15.9.19

Ο Σαμαράς απέναντι από τον Μητσοτάκη...


Λόγω εξεταστικών και Προεδρίας...

Το δίλημμα θα μπορούσε να είναι σαιξπηρικό για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος κινείται μεταξύ πολιτικής συναίνεσης και έντονης αντιπαράθεσης, αφήνοντας ανοικτά τα διαφορετικά ενδεχόμενα αναφορικά με τις δύο εξεταστικές για τη Novartis και για το...
πρώτο εξάμηνο του 2015. Η συζήτηση που έχει ανοίξει ήδη παράγει αποτελέσματα στο υπό διαμόρφωση πολιτικό τοπίο και επηρεάζει τους εσωκομματικούς συσχετισμούς κυρίως στη ΝΔ, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση από τον πρωθυπουργό.

Πριν από δύο εβδομάδες, από την Ολλανδία ο κ. Μητσοτάκης έκανε μία δήλωση με αποδέκτη τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο δικός μου στόχος είναι ο πολιτισμένος πολιτικός διάλογος. Και πιστεύω ότι και ο κ. Τσίπρας αντιλαμβάνεται ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν και διαφορετικά. Αν θέλει να μετακινήσει τον ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο είναι και προς το δικό του συμφέρον να διασφαλίσει έναν πολιτισμένο διάλογο».

Ήταν σαφώς μία χειρονομία καλής θέλησης προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ήρεμα πολιτικά νερά, αντιπαράθεση εντός κοινοβουλευτικού πλαισίου που προϋποθέτει αποποίηση των ακραίων ακτιβιστικών τακτικών του αντιπολιτευτικού παρελθόντος του ΣΥΡΙΖΑ. Σαν συνέχεια αυτού, στη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε τις επιθέσεις στον αντίπαλό του --πέρα από την επαναλαμβανόμενη αναφορά στην “κωλοτούμπα”-- ενώ στην ερώτηση για τις εξεταστικές απάντησε: «δεν θα κάνω την Βουλή βιομηχανία εξεταστικών».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να δημιουργήσει εσωκομματικό ζήτημα στην κυβέρνηση και απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό: «Καλούμε για πολλοστή φορά τον κ. Μητσοτάκη να μην κρυφτεί πίσω από την ανάσυρση των μηνύσεων Σαμαρά-Βενιζέλου και να κάνει, αν τολμάει, εξεταστική, προανακριτική, να στήσει ειδικά δικαστήρια, ή ό,τι άλλο του ταιριάζει για να μάθει όλος ο ελληνικός λαός ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία».

«Ρεβάνς ζητά όποιος έχει ηττηθεί»

Η ΝΔ απάντησε ότι «ρεβάνς ζητά όποιος έχει ηττηθεί. Και αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς ζητάμε μόνο την αλήθεια. Ας μην την προσβάλουν οι οπαδοί τού “ή εμείς ή αυτοί”. Και όσοι μόλυναν τη δημόσια ζωή με φαινόμενα Ρασπούτιν, ας μην προκαλούν τη μνήμη των Ελλήνων. Είπαμε: Προχωράμε, αλλά δεν ξεχνάμε».

Δεν είναι δίχως σημασία ότι ακόμη και αυτή η απάντηση εκδόθηκε από την Πειραιώς και όχι από το Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Μητσοτάκης δείχνει απροθυμία να εισέλθει σε τροχιά ρεβανσισμού. Σε αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση κινείται ο κ. Σαμαράς, ο οποίος συντηρεί το θέμα και στα ΜΜΕ. Ο πρώην πρωθυπουργός, κατονόμασε τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο σαν Ρασπούτιν και τον Αλέξη Τσίπρα ότι προσπαθούσαν να κατευθύνουν την Δικαιοσύνη, ώστε να κινήσει τις διαδικασίες εναντίον πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο Novartis...

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Σπύρου Γκουτζάνη στο slpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: