23.8.19

Οι σοβαροί δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ-«παγκίτες»...

Η επιμόρφωση στους δημοσιογράφου είναι αναγκαία –όπως και σε κάθε επαγγελματικό κλάδο για τους σοβαρούς επαγγελματίες. Φυσικά, η εισαγωγή του VAR στο ελληνικό ποδόσφαιρο από τη νέα αγωνιστική περίοδο κάνει επιτακτική την...
ιδιαίτερη ενημέρωση των αθλητικών συντακτών για τους κανόνες και τους όρους. Συμβαίνει αυτό; Ίσως όχι σε μεγάλο (σε απόλυτο, όπως πρέπει, για να έχουν έγκυρη άποψη) βαθμό. 

Στο σεμινάριο που οργάνωσε η ΕΠΟ ήταν ελάχιστοι δημοσιογράφοι, όπως μας πληροφορεί ο Γιάννης Σερέτης –σοβαρός, έγκυρος, ενημερωμένος και γενικά ένας ποιοτικός από κάθε άποψη δημοσιογράφος, με ελεύθερη και ξεκάθαρη γνώμη όπου κι αν δούλεψε σε οποιοδήποτε πόστο, ως διευθυντικό στέλεχος ή ως ρεπόρτερ. 

Ο Γιάννης προβλέπει να γίνει μικρός χαμός στο ελληνικό πρωτάθλημα (γράφει για... χαμούλη) με «φερέφωνα/τζουκ μποξ παντός χρώματος» και αναφέρει ότι η μόνη ελπίδα για εκπαίδευση των φιλάθλων είναι οι σοβαροί τηλεοπτικοί δημοσιογράφοι «που θα έχουν άθελά τους και την πολύ μεγάλη ευθύνη της εκπαίδευσης του κοινού».

Προβλέπει ότι τα άλλα Μέσα θα ασκήσουν μικρή επίδραση σ' αυτόν τον τομέα και θα είναι «παγκίτες». Οι παρατηρήσεις του για το VAR και τη δημοσιογραφική προσέγγισή του, όπως τη διατύπωσε στο fb, είναι σημαντικές, ενδιαφέρουσες και ωφελεί να αναπαραχθούν. Γράφει, λοιπόν:

«Επειδή στο προχθεσινό σεμινάριο της ΕΠΟ για το VAR είδα δυστυχώς ελάχιστους συναδέλφους (ο καθένας παίρνει και την ευθύνη των λόγων και των γραπτών του για τη χρήση του), ας το διευκρινίσουμε μιας και η παπαρολογία πάει και έρχεται (Μπίσεσβαρ-Γκιγιέρμε): το "χέρι" (όπως και το οφσάιντ) ανήκει στις "factual decisions", δηλαδή σ' αυτές στις οποίες ο ρέφερι κάνει ό,τι του πει ο VAR, χωρίς να πάει στη δική του εντός γηπέδου οθόνη, παρεκτός και πρόκειται για πολύ κρίσιμη απόφαση στο 90' κλπ.

- "Subjective decisions" (υποκειμενικές αποφάσεις), στις οποίες βλέπει ο ίδιος το μόνιτορ είναι μόνο οι εξής: α) πέναλτι β) κόκκινη κάρτα γ) οφσάιντ μόνο αν ο παίκτης επηρεάζει τη φάση (στο "κανονικό" οφσάιντ για τον κάτοχο της μπάλας υπακούει στον VAR).

* Ουδεμία πιθανότητα να μην γίνει φοβερό τζέρτζελο στα ελληνικά media με το VAR. Φερέφωνα/τζουκ μποξ παντός χρώματος+Ημιμάθεια/ασχετοσύνη=χαμούλης.

* Μόνη ελπίδα οι σοβαροί 'τηλεοπτικοί' δημοσιογράφοι που θα έχουν άθελά τους και την πολύ μεγάλη ευθύνη της εκπαίδευσης του κοινού. Websites, ραδιόφωνα και εφημερίδες είναι "παγκίτες" σ' αυτόν τον τομέα (της εκπαίδευσης κοινού), με πολύ μικρότερη επίδραση»...

harddog-sport.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: