16.9.19

Μαχητική, αλλά τεκμηριωμένη αντιπολίτευση...

Οι πολίτες που ενδιαφέρονται για τα κοινά είχαν την ευκαιρία –με διαφορά μιας εβδομάδας– να παρακολουθήσουν τις ομιλίες από το βήμα της ΔΕΘ τόσο του πρωθυπουργού της χώρας όσο και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο καθένας βρέθηκε στη...
Θεσσαλονίκη με τα επιχειρήματά του. Ηταν ουσιαστικά η πρώτη αντιπαράθεση των ηγετών των δύο βασικών πόλων που προέκυψαν από τις εκλογές του καλοκαιριού και αφορούσε συνολικά την πορεία της χώρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας κράτησε χαμηλούς τόνους, χωρίς να χαρίσει κάστανα στην κυβέρνηση, αποδεικνύοντας ότι ο πολιτικός λόγος, όταν αποτελείται από δυνατά επιχειρήματα, δεν έχει καμία ανάγκη «εμπλουτισμού» από λαϊκίστικες εξάρσεις, στον πειρασμό των οποίων είχαν υποπέσει ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έκανε το προφανές. Ανέδειξε με ποιους τρόπους και πώς, μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα επωφελήθηκαν από την άνοδο της Ν.Δ. στην εξουσία, μέσα από το πρόσχημα του κυβερνητικού επιχειρήματος για «Ανάπτυξη για όλους». Μίλησε για το Ελληνικό, για την Eldorado Gold, για το Μετρό της Θεσσαλονίκης, για τη διανομή του Τύπου.

Τόνισε τους δεσμούς της συντηρητικής παράταξης με το κεφάλαιο, το οποίο προχωρά σε επενδύσεις με δανεικά των τραπεζών, τις οποίες έχουν πληρώσει με αίμα οι πολίτες μέσω των ανακεφαλαιοποιήσεων. Αποδόμησε την ομοφωνία των περισσότερων ΜΜΕ, τα οποία, από την πρώτη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε πρωθυπουργός, τον λιβανίζουν από το πρωί έως το βράδυ χωρίς ίχνος κριτικής.

Παράλληλα, στην ομιλία του έκανε και την αυτοκριτική του για πράγματα που όφειλε να έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν τα έκανε ή –στην καλύτερη περίπτωση– άργησε να τα δρομολογήσει. Αυτό δεν είναι κακό. Οι ήττες είναι και σε κάτι χρήσιμες: οδηγούν στην περισυλλογή και στην αναζήτηση των λαθών.

Ακόμα και αυτό είναι ένα κομμάτι της συνολικής εμπειρίας που αποκτά ένα κόμμα και ένας ηγέτης ώστε να προχωρήσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε πείσμα όλων εκείνων που θεωρούν ότι με όσα έκανε η κυβέρνηση στο πρώτο δίμηνο τον έχει «τελειώσει», είναι όχι μόνο παρών, αλλά, αν ακολουθήσει τα σωστά βήματα στο επόμενο διάστημα, μπορεί να αποδείξει ακριβώς το αντίθετο. Να ασκήσει την πιο μαχητική, αλλά τεκμηριωμένη αντιπολίτευση...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: