11.8.19

Προεδρία της Δημοκρατίας, το αίνιγμα του φθινοπώρου...


Tην ώρα που η Βρετανία ετοιμάζεται να βγει από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο τέλος Οκτωβρίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι έτοιμοι να δηλώσουν την πίστη τους στην Ενωμένη Ευρώπη περί τα μέσα του ίδιου μήνα.

Σε μια...
ειδική εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο θα συνυπογράψουν τη διακήρυξη των Αθηνών, παρουσία και της νέας προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα βαν ντερ Λάιεν, απουσία όμως πιθανότατα του νέου Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον. Η διακήρυξη δεν είναι παρά η συνέχεια του κειμένου που είχε προ μηνών εκδοθεί, εν όψει των ευρωεκλογών, και η πρωτοβουλία της πρόσκλησής τους στην Αθήνα ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Θα είναι όμως αυτή μία από τις τελευταίες πρωτοβουλίες του από τον θώκο που σήμερα κατέχει, του πρώτου πολίτη της χώρας; Το ερώτημα, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν έχει σαφή απάντηση.

Τόσο η κυβερνώσα παράταξη της Ν.Δ. όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν ανοίξει επίσημα τα χαρτιά τους ως προς τα πρόσωπα που θα προτείνουν για τον θώκο της προεδρίας της Δημοκρατίας. Η Βουλή θα κληθεί να εκλέξει τον ΠτΔ λίγο πριν από τη λήξη της θητείας του, περί τον Φεβρουάριο του 2020.

Γεγονός είναι ότι οι προκάτοχοι του κ. Παυλόπουλου, οι Κωστής Στεφανόπουλος και Κάρολος Παπούλιας, είχαν εξαντλήσει το περιθώριο που δίνεται από το Σύνταγμα εκπληρώνοντας δύο θητείες ο καθένας. Κατά συνέπεια, αν και εφόσον τηρηθεί η «παράδοση», το ίδιο θα πρέπει να ισχύσει και για τον κ. Παυλόπουλο ο οποίος, αν και προερχόμενος από τη Ν.Δ., είχε προταθεί το 2015 από τον ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως είχε τύχει της συναίνεσης της συντριπτικής πλειοψηφίας των βουλευτών της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο της Αλίκης Μάτση, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: