16.9.19

Δήμαρχος Θερμαϊκού: Κίνδυνος να χαθούν ζωές...

Πολύ μεγάλος είναι ο κίνδυνος να θρηνήσουμε και πάλι ανθρώπινες ζωές στο Δήμο Θερμαϊκού εξαιτίας πλημμυρών, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο δήμαρχος, Γιώργος Τσαμασλής. Όπως υποστηρίζει, τρία χρόνια μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στην...
περιοχή, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή μίας γυναίκας, δεν έχει γίνει καμία εργασία διευθέτησης των επικίνδυνων ρεμάτων αλλά και καθαρισμός τους.

Μάλιστα, τονίζει ότι σε σύγκριση με το 2016 σήμερα ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος, αφού τα ρέματα έχουν περισσότερα φερτά υλικά και έχουν φυτρώσει στις κοίτες τους δέντρα και καλαμιές. Ο κ. Τσαμασλής σημειώνει ακόμα ότι τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθεί τον εισαγγελέα, προκειμένου να τον ενημερώσει για την επικινδυνότητα της κατάστασης.

«Θα ενημερώσω τον εισαγγελέα αλλά και όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για την εικόνα που παρουσιάζει η περιοχή μας σήμερα, αναφορικά με τα ρέματα. Σε αυτά δεν έχει γίνει τίποτα. Δε βλέπω καμία διευθέτησή τους. Θέλω ο εισαγγελέας να ξέρει, ποια κατάσταση έχω παραλάβει και να μη μου προσάψουν τίποτα, αν γίνει το οτιδήποτε. Σήμερα ο κίνδυνος καταστροφικών πλημμυρών είναι τεράστιος και πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με το 2016, αφού τα ρέματα είναι κλειστά και δεν έχουν διευθετηθεί», σημειώνει στο ethnos.gr ο κ. Τσαμασλής.

Η Περιφέρεια
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης, τονίζει ότι μετά τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργήθηκαν στην περιοχή από τις καταστροφικές πλημμύρες το 2016, η υπηρεσία του προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες εργασίες σε εφτά μεγάλα ρέματα του Δήμου Θερμαϊκού, από την Περαία μέχρι τη Νέα Μηχανιώνα. «Προχωρήσαμε σε όλες τις απαραίτητες εργασίες και αφού κλείσαμε το δελτίο των καταστροφών, παραδώσαμε τα ρέματα στη δημοτική αρχή. Και οι δήμοι μπορούν να κάνουν παρεμβάσεις μέσα σε ρέματα», λέει ο κ. Στεργιάδης.

Για πολύ προσεκτικό καθαρισμό και για την εκτέλεση όλων των απαιτούμενων εργασιών στα μεγάλα και επικίνδυνα ρέματα της περιοχής έκανε λόγο και η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου. Όπως υποστηρίζει στο ethnos.gr, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν επενέβη άμεσα μόνο σε πιο μικρά ρέματα, τα οποία είναι και μικρότερης επικινδυνότητας. Ωστόσο, τώρα βρίσκεται σε διαδικασία ιεράρχησης της επικινδυνότητας του καθενός.

«Από το 2016 έχουν γίνει πολύ μεγάλες παρεμβάσεις στα ρέματα της περιοχής. Κάποια καθαρίσθηκαν με τέτοιες διαδικασίες, που δεν είχαν εφαρμοστεί ποτέ μέχρι τότε. Κατασκευάσαμε αντιπλημμυρικά έργα, που περιποιούν τιμή. Πριν δύο χρόνια η αρμοδιότητα για τα ρέματα πέρασε στην ευθύνη των Περιφερειών. Όταν από κάποιον φεύγει μία ευθύνη, είναι πολύ εύκολο να πυροβολεί αυτόν που την πήρε. Ήδη από το περασμένο καλοκαίρι ξεκινήσαμε συνεργασία με τους δήμους για τα ρέματα. Θέλω να είμαστε πιο προσεκτικοί στο τι λέμε, για να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία», σημειώνει η κ. Πατουλίδου...

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: