18.8.19

Εμπλέκουν τον Αναστασιάδη σε ξέπλυμα «βρόμικου» χρήματος...


Σε υπόθεση ξεπλύματος «βρόμικου» χρήματος εμπλέκει το όνομα του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, η δημοσιογραφική οργάνωση Δίκτυο Έρευνας Διαφθοράς και...
Οργανωμένου Εγκλήματος (OCCRP).

Όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών, η οργάνωση, σε άρθρο με τίτλο «Τραπεζικά αρχεία συνδέουν τον πρόεδρο της Κύπρου με το σκάνδαλο “Troika Laundromat”», αναφέρει ότι το δικηγορικό γραφείο του Νίκου Αναστασιάδη φέρεται να συμμετέχει σε διαδρομές χρήματος που προκαλούν υποψίες.

Με βάση το δημοσίευμα, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της οργάνωσης στις 14 Αυγούστου, το δικηγορικό γραφείο του Κύπριου προέδρου, από το οποίο έχει αποχωρήσει όταν ανέλαβε το αξίωμά του, εμφανίζεται να έχει μεσολαβήσει σε περίεργες διαδρομές χρήματος, σε μια υπόθεση που εμπλέκεται ακόμη και ο Αλεξάντερ Αμπράμοφ. Σημειώνεται ότι ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος έχει λάβει την κυπριακή υπηκοότητα.

Το σκάνδαλο «Troika Laundromat» σχετίζεται με μία από τις πιο μεγάλες τράπεζες της Ρωσίας, την Troik Dialog, που πλέον δεν υπάρχει, καθώς συγχωνεύθηκε με άλλες δύο ρωσικές κρατικές τράπεζες.

Ο OCCRP αναφέρει ότι τα αρχεία της, ανενεργής πλέον, λιθουανικής τράπεζας «Ukio Bankas» αποκαλύπτουν ότι το δικηγορικό γραφείο του Ν. Αναστασιάδη πραγματοποιούσε πολύπλοκες συμφωνίες μεταφοράς ρωσικού χρήματος από και προς εταιρείες – βιτρίνες που σχετίζοντας με την εταιρεία του προέδρου της Κύπρου.

Για δύο από αυτές, τις Batherm Ventures Ltd. και Matias Co Ltd. υπάρχουν ενδείξεις πως έχουν στενή σχέση με το σκάνδαλο «Troika Laundromat».

Στα έγγραφα που έχει στην κατοχή της η οργάνωση υποδηλώνεται πως ο Αλεξάντρ Αμπράμοφ, Ρώσος δισεκατομμυριούχος, φέρεται να κρυβόταν πίσω από τις δύο εταιρείες και να τις χρησιμοποιούσε για να αγοράσει μεγάλη ρωσική επιχείρηση Ενέργειας σε προνομιακή τιμή. Εν συνεχεία ο Αμπράμοφ παρέλαβε και το κυπριακό διαβατήριο με τη βοήθεια της νομικής εταιρείας του Νίκου Αναστασιάδη.

Πάντως το δημοσίευμα της ΕΦ.ΣΥΝ σημειώνει ότι τα έγγραφα δεν παρουσιάζουν περαιτέρω αποδείξεις για το πώς η εταιρεία ή υπάλληλοί της παραβίασαν τον νόμο ή διέπραξαν κάποιο έγκλημα, αλλά οι συνδιαλλαγές δημιουργούν ερωτήματα που «αγγίζουν» τον Κύπριο πρόεδρο.

Η αντίδραση της κυπριακής προεδρίας

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, ανέφερε « «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει τη λύπη του γιατί για μια ακόμα φορά στοχοποιείται τόσο ο ίδιος όσο και η Κύπρος με λιβελογραφήματα, τα οποία ουδόλως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

«Τα όσα αναφέρονται ως ‘ευρήματα’ σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα του εξωτερικού υπήρξαν αντικείμενο συστηματικής διερεύνησης από τις αρμόδιες ερευνητικές και ανακριτικές Αρχές πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ (FinCEN), και εις ουδεμία περίπτωση είτε το όνομα του Προέδρου είτε του πρώην δικηγορικού γραφείου του δεν ευρέθη υπό διερεύνηση ως εμπλεκόμενο, όπως κακώς αναφέρεται με τους ψευδείς ισχυρισμούς που καταγράφονται στην εν λόγω ιστοσελίδα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για να προσθέσει «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει, όμως, τη λύπη και την απογοήτευσή του διότι ευρέθη κυπριακό έντυπο που αναδημοσιεύει τους σχετικούς λίβελους, ενισχύοντας την επιχειρούμενη δυσφήμιση της χώρας μας και του ιδίου του Προέδρου».

Την ίδια στιγμή το δικηγορικό γραφείο του προέδρου της Κύπρου, το οποίο έχουν αναλάβει οι κόρες του, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία δεν έχει βρεθεί ποτέ υπό διερεύνηση και προανήγγειλε πως θα κινηθεί νομικά για το εν λόγω δημοσίευμα...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: