16.8.19

Επικίνδυνη αταραξία πριν από την ύφεση...

Δέκα χρόνια μετά την κορύφωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, με τη μετάδοσή της από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, οι δύο ισχυρότερες οικονομίες της...
καθ' ημάς Δύσης εκπέμπουν ανησυχητικά σήματα συναγερμού για ένα νέο κύκλο ύφεσης.

Στην περίπτωση των ΗΠΑ οι αναλυτές αναζητούν τις ενδείξεις στις παράδοξες μεταβολές στις αποδόσεις των ομολόγων: τα δεκαετή ομόλογα αποτιμώνται κάτω από τα διετή, πράγμα που σημαίνει ότι οι επενδυτές, τα κερδοσκοπικά κεφάλαια που παίζουν με το αμερικανικό χρέος, βλέπουν ότι η ύφεση είναι υπόθεση το πολύ μιας διετίας.

Στην περίπτωση της Γερμανίας τα πράγματα είναι λιγότερο «τεχνικά» και πιο σαφή. Το γερμανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Αν συμβεί το ίδιο και το επόμενο τρίμηνο, δηλαδή στο τέλος Σεπτεμβρίου, η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα βρίσκεται και τυπικά σε ύφεση. Πιθανότατα θα πλαισιώνεται από τη Γαλλία και την Ιταλία, που βρίσκονται σε ανάλογη κατάσταση.

Η αντίδραση της αμερικανικής ηγεσίας σ' αυτές τις εξελίξεις δεν προκαλεί εντύπωση. Από πολλές απόψεις έχει η ίδια προκαλέσει την εύθραυστη κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, κηρύσσοντας εμπορικό πόλεμο κατά της Κίνας πρωτίστως -εν μέρει και κατά της Ευρώπης- και προωθώντας έναν επιλεκτικό προστατευτισμό που δεν φαίνεται να έχει άλλο ορατό στόχο πέρα από την επανεκλογή του Τραμπ. Διακινδυνεύοντας μάλιστα πολύ περισσότερα για την ίδια την αμερικανική οικονομία σε σχέση με τα εικαζόμενα οφέλη.

Εντύπωση όμως προκαλεί η γερμανική αντίδραση, για την ακρίβεια η αντίδραση της καγκελαρίου. Θα περίμενε κανείς ότι το πάθημα του 2010 έχει γίνει μάθημα το 2019. Τότε, στην κορύφωση της κρίσης στην ευρωζώνη, η Ανγκελα Μέρκελ επέδειξε ολέθρια -και κατά πολλούς σκόπιμη- αναποφασιστικότητα και καθυστέρηση στη λήψη μέτρων. Σήμερα επαναλαμβάνει περίπου το ίδιο: δεν υπάρχει λόγος για μέτρα αυτή τη στιγμή, λέει η καγκελάριος, προκειμένου για πολλοστή φορά να υπερασπίσει το «ηλίθιο» -σύμφωνα με τον Ρομάνο Πρόντι- Σύμφωνο Σταθερότητας και το αυτοκαταστροφικό δόγμα των μηδενικών ελλειμμάτων.

Υπάρχει ωστόσο μια τεράστια διαφορά. Η κ. Μέρκελ το 2010 ήταν στο απόγειο της ισχύος της. Σήμερα παρίσταται απλώς στη σταδιακή απόσυρσή της. Οι δογματισμοί και οι ακαμψίες της δεν μπορούν να δεσμεύουν πια ολόκληρη την ευρωζώνη...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: