ελέγχων που τους ασκούνται, ενδεχομένως αποτελούν «αδύναμους κρίκους» απέναντι στη βούληση της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας...

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: