25.8.19

Η Silicon Valley θέλει να διαβάσει το μυαλό μας...


Μπορεί να δυσανασχετούμε ή και να οργιζόμαστε με την παρακολούθηση σχεδόν όλων όσων κάνουμε online, το Facebook πάντως δεν ταράζεται, αντίθετα το προχωράει και τώρα θέλει να διαβάσει το μυαλό μας. Ο γίγαντας της...
μαζικότερης πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης ανακοίνωσε πρόσφατα μια σημαντική ανακάλυψη στο σχέδιό του να δημιουργήσει έναν μηχανισμό διασύνδεσης υπολογιστή – εγκεφάλου. Μια συσκευή που θα «φοριέται» στον εγκέφαλο και σε συνδυασμό με τα γυαλιά ή τη συσκευές εικονικής πραγματικότητας που έχουν ήδη παρασκευαστεί από την Oculus VR, θυγατρική εταιρεία του Facebook, θα διαβάζει τις σκέψεις των ανθρώπων και θα ενεργεί μετά χωρίς πληκτρολόγηση ή ομιλία.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, μιλώντας στο Χάρβαρντ στο πλαίσιο περιοδείας του σε διάφορα εκπαιδευτικά και μη ιδρύματα, θα καταστεί δυνατή η πλοήγηση σε μια «επιταχυνόμενη πραγματικότητα» μέσω της σκέψης και μόνο, χωρίς πληκτρολόγηση ή ομιλία. Μια τέτοια δυνατότητα θα μπορεί να επιτρέπει άμεσες ενέργειες, από το να στέλνεις επιτόπου υπομνήματα στους παριστάμενους ενός συνεδρίου μέχρι να μετακινείς 3D μοντέλα επίπλων στο διαμέρισμά σου.


Σύμφωνα με τον Ζούκερμπεργκ, ήδη οι ερευνητές του μπορούν να ξεχωρίσουν αν ένα άτομο σκέφτεται μια καμηλοπάρδαλη ή έναν ελέφαντα με βάση τη νευρωνική δραστηριότητα. Το να πληκτρολογείς με το μυαλό σου, βασίζεται στις ίδιες περίπου αρχές.



Ο Μασκ αποκαλύπτει σχέδια εγκεφάλου-χάκερ

Ο Έλον Μασκ θέλει να προχωρήσει ακόμα περισσότερο. Μία από τις εταιρείες του αφεντικού της Tesla, η Neuralink, αναπτύσσει ένα εμφύτευμα εγκεφάλου για να συνδέσει το ανθρώπινο μυαλό απευθείας με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Μάλιστα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του BBC, υπέβαλε αίτηση στις ρυθμιστικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών, για να ξεκινήσει να δοκιμάζει το ηλεκτρονικό της σύστημα σε ανθρώπους και η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.

Το σύστημα δοκιμάστηκε ήδη σε μια μαϊμού η οποία κατάφερε να ελέγξει έναν υπολογιστή με τον εγκέφαλό της, σύμφωνα με τον Μασκ. Η εταιρεία δήλωσε ότι επιθυμεί να εστιάσει σε ασθενείς με σοβαρές νευρολογικές παθήσεις. Ο Μασκ όμως οραματίζεται ένα μέλλον όπου οι άνθρωποι θα έχουν «υπεράνθρωπη γνώση».

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο της Μαριάνθης Πελεβάνη, πατήστε ΕΔΩ...

πηγη tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: