18.8.19

Τραμπισμός...


 ...το «plan b» του καπιταλισμού...
Σχεδόν είκοσι χρόνια πίσω, το διεθνές αντι-φιλελεύθερο κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης απλωνόταν από τις πλατείες του Σιάτλ το 1999 έως τις πλατείες της Γένοβας το 2001, προκαλώντας έντονη ανησυχία ακόμη και στον...

Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Εκατοντάδες χιλιάδες νέων βγήκαν στους δρόμους, καταγγέλλοντας τους κινδύνους της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης και ζητώντας δικαιοσύνη για ολόκληρο τον κόσμο. Σήμερα, μετά από 18 χρόνια, οι νέοι γνωρίζουν ακόμη καλύτερα ότι διακυβεύεται το μέλλον τους, σε έναν κόσμο όπου το 8,6% έχει το 85,6% του πλούτου.

«Πριν από 20 χρόνια, το Σιάτλ ήταν μια αποκλειστικά αριστερή υπόθεση. Πρέπει να καταλάβουμε πώς η άκρα δεξιά κατόρθωσε να φάει το γεύμα μας» υποστηρίζει ο Βάλντεν Μπέλο από τις Φιλιππίνες, κοινωνιολόγος, πρωτοστάτης του κινήματος και πολέμιος της παγκοσμιοποίησης.


Πόσο μάλιστα, όταν ο καπιταλισμός αντιμετωπίζει μια από τις βαθύτερες κρίσεις του στην ιστορία, με όξυνση των ανισοτήτων, έξαρση των εθνικισμών και της μισαλλοδοξίας, περιφρόνηση της Δημοκρατίας και των θεσμών της, κλιματική απειλή και περιβαλλοντική καταστροφή, με απατεώνες δισεκατομμυριούχους επιχειρηματίες και χρηματοδότες, με αδίστακτες πολυεθνικές εταιρίες. Όταν ακόμη και ο δισεκατομμυριούχος επικεφαλής του ισχυρότερου hedge fund, Bridgewater Associates, Ρέι Ντάλιο, προειδοποίησε ότι ο καπιταλισμός είτε θα αλλάξει είτε θα βουλιάξει. «Οπως όλοι γνωρίζετε, εγώ προσωπικά είμαι ένας καπιταλιστής. Παρά ταύτα πιστεύω ότι ο καπιταλισμός έχει υποστεί βλάβη» διεμήνυσε.

Ο «κακός» καπιταλισμός

Ο καπιταλισμός είναι ο «κακός» στην αναμέτρηση των υποψηφίων για το χρίσμα των Δημοκρατικών, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020 στις ΗΠΑ, επισημαίνει άρθρο στο Reuters. Οι υποψήφιοι συμφωνούν πως το οικονομικό σύστημα έχει βοηθήσει κυρίως τους πλουσίους κι αυτό ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την κοινωνική τάξη.

Μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, η Wall Street έχει μετατραπεί στον «κακό» της οικονομίας. Η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν, μια από τις επικρατέστερες υποψηφίους για το χρίσμα των Δημοκρατικών, μίλησε για διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία. Ο κυβερνήτης της Ουάσιγκτον Τζέι Ινσλι είπε πως δεν είναι δίκαιο να κερδίζει ο διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας McDonalds χιλιάδες φορές περισσότερα χρήματα από τους υπαλλήλους. Ο κεντρώος και πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει πως ο καπιταλισμός θα πρέπει να ανασυνταχθεί.

Οι θέσεις αυτές συνοδεύονται με προοδευτικά σχέδια για την οικονομία. Κάποια από αυτά επικεντρώνονται στη δημιουργία ενός κρατικού συστήματος υγείας ή στη διαγραφή φοιτητικών δανείων. Εχουν, επίσης, ληφθεί πρωτοβουλίες για την αύξηση των φόρων στις εταιρείες και στους πλουσίους που θεωρείται πως απολαμβάνουν επί σειράν ετών ευνοϊκή μεταχείριση σε σχέση με τους υπολοίπους. Στο στόχαστρο έχουν τεθεί ο φαρμακευτικός, ο τεχνολογικός, ο πετρελαϊκός και άλλοι κλάδοι της οικονομίας.

«Η ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος ασκείται τώρα από τέσσερις εξτρεμιστές της αριστερής πτέρυγας, οι οποίοι απορρίπτουν όλα όσα εμείς πιστεύουμε» δηλώνει ο πλανητάρχης. Με το βλέμμα στραμμένο στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2020, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλώντας πριν λίγες ημέρες σε μία προεκλογική εκδήλωση στο Οχάιο, κλιμάκωσε την επιθετική ρητορική του κατά των προοδευτικών φωνών του Δημοκρατικού Κόμματος, και κατηγόρησε τους «εξτρεμιστές της αριστερής πτέρυγας» πολιτικούς του αντιπάλους, ότι καταστρέφουν τις περιοχές χαμηλών εισοδημάτων στις αμερικανικές πόλεις.

Η αλήθεια είναι ότι το 20% των νοικοκυριών με τα υψηλότερα εισοδήματα εισπράττει το 51% των ετήσιων εισοδημάτων στις ΗΠΑ από το 2012, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Εκεί αποδίδεται, εξάλλου, ότι το 44% των Δημοκρατικών και το 55% των μελών του κόμματος κάτω από την ηλικία των 30 ετών έχουν καλλιεργήσει αρνητική άποψη για τον καπιταλισμό, όπως δείχνει σφυγμομέτρηση του Pew Research Center.



Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο της Μαριάνθης Πελεβάνη, πατήστε ΕΔΩ...

πηγη tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: