16.9.19

«Ενέσεις τόνωσης ηθικού» από τον Τσίπρα στη ΔΕΘ...

«Ενέσεις τόνωσης ηθικού» στους βουλευτές, στα στελέχη, τα μέλη και τους ψηφοφόρους του κόμματος έκανε ο Αλέξης Τσίπρας το τριήμερο που πέρασε στη Θεσσαλονίκη θέλοντας να επαναφέρει τον...
ΣΥΡΙΖΑ στο προσκήνιο και να αφήσει πίσω του την τριπλή εκλογική ήττα του καλοκαιριού.

Ο «οδικός χάρτης» της αντιπολίτευσης μπήκε από τον πρόεδρο του κόμματος κάνοντας σαφές πως η κριτική απέναντι στην κυβέρνηση θα είναι σκληρή και πολυμέτωπη: Οικονομία, φορολογική πολιτική, πλεονάσματα, εργασιακά, επενδύσεις, συνταγματική αναθεώρηση, εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ΔΕΗ, Ελληνικό, Συμφωνία των Πρεσπών, προσφυγικό και εξωτερική πολιτική μπαίνουν στο “μικροσκόπιο” της κοινοβουλευτικής ομάδας και των τομεαρχών της Κουμουνδούρου που πιάνουν δουλειά με εντατικούς ρυθμούς το επόμενο διάστημα. 

Το προεδρείο έχει ήδη συνεδριάσει δυο φορές μετά το καλοκαίρι έχοντας βάλει τις πρώτες βάσεις και περιμένει την επιτροπή προγράμματος έτσι ώστε η αξιωματική αντιπολίτευση να απαντά στην κυβέρνηση και με δικές της νομοθετικές πρωτοβουλίες. Αυτός είναι ο λόγος που χθες ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για μια προγραμματική και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση και χάραξε τους άξονες που θα κινηθεί το νέο κυβερνητικό του πλάνο.

Τα χαμόγελα στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επέστρεψαν μετά την ομιλία του προέδρου του κόμματος στη Θεσσαλονίκη, αφού εκτιμούσαν πως η ΔΕΘ ήρθε την καλύτερη χρονική στιγμή προκειμένου στην Κουμουνδούρου να μπουν δυναμικά στη διαδικασία των αλλαγών και της μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ. Δουλειά αναλαμβάνουν πλέον τα όργανα με τη Κεντρική Επιτροπή να συνεδριάζει  και τον Αλέξη Τσίπρα να βάζει στη ΔΕΘ το πλαίσιο του νέου κόμματος που χτίζεται: “Μας ενδιαφερει ο χώρος της πολιτικής γεωγραφίας από το κέντρο έως την αριστερά και καλούμε όλους τους πολίτες που αισθάνονται ότι ανήκουν σε αυτό το χώρο. Χωρίς να επιδιώκουμε να μονοπωλήσουμε θέλουμε με τις υπόλοιπες δυνάμεις να έχουμε μια υγιή σχέση. Θέλουμε τη μεγάλη προοδευτική παράταξη της αριστεράς”, είπε χαρακτηριστικά.

Εν όψει της διεύρυνσης και με τις διαφορετικές οπτικές που υπάρχουν στο εσωτερικό, οι οποίες αναμένεται να ξαναβγούν στην επιφάνεια το επόμενο διάστημα, η καλύτερη “συγκολλητική ουσία” αποδείχτηκε η Συμφωνία των Πρεσπών. Στη Θεσσαλονίκη γύρω από αυτή το κόμμα συσπειρώθηκε βλέποντας την μεγάλη ζημιά που είχε υποστεί από την επιθετική τακτική που είχε ακολουθήσει η ΝΔ προεκλογικά. Ο Αλέξης Τσίπρας και στη συνέντευξη Τύπου κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για λαϊκισμό και υποκρισία, ενώ εκτίμησε πως ουσιαστικά το πρόβλημα από εδώ και πέρα θα το έχει η κυβέρνηση, αφού “θα το βρει μπροστά της”.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως μέσα στο Μαξίμου έχουν πολλά να χωρίσουν το επόμενο διάστημα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στους “Μακεδονομάχους” που σε όλη την προεκλογική περίοδο είχαν πάρει  το “παιχνίδι” επάνω τους θεωρώντας πως από εδώ και πέρα θα τραβούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη από το “δεξιό μανίκι” όποτε θα προκύπτουν θέματα με τους γείτονες.

Προβλήματα, όμως βλέπουν πως θα προκληθούν και από το ζήτημα της Novartis. “Αντιλαμβάνομαι ότι θα έχει διάφορα εσωτερικά θέματα ο κ. Μητσοτάκης. Εγώ θα του ευχηθώ καλά ξεμπερδέματα και θα του υπενθυμίσω ότι είμαι εδώ, είμαστε εδώ”, είπε χαρακτηριστικά και η συγκεκριμένη αποστροφή όλα δείχνουν πως αφορά τις δημοσιογραφικές πληροφορίες που λένε ότι ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, πιέζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να προχωρήσει στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. 

Πεδίο έντονης αντιπαράθεσης για την οποία θα δουλέψουν πολύ το επόμενο διάστημοι οι νομικοί του κόμματος είναι η αλλαγή του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένοι να δώσουν μάχη και να συγκρουστούν στη Βουλή σε μια προσπάθεια να αναδείξουν πως δεν συμβαδίζει με τον θεσμικό ρόλο του πρώτου πολίτη της χώρας η εκλογή του με 151 ψήφους. “Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι κομματάρχης” είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου δείχνοντας πως οι αντιδράσεις εντός του Κοινοβουλίου θα είναι έντονες.

Οι διαβουλεύσεις στην Κουμουνδούρου όλη την εβδομάδα θα είναι συνεχείς (θα συνεδρίασει η Πολιτική Γραμματεία) προκειμένου να προετοιμαστεί η κομβική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής πιθανότατα την Κυριακή. Ετοιμάζεται μέχρι τα τέλη του μήνα και η πολιτική διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: