15.9.19

Επίδειξη δύναμης από τον Σαλβίνι...

...με μεγαλειώδη συγκέντρωση

Δεκάδες χιλιάδες οπαδοί της Λέγκας του Βορρά συγκεντρώθηκαν στην πόλη Ποντίντα στη Λομβαρδία για να παρακολουθήσουν ομιλία του Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος μπορεί να...
είναι εκτός κυβέρνησης, ωστόσο το κόμμα τους έρχεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις με 34%.

Ο ακροδεξιός λαϊκιστής Σαλβίνι, από το βήμα, απευθυνόμενος σε Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία, είπε ότι ο ιταλικός λαός «δεν είναι υπηρέτης κανενός» και υποσχέθηκε στους συγκεντρωμένους ότι «δεν θα εγκαταλείψει ποτέ» τον αγώνα του.

Η Ποντίντα στην επαρχία Μπέργκαμο έχει μακρά ιστορία με το εθνικιστικό κίνημα στην Ιταλία και ήταν το κατάλληλο μέρος για να τον Σαλβίνι να κάνει επίδειξη της δύναμής του και να δείξει ότι επί της ουσίας είναι ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στην Ιταλία.

«Όσοι νομίζουν ότι θα με καταβάλουν και ότι χρειάζομαι ένα διάλειμμα, τους απαντώ ότι δίνω τον λόγο της τιμής μου ότι θα δουλέψω σκληρότερα», είπε. «Η χώρα μας αξίζει τα πάντα».

AP Photo/Luca Bruno
Επιτέθηκε και στους πρώην κυβερνητικούς συμμάχους του, τα Πέντε Αστέρια, που πλέον σχημάτισαν κυβέρνηση με το Δημοκρατικό Κόμμα, λέγοντας ότι «προτιμώ να παραχωρήσω επτά υπουργεία στους προδότες τώρα, και να γυρίσω σε μερικούς μήνες έχοντας κερδίσει και μάλιστα με τόκο».

«Θα προκαλέσουμε αυτούς τους προδότες που είναι κλεισμένοι στα γραφεία τους. (...) Τους επόμενους μήνες, θα υπάρξει μια κυβέρνηση του λαού», είπε υποσχόμενος να προκαλέσει δημοψηφίσματα με αντικείμενο τις αλλαγές που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης και της αλλαγής του εκλογικού νόμου που ίσως καταστήσει δυσκολότερο για τη Λέγκα να ανέλθει στην εξουσία στο μέλλον.

Ο Σαλβίνι επίσης θέλει να γίνει δημοψήφισμα, αν η νέα κυβέρνηση συνασπισμού προσπαθήσει να ακυρώσει το διάταγμα που πέρασε ο ίδιος και απαγορεύει τον ελλιμενισμό στα πλοία που διασώζουν μετανάστες. Ωστόσο, για να γίνει δημοψήφισμα, θα πρέπει να συγκεντρωθούν τουλάχιστον 500.000 υπογραφές.

«Αν αγγίξουν το διάταγμα ασφαλείας, τότε δεν θα μαζέψουμε 500.000 υπογραφές, αλλά 5 εκατομμύρια για να υπερασπιστούμε τα ιερά σύνορα του έθνους μας», είπε και κάλεσε τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν στη Ρώμη στις 19 Οκτωβρίου, σε μια «γιορτή εθνικής υπερηφάνειας».

Αν και το στρατήγημα του Ματέο Σαλβίνι να ρίξει την κυβέρνηση τον έφερε τελικά εκτός εξουσίας, ο ίδιος εμφανίζεται κερδισμένος στις δημοσκοπήσεις, με το κόμμα του να έρχεται πρώτο με 34%, σύμφωνα με τη μέτρηση που δημοσίευσε η οικονομική εφημερίδα «il Sole 24 Ore», ενώ η κυβέρνηση έχει πολύ χαμηλό ποσοστό δημοτικότητας με το 55% των ερωτηθέντων να έχει αρνητική γνώμη για τη συμμαχία Δημοκρατικού Κόμματος και Πέντε Αστέρων.

Μάλιστα στην έρευνα φαίνεται ότι αν ο Σαλβίνι συνεργαζόταν με τους ακροδεξιούς Αδελφούς της Ιταλίας θα μπορούσε να συγκεντρώσει και ποσοστό 43% ενώ το ποσοστό αυτό φτάνει στο 50% αν συνεργαστεί με τη Forza Italia του Μπερλουσκόνι. Βέβαια αυτό το σενάριο είναι λίγο πιο δύσκολο, καθώς ο Σαλβίνι θα πρέπει να ρίξει τους τόνους στην αντιμεταναστευτική ρητορική του και τη ρητορική μίσους, όπως λένε στελέχη της Forza Italia...

Δεν υπάρχουν σχόλια: