24.9.19

Στροφή στις ατομικές συμβάσεις επιχειρεί η κυβέρνηση...

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας και με τροποποιήσεις που δεν αλλάζουν τη βασική κατεύθυνση των διατάξεων για τα εργασιακά αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή το σχέδιο νόμου για το αναπτυξιακό που αποτέλεσε και την...
αφορμή για την κήρυξη της σημερινής πρώτης 24ωρης απεργίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με κυβέρνηση Ν.Δ.

Το περιεχόμενο των διατάξεων, ενάντια στις οποίες αντιδρούν σήμερα δεκάδες συνδικάτα, δεν μεταβάλλει ούτε η χθεσινή παρέμβαση του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, ο οποίος με προσθήκη νέας διάταξης παρατείνει την ισχύ της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης για ένα εξάμηνο, μέχρι τις 31.12.2019, οπότε και αναμένεται η υπογραφή νέας σύμβασης.

Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις χθες κι όχι σε προηγούμενα νομοσχέδια ο υπουργός Εργασίας ενέταξε την επέκταση της ΕΓΣΣΕ, η ισχύς της οποίας έληξε ήδη από τον Ιούνιο. Ο συμβολισμός της υπουργικής προσθήκης παραπέμπει στον κυβερνητικό σχεδιασμό για το μοντέλο των συλλογικών συμβάσεων που πρέπει να δεσπόζουν στη νέα εποχή, σύμφωνα με το νέο αναπτυξιακό μοντέλο: εξαφάνιση των κλαδικών συμβάσεων και ισχυροποίηση των ατομικών οι οποίες θα χτίζονται πάνω στο επίπεδο της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Αυτό το μοντέλο κυρώνεται με το νέο αναπτυξιακό, το οποίο ματαιώνει την επέκταση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων σε εθνική κλίμακα, καταργεί την αρχή της ευνοϊκότερης σύμβασης στην περίπτωση συρροής πολλών συμβάσεων, ακυρώνει τη μετενέργεια των συμβάσεων και επιστρέφει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στη μνημονιακή «κανονικότητα» όπου επικρατούσαν ως σημεία μισθολογικής αναφοράς μόνο δύο άκρα: ένας χαμηλός κατώτατος μισθός και ένας υψηλότερος βάσει ατομικών ή επιχειρησιακών συμβάσεων. Προσκόμματα δημιουργούνται όχι μόνο για τις κλαδικές, αλλά ακόμη και για τις επιχειρησιακές μεγάλων επιχειρήσεων που θα αναζητήσουν επίλυση των διαφορών τους στη Διαιτησία (OMEΔ) όπου η μονομερής προσφυγή καθίσταται πλέον απαγορευτική μέσα από μια σειρά επιπλέον προϋποθέσεις και αμφίσημους όρους που τίθενται.

Ηλεκτρονικά μητρώα

Στην ίδια κατεύθυνση κατάργησης των κλαδικών συμβάσεων και περιορισμού της δυνατότητας να συνάπτονται συμφωνίες λειτουργούν ακόμη και οι διατάξεις του νομοσχεδίου που αναφέρονται στη θέσπιση ηλεκτρονικού μητρώου εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Πώς γίνεται αυτό: σε συνθήκες έλλειψης στοιχείων, το υπουργείο Εργασίας εύκολα πια θα μπορεί να αμφισβητήσει τον αριθμό των μελών κάθε οργάνωσης. Δηλαδή μπορεί να μην αλλάζει η ισχύς του 50+1 για την προσμέτρηση της αντιπροσωπευτικότητας των εργοδοτικών οργανώσεων προκειμένου να γίνει δεκτή η επέκταση της συμφωνίας για τους όρους της σύμβασης σε όλο τον κλάδο, θα μπορεί, όμως, να αμφισβητηθεί η πιστότητα του 50+1. Αλλωστε είναι κοινό μυστικό τόσο στις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας όσο και στις οργανώσεις ότι δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για να πιστοποιηθεί η δύναμη αντιπροσωπευτικότητας των οργανώσεων.

Για παράδειγμα, πώς θα αποτυπωθεί ηλεκτρονικά η αντιπροσωπευτικότητα -αναφορικά με το προσωπικό- των οργανώσεων-μελών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, όταν εκατοντάδες επιχειρήσεις αποτελούνται μόνο από... αυτοαπασχολούμενους;

Γι’ αυτόν τον λόγο, οι διατάξεις του σχεδίου νόμου που περιορίζουν ποικιλοτρόπως την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων θα προκαλέσουν έντονες τριβές και στο εσωτερικό των εργοδοτικών οργανώσεων καθώς τώρα τοπικοί σύλλογοι και οργανώσεις μπορούν να αμφισβητήσουν αποτελεσματικότερα την αντιπροσωπευτικότητα που επικαλείται η όποια δευτεροβάθμια οργάνωσή τους.

Το καμπανάκι χτυπά όχι μόνο για τον κλάδο του εμπορίου αλλά και για τον τουριστικό τομέα, όπου τώρα θα δημιουργούνται τοπικές κλαδικές οι οποίες θα υπερισχύουν των εθνικών κλαδικών.

Στην πραγματικότητα, η κυβερνητική παρέμβαση δεν μειώνει μόνο την ισχύ των μεγάλων κλαδικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, αλλά, εμμέσως πλην σαφώς, παρεμβαίνει και στον ανταγωνισμό, πριμοδοτώντας τις εσωτερικές αντιθέσεις και αμφισβητήσεις στο εσωτερικό των εργοδοτικών οργανώσεων.

Επομένως, υποβιβάζει συνολικά τους «κοινωνικούς εταίρους» και την αξία του κοινωνικού διαλόγου, υποχρεώνοντας σε εσωτερικές αναδιαρθρώσεις και τους εργοδότες οι οποίοι θα δουν ότι υποβαθμίζεται και το δικό τους δικαίωμα για διαπραγματεύσεις στον κλάδο τους!...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: