27.9.19

Αυτογελοιοποίηση...


Δημήτρης Κανελλόπουλος

Ενας επιτυχημένος σκηνοθέτης (Κώστας Γαβράς) κι ένας επιτυχημένος συγγραφέας (Γιάνης Βαουφάκης) ένωσαν δυνάμεις κάνοντας τα πράγματα να φαίνονται πολύ απλά...

«Δεν κάνω ντοκιμαντέρ, ώστε να πρέπει να συμπεριλάβω όλους τους...
εμπλεκόμενους σ' αυτή την ιστορία» απάντησε ο Κώστας Γαβράς και με μία μικρή φράση ακύρωσε δεκάδες περισπούδαστα άρθρα που γράφτηκαν στα ελληνικά, δεξιά και νεοδεξιά, ΜΜΕ, εναντίον της ταινίας του.

Και συνεχίζοντας, ήταν ακόμα πιο απολαυστικός: «Αλλωστε, από ποιον να είχα ζητήσει την δική του μαρτυρία; Από τον Ντάισελμπλουμ, που είχε πει ότι οι Ελληνες έφαγαν 320 δισεκατομμύρια στα ποτά και τις γυναίκες; Κανένας σεβασμός στο πρόσωπό του».

Αυτό το παραπάνω έχει και διπλή ανάγνωση θα μπορούσαμε να πούμε εμείς. Αν θέλουν όλοι αυτοί να κάνουν ταινία με την οπτική των δανειστών, του Ντάισεμπλουμ και των υπολοίπων, ξένων κι Ελλήνων «Γερούν γερά», έχουν βιβλίο για να πιαστούν. Τη «Μεγάλη Μπλόφα» της Έλενας Βαρβιτσιώτη.

Ο Κώστας Γαβράς είπε κι άλλα που θα φέρνουν ανατριχίλα στους Μένουμε Ευρώπη, στους θιασώτες της... λογικής, στους ακροκεντρώους κτλ. Μίλησε για μία δικτατορική Ευρώπη. «Αυτό που καταλάβαινα ήταν πως οι Ευρωπαίοι ήθελαν να "πνίξουν" την Ελλάδα. Αυτή είναι η γνώμη μου, αυτή είναι η ταινία μου. Την έκανα όπως ακριβώς με το "Ζ" και με την μαρτυρία του Σαρτζετάκη, που τα είχε ζήσει όλα από μέσα. Το ίδιο και με τον Γιάνη. Ηταν ένας "insider". Μάλιστα, άκουσα και το ηχογραφημένο υλικό, το οποίο κάποτε πρέπει να δημοσιευτεί, για να μάθουν όλοι τι ακριβώς είχε συμβεί εκείνο τον καιρό. Αυτό ήταν που με άγγιξε βαθιά. Τα δεσμά ενός λαού. Και πως συμπεριφέρεται η Ευρώπη στα μικρά κράτη. Είμαι κι εγώ μέρος του ελληνικού λαού».

Οοοοοοχι κύριε Γαβρά μου, αφήστε τα αυτά κι ελάτε εδώ να ακούσετε τον ΣΚΑΪ. Τον ΣΚΑΪ που όλη μέρα ασχολιόταν χθες με τα εισοδήματα του Γιάνη Βαρουφάκη. Την απάντηση την έδωσε κι εδώ ο μεγάλος σκηνοθέτης: «Δεν είναι τυχαίο που ο αγγλικός Observer έχει κατατάξει το βιβλίο του Γιάννη μέσα στα δέκα καλύτερα της χρονιάς. Και ο "Guardian" μέσα στα 100 καλύτερα των δύο πρώτων δεκαετιών του 21ου αιώνα».

Ελα μωρέ που ξέρει ο Guardian και οι κριτικοί του, και δεν ξέρουν ο Απόστολος Δοξιάδης, ο Μανόλης Καψής, ο Πέτρος Τατσόπουλος και ο Αρης Πορτοσάλτε...

Οσο για τη Λιάνα Κανέλλη, είπε, πως δεν θα δει την ταινία γιατί δεν έχει δύο ώρες για χάσιμο. Η Κανέλλη. Για τον Γαβρά. Η Κανέλλη, επαναλαμβάνω. Για τον Γαβρά. Το κακό με την αυτογελοιοποίηση είναι που δεν την καταλαβαίνεις...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: